Γιώργος Μπουλούκος: «Αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα, όπως της 12χρονης»

Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ, ταμίας και αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και έχει ασχοληθεί με πολλές «καυτές» υποθέσεις που έχουν απασχολήσει το πανελλήνιο.

Ο κ. Μπουλούκος στην άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο GOV NEWS αναφέρεται στη μεγάλη συζήτηση που έχει «ανοίξει» αναφορικά με τις ποινές που επιβάλλονται στους δράστες ειδεχθών εγκλημάτων, τονίζοντας πως «υπάρχει περιθώριο περαιτέρω

αυστηροποίησης».

«Είναι αδήριτη ανάγκη να προστατευθεί το άνθος της κοινωνίας μας, για αυτόν τον λόγο οφείλουμε να επανεξετάσουμε το νομικό πλαίσιο και ενδεχομένως να εμπλουτίσουμε το νομικό οπλοστάσιο, οι ποινές θα πρέπει να λειτουργούν αποτρεπτικά για την διάπραξη εγκλημάτων αλλά και να απομακρύνουν από την κοινωνία τους διαπράξαντες εγκλήματα, ώστε να μην κινδυνεύουν τα άλλα μέλη του κοινωνικού συνόλου. Οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην νομική «τακτική» που ακολουθούν οι κατηγορούμενοι για την σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης, σημείωσε με έμφαση ότι «παρακολουθούμε τους δράστες – κατηγορούμενους στις απολογίες τους να επισημαίνουν ιδιαίτερα την αηδιαστική προσέγγιση της συμπεριφοράς τους ως «συναινετικής συνεύρεσης» (με την 12χρονη), ακριβώς για να αποφύγουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης».

Επίσης, ο κ. Μπουλούκος αναφέρθηκε στην απονομή δικαιοσύνης και στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι της Αθήνας και κατά προέκταση της χώρας μας.

Ακόμη ένα περιστατικό άγριας σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού ήρθε στο φως της δημοσιότητας συνταράσσοντας το πανελλήνιο. Ποιες είναι οι ποινές που προβλέπονται για τους παιδεραστές που ωθούν μάλιστα, στην πορνεία τα ανήλικα; 

Γιώργος Μπουλούκος: Έχουν ανησυχητικά πληθύνει οι υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων. Αναρωτιόμαστε πολλές φορές αν το φαινόμενο είχε την ίδια ένταση και στο παρελθόν και απλά χανόταν στο σκοτάδι της ντροπής, της αδιαφορίας και των κλειστών πορτών ανθρώπων, υπηρεσιών και αρμοδίων Αρχών. Ή μήπως όλα αυτά τα περιστατικά αποτελούν μια νέα διάσταση επακόλουθης μιας κοινωνίας ανθρώπινης εξαχρείωσης και αποκτήνωσης, όπου έχουν καταλυθεί και καταργηθεί κάθε κώδικας αρχών και αξιών απαραίτητων για την αρμονική και φυσιολογική κοινωνική συνύπαρξη;

Τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας είναι από τα ειδεχθέστερα και όταν τα θύματα είναι παιδιά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη, ακραία απαξία. Στο αντίστοιχο κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα όπου τυποποιούνται αυτά τα εγκλήματα οι προβλεπόμενες ποινές ποικίλλουν ανάλογα με την εις βάρος ανηλίκου συμπεριφορά. Έτσι, κατά το άρθρο 336 ΠΚ, ο βιασμός που τελείται σε βάρος ανηλίκου επισύρει ισόβια κάθειρξη, η κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια (άρ.342 ΠΚ) και η γενετήσια πράξη με ανήλικο έναντι αμοιβής  (άρ.351Α ΠΚ) τουλάχιστον δέκα χρόνια κάθειρξη ενώ για την μαστροπεία (άρ.349 ΠΚ) κάθειρξη κλπ.

Περισσότερα στο govnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα