Η Eurobank «βλέπει» υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2023

21:19 14/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023, η οποία, αν και χαμηλότερη του αναμενομένου, υπεραπέδωσε έναντι του μέσου όρου της Eυρωζώνης, αναλύουν οι αναλυτές της Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο τους «7 Ημέρες Οικονομία».

Το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Ελλάδα ενισχύθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,2% το δ’ τρίμηνο 2023, από οριακή πτώση 0,1% το γ’ τρίμηνο 2023, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 1,2%, καταγράφοντας

σημαντική επιβράδυνση έναντι του προηγούμενου τριμήνου (2,1%). Την ίδια περίοδο η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη, με τον τριμηνιαίο πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης να διαμορφώνεται στο 0,0% και τον αντίστοιχο ετήσιο στο 0,1%. Βάσει των παραπάνω αποτελεσμάτων, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα το δ’ τρίμηνο 2023 ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα κατά 6,3% (3,0% στην Ευρωζώνη).

Υπό το πρίσμα της προσέγγισης της δαπάνης, δηλαδή μετρώντας το ΑΕΠ από την πλευρά της ζήτησης, η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση κινήθηκαν εντόνως ανοδικά το δ’ τρίμηνο 2023 (1,2% QoQ / 1,8% YoY και 2,2% QoQ / 2,7% YoY αντίστοιχα), ενώ αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι επενδύσεις, με τον ακαθάριστο σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου να βαίνει μειούμενος σε τριμηνιαία βάση για τέταρτο τρίμηνο στη σειρά (-2,6% QoQ / -5,7% YoY το δ’ τρίμηνο 2023).

Σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά του εξωτερικού τομέα, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν με ήπιο ρυθμό (0,4% QoQ / 2,1% YoY) αντανακλώντας την καλή επίδοση του τομέα των υπηρεσιών (π.χ. τουριστικές εισπράξεις), ενώ οι εισαγωγές, ναι μεν αυξήθηκαν σημαντικά σε τριμηνιαία βάση (1,9% QoQ), ωστόσο σε ετήσια βάση διαμορφώθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτά του δ’ τριμήνου του προηγούμενου έτους (0,0% YoY).

Υπό το πρίσμα της προσέγγισης της παραγωγής, δηλαδή μετρώντας το ΑΕΠ από την πλευρά της προσφοράς, οι κατασκευές, η μεταποίηση και κλάδοι υπηρεσιών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είχαν θετική συνεισφορά στην αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας που παρήχθη στην ελληνική οικονομία το δ’ τρίμηνο 2023.

Αντίθετα, ο κλάδος της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας κατέγραψε σημαντικές απώλειες την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου (-13,9% QoQ / -17,6% YoY σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας), κυρίως λόγω των επιπτώσεων της κακοκαιρίας "Daniel" στην περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Δείτε αναλυτικά τα όσα αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank

Keywords
Αναζητήσεις
i-eurobank-vlepei-yperapodosi-tis-ellinikis-oikonomias-to-2023.htm
Τυχαία Θέματα