Γερμανία: Φόβος για αντισημιτικές εκδηλώσεις και επιθέσεις σε εβραϊκούς θεσμούς

Οι κυβερνήσεις που έχουν ταχθεί υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπιστεί τα εδάφη του, τώρα κάνουν έκκληση για προστασία του άμαχου πληθυσμού στην Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια στιγμή η Χαμάς, μέσω της πλατφόρμας Telegram, έχει καλέσει τους μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο σε πορείες διαμαρτυρίας. 

Γερμανία

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος (ΒΚΑ) αναμένει κύμα αντισημιτικών διαδηλώσεων στη Γερμανία, ενώ δεν αποκλείει και

το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν επιθέσεις εναντίον εβραϊκών θεσμών. Η κυβέρνηση προειδοποιεί και για αντισημιτικές εκδηλώσεις στα σχολεία.

Οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας αναμένουν επίσης αντισημιτικές εκδηλώσεις από την ακροαριστερή σκηνή, ακόμη και ζημιές σε περιουσίες. 

Ο εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον αντισημιτισμό Φέλιξ Κλάιν εκφράζει από την πλευρά του ανησυχία για τις αυξανόμενες αντι-ισραηλινές τάσεις στα σχολεία της Γερμανίας. «Ανησυχώ πάρα πολύ ότι, όσο προχωρά η απάντηση του Ισραήλ σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση, η διάθεση στα σχολεία θα στρέφεται σαφώς εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε ο κ. Κλάιν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa. «Υπάρχουν ήδη συγκλονιστικές αναφορές από σχολεία, όπου μαθητές τυλίγονται με παλαιστινιακές σημαίες και θέλουν να φέρουν αυτή τη σύγκρουση και στις σχολικές αίθουσες. Η αντισημιτική τρομοκρατική οργάνωση θέλει να διαδώσει το κτηνώδες μίσος της εναντίον των Εβραίων παγκοσμίως. Δεν την ενδιαφέρει ο παλαιστινιακός πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας ή στη Δυτική Όχθη. Στόχος τους είναι η καταστροφή του Ισραήλ και της εβραϊκής ζωής», πρόσθεσε και, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές της Χαμάς στη Γερμανία, προειδοποίησε: «Οι αρχές ασφαλείας σας παρακολουθούν στενά. Τα εβραϊκά ιδρύματα προστατεύονται πλήρως, όπως παρακολουθούνται και οι εχθροί του Συντάγματος».

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις υποστηρικτών της Χαμάς στην περιοχή Νοϊκέλν, όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι. Ο αρμόδιος του δημοτικού διαμερίσματος για τα θέματα ενσωμάτωσης Γκιουνέρ Μπαλτσί παραδέχεται ότι τις ενέργειες της Χαμάς εγκρίνουν πολλοί κάτοικοι. «Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο από τις συζητήσεις. Πρόκειται για θλιβερή κατάσταση που συναντούμε καθημερινά», αναφέρει στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Στο ίδιο ρεπορτάζ πολλοί νέοι της περιοχής δηλώνουν στην κάμερα ότι θεωρούν δικαιολογημένο το ότι «η Χαμάς έσφαξε ανθρώπους».

Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ», ο αντισημιτισμός είναι εξαιρετικά διαδεδομένος μεταξύ των μουσουλμάνων, ειδικά σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, οι αντισημιτικές συμπεριφορές μεταξύ των μουσουλμάνων είναι συχνότερες από ό,τι στον μέσο όρο των πολιτών στη Γερμανία, ενώ το 7% των μουσουλμάνων της χώρας δηλώνει ότι αποδέχεται την αντισημιτική βία, σε σχέση με το 2% στον γερμανικό μέσο όρο και το 16% των μουσουλμάνων πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να υπάρχει ως κράτος – τέσσερις φορές περισσότεροι από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Βρετανία

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η Βρετανία είναι ευθυγραμμισμένη με την άποψη των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ θα πρέπει λάβει μέτρα προφύλαξης για την προστασία των αμάχων στη Γάζα, αφού ο ισραηλινός στρατός ζήτησε πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι να μετακινηθούν μέσα σε 24 ώρες.

«Είμαι ευθυγραμμισμένος με αυτό που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο (Αμερικανός) πρόεδρος έχουν πει ότι, φυσικά, το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει κάθε δυνατό μέτρο προφύλαξης για να προστατεύσει τους αμάχους, ενώ ασκούν τη νόμιμη ικανότητά τους να υπερασπίζονται τον εαυτό τους», δήλωσε ο Σούνακ σε δημοσιογράφους σήμερα, ερωτηθείς για τις ενέργειες του Ισραήλ.

Παράλληλα, δήλωσε ότι παρατηρείται «απεχθής» αύξηση σε περιστατικά αντισημιτισμού μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο Ισραήλ.

«Υπάρχει μια ειλικρινώς απεχθής αύξηση σε περιστατικά αντισημιτισμού κατά τις προηγούμενες ημέρες, αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε ο Σούνακ σε δημοσιογράφου και συμπλήρωσε «Σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτούμε την υποκίνηση μίσους, βίας ή ρατσιστικών ενεργειών, δεν θα ανεχτούμε την εκφοβιστική ή απειλητική συμπεριφορά. Αυτό θα αντιμετωπιστεί με πλήρη ισχύ του νόμου».

Αραβικός Σύνδεσμος

Η εντολή που έδωσε το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αποτελεί “αναγκαστική μετακίνηση” και αποτελεί “έγκλημα”, κατήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ.

Ο γενικός γραμματέας του παναραβικού οργανισμού εκτίμησε επίσης ότι “αυτό που διαπράττει το Ισραήλ δεν είναι μια στρατιωτική επιχείρηση σχεδιασμένη ή μελετημένη για την εκρίζωση των ομάδων που ευθύνονται για επιθέσεις εναντίον του αλλά μια φρικτή πράξη εκδίκησης (…) για να τιμωρήσει τους ανυπεράσπιστους αμάχους στη Γάζα”, σε έκτακτο μήνυμά του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

ΠΟΥ: Η μετακίνηση σοβαρά ασθενών στη Γάζα ισοδυναμεί με «καταδίκη σε θάνατο» 

Οι παλαιστινιακές αρχές ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι είναι «αδύνατον» να μεταφερθούν οι ευπαθείς ασθενείς από τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα, όπως ζήτησε ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ.

«Με τα συνεχιζόμενα (ισραηλινά) αεροπορικά πλήγματα, οι άμαχοι δεν έχουν πλέον ασφαλές μέρος να πάνε. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ενημέρωσε τον ΠΟΥ ότι είναι αδύνατον να μεταφερθούν οι ευπαθείς ασθενείς από τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα», δήλωσε ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι ασθενείς αυτοί περιλαμβάνουν σοβαρά τραυματίες, καθώς επίσης ενήλικες, παιδιά και νεογέννητα που χρειάζονται εντατική θεραπεία.

Έξι από τα επτά μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας βρίσκονται σε μερική λειτουργία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ ζήτησε από το Ισραήλ να επανεξετάσει το αίτημά του για εκκένωση, εκτιμώντας ότι είναι αδύνατον να γίνει μια τέτοια διαδικασία στον χρόνο που δίδεται.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέφερε ότι το σύστημα υγείας στη Γάζας είναι «στο σημείο κατάρρευσης».

Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως μια ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα είχε αποτέλεσμα ένα επίπεδο απωλειών αμάχων που θα ήταν “απολύτως απαράδεκτο”

Ο Πούτιν, που μιλούσε από το Μπισκέκ του Κιργιστάν, είπε πως η χρήση βαρέος οπλισμού σε περιοχές κατοικιών «εγκυμονεί σοβαρές συνέπειες για όλες τις πλευρές». «Και το πιο σημαντικό, οι απώλειες αμάχων θα είναι πλήρως απαράδεκτες. Τώρα το κυριότερο πράγμα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία», δήλωσε.

Κίνα

Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα βαθιά ανησυχία για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και Παλαιστίνιους μαχητές.

Keywords
Αναζητήσεις
germania-fovos-gia-antisimitikes-ekdiloseis-kai-epitheseis-se-evraikous-thesmous.htm
Τυχαία Θέματα