Φίλος ή εχθρός της δημοσιογραφίας η τεχνητή νοημοσύνη; Ο ρόλος της στην αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων

07:01 21/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια αποτελούν δύο θέματα μείζονος σημασίας στην σύγχρονη εποχή. Η AI έχει ήδη αρχίσει να κυριαρχεί στις επιχειρήσεις και στην καθημερινότητά μας γενικότερα. Απλοποιεί εργασίες και μας λύνει τα χέρια. Ωστόσο, το ηθικό κομμάτι, η ανεργία με την οποία απειλεί πολλά επαγγέλματα και η εκτεταμένη
ανασφάλεια αποτελούν τροχοπέδη για την πλήρη εφαρμογή της. 

Η κυβερνοασφάλεια είναι πιο επιτακτική από ποτέ αφού τα περιστατικά phishing και οι διαρροές δεδομένων όλο και αυξάνονται, με πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή στην οποία ερευνητές της Microsoft

στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης διέρρευσαν κατά λάθος ιδιωτικά δεδομένα της εταιρείας συνολικού όγκου 38 TB. Τα δεδομένα  αφορούσαν ιδιωτικά κλειδιά και κωδικούς πρόσβασης, αφήνοντας εκτεθειμένο έναν κάδο αποθήκευσης δεδομένων εκπαίδευσης ανοιχτού κώδικα στο GitHub.

Τεχνητή νοημοσύνη και δημοσιογραφία 

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει επανάσταση σε διάφορες βιομηχανίες και η δημοσιογραφία δεν αποτελεί εξαίρεση. Με τη δυνατότητα ανάλυσης τεράστιου όγκου δεδομένων και δημιουργίας ειδήσεων, η τεχνητή νοημοσύνη έχει επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο παραγωγής και παρουσίασης ειδήσεων. Ωστόσο, μαζί με τα οφέλη της ενέχει
ορισμένους κινδύνους. Επιπλέον, η αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο τα τελευταία χρόνια έχει προσθέσει ένα ακόμα επίπεδο ανησυχίας. 

Οι αλγόριθμοι AI μπορούν να επεξεργαστούν και να αναλύσουν μεγάλους όγκους δεδομένων γρήγορα και αποτελεσματικά, επιτρέποντας στους δημοσιογράφους να αποκαλύψουν μοτίβα, τάσεις και ιδέες που διαφορετικά θα είχαν χαθεί. Αυτή η προσέγγιση βάσει δεδομένων βελτιώνει την ακρίβεια.

Επίσης, τα εργαλεία που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να δημιουργήσουν ειδήσεις με βάση την εισαγωγή δεδομένων, εξοικονομώντας χρόνο και προσπάθεια στους δημοσιογράφους για την παραγωγή ειδήσεων ρουτίνας. Αυτό τους επιτρέπει να επικεντρωθούν σε πιο εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ και ερευνητική δημοσιογραφία.

Οι αλγόριθμοι AI μπορούν να επιμεληθούν περιεχόμενο ειδήσεων με βάση τις προτιμήσεις των χρηστών, παρέχοντας εξατομικευμένες εμπειρίες. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την αφοσίωση των χρηστών, αλλά βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση της υπερφόρτωσης πληροφοριών παρέχοντας σχετικές ειδήσεις προσαρμοσμένες στα ατομικά ενδιαφέροντα.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύονται σε υπάρχοντα δεδομένα, τα οποία μπορούν να διαιωνίσουν τις προκαταλήψεις που υπάρχουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη διάδοση παραπληροφόρησης και να ενισχύσει τις υφιστάμενες προκαταλήψεις. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να
διασφαλίζουν ότι το περιεχόμενο που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη είναι ακριβές, αμερόληπτο και ελεγμένο ως προς τα γεγονότα.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αυτοματοποιεί ορισμένα καθήκοντα στη δημοσιογραφία, υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία περιεχομένου, οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην κριτική σκέψη, την ερευνητική αναφορά και τη λήψη δεοντολογικών αποφάσεων.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημοσιογραφία εγείρει ηθικά ερωτήματα, όπως η απόδοση, η λογοδοσία και η διαφάνεια. Είναι σημαντικό να θεσπιστούν κατευθυντήριες γραμμές και κανονισμοί για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών και τη διασφάλιση της υπεύθυνης εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στις αίθουσες σύνταξης.

Η αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο

Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας μιας ανησυχητικής αύξησης των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, θέτοντας σημαντικές απειλές για άτομα, επιχειρήσεις, ακόμη και έθνη. Αυτή η αύξηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο κανει πολλούς να αναρωτιούνται για τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν την τάση. Ένας τομέας
εξερεύνησης περιλαμβάνει τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης τόσο στη διευκόλυνση όσο και στην καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. 

Χώρος της δημοσιογραφίας 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των αιθουσών σύνταξης τις έχει καταστήσει ευάλωτες σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Οι δημοσιογράφοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ψηφιακές πλατφόρμες, αποθήκευση cloud και εργαλεία επικοινωνίας, καθιστώντας τους ελκυστικούς στόχους για χάκερ που επιδιώκουν να διαταράξουν ειδησεογραφικούς οργανισμούς, να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες ή να διαδώσουν παραπληροφόρηση.

Κυβερνοεπιθέσεις παντού 

Ο πολλαπλασιασμός των συνδεδεμένων στο διαδίκτυο συσκευών και η ευρεία υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών έχουν επεκτείνει την επιφάνεια επίθεσης για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Από smartphones και φορητούς υπολογιστές έως συσκευές IoT, κάθε συνδεδεμένο τελικό σημείο παρουσιάζει μια ευκαιρία για εκμετάλλευση.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν γίνει πιο εξελιγμένοι, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές όπως ransomware, phishing. Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχουν γίνει οικονομικά προσοδοφόρες για τους εγκληματίες. Η άνοδος των κρυπτονομισμάτων και η ανωνυμία που προσφέρουν έχουν τροφοδοτήσει επιθέσεις ransomware, όπου οι χάκερ κρυπτογραφούν δεδομένα. Επιπλέον, κλεμμένες προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες μπορούν να πωληθούν στον dark web δημιουργώντας σημαντικά κέρδη για τους εγκληματίες.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο

Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να αυτοματοποιούν διάφορα στάδια μιας επίθεσης, όπως η αναγνώριση τρωτών σημείων και η εκτόξευση εξελιγμένου κακόβουλου λογισμικού. Τα εργαλεία που υποστηρίζονται από AI μπορούν να σαρώσουν δίκτυα για αδυναμίες, να προσαρμόσουν στρατηγικές επίθεσης με βάση τις εξελισσόμενες άμυνες και ακόμη και να εκμεταλλευτούν τρωτά σημεία. Αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, οι επιτιθέμενοι μπορούν να δημιουργήσουν πειστικά μηνύματα προσαρμοσμένα για να εκμεταλλευτούν μεμονωμένα χαρακτηριστικά, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχημένων επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) ή κλοπής ταυτότητας.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Οι λύσεις κυβερνοασφάλειας που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αναλύσουν τεράστιους όγκους δεδομένων, να εντοπίσουν μοτίβα και να ανιχνεύσουν ανωμαλίες σε πραγματικό χρόνο. Αυτό επιτρέπει την ταχύτερη ανίχνευση απειλών, μειώνοντας τους χρόνους απόκρισης και μετριάζοντας πιθανές ζημιές. Επίσης, μπορεί να
βοηθήσει στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης περιστατικών, επιτρέποντας τον ταχύ περιορισμό και την αποκατάσταση των απειλών στον κυβερνοχώρο. Τα ευφυή συστήματα μπορούν να αναλύσουν μοτίβα επίθεσης, να εντοπίσουν πιθανές ευπάθειες και να προτείνουν κατάλληλα αντίμετρα.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναμφισβήτητα μεταμορφώσει κάθε επιχείρηση και βιομηχανία με την δημοσιογραφία να είναι ένας από τους άμεσα εμπλεκόμενους με αυτή τομείς, επιτρέποντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ακρίβεια και εξατομικευμένες εμπειρίες ειδήσεων. Ωστόσο, οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η παραπληροφόρηση και η απειλή για τις θέσεις εργασίας , πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω υπεύθυνης έρευνας και εποπτείας. Επιπλέον, η αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο υπογραμμίζει την ανάγκη για ισχυρά μέτρα ασφάλειας. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της αξιοποίησης των
πλεονεκτημάτων της και του μετριασμού των κινδύνων της. 

Η αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ψηφιακής συνδεσιμότητας, των εξελισσόμενων τεχνικών επίθεσης και των κινήτρων κέρδους. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει πράγματι διαδραματίσει ρόλο στη διευκόλυνση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, προσφέρει επίσης σημαντικές δυνατότητες για την ενίσχυση της άμυνας στον κυβερνοχώρο. Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση απειλών, την αντιμετώπιση περιστατικών και την προγνωστική ανάλυση, οι οργανισμοί μπορούν να ενισχύσουν τη στάση ασφαλείας τους και να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την αυξανόμενη ροή του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Keywords
Αναζητήσεις
filos-i-echthros-tis-dimosiografias-i-techniti-noimosyni-o-rolos-tis-stin-afxisi-ton-kyvernoepitheseon.htm
Τυχαία Θέματα