Φάκελος Τουρισμός: Οι διεθνείς προκλήσεις και τα αναχώματα της ελληνικής κυβέρνησης

07:01 10/1/2023 - Πηγή: Emea.gr

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να αφήσει πίσω της τις υψηλές επιδόσεις στον τομέα του Τουρισμού βρίσκεται η χώρα μας, αφού η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας απειλεί το… εθνικό μας προϊόν.

Συγκεκριμένα, στα υψηλά κλιμάκια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έντονες είναι οι συζητήσεις για την νέα τουριστική σεζόν και τις προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

Την ώρα λοιπόν που ο υπουργός Τουρισμού διατυμπανίζει τη μεγάλη επιτυχία

της φετινής τουριστικής περιόδου η οποία επεκτάθηκε ακόμα και μέσα στο χειμώνα, ενισχύοντας σημαντικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τοπικές οικονομίες, δεν λείπουν οι φωνές εκείνες που κάνουν λόγο για σημαντικές δυσκολίες που καλείται να ξεπεράσει η χώρα μας, χωρίς φυσικά να ευθύνεται η ίδια..

Από τον πλευρά του πάντως ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πριν λίγες μέρες ότι η φετινή σεζόν θα ξεκινήσει νωρίτερα από ποτέ και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως και το 2023 θα είναι μια ισχυρή τουριστική χρονιά, καθώς όπως είπε έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται σκληρή δουλειά, ώστε το brand Ελλάδα να είναι πολύ ψηλά και να αποτελεί την πρώτη επιλογή των πολλών που θα έρθουν στη χώρα μας για να χαρούν αυτή τη μοναδική τουριστική εμπειρία.

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν

Την αισιοδοξία του υπουργού Τουρισμού δε δείχνουν να «ασπάζονται» οι Βρυξέλλες, αφού στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία, υπάρχει σαφής αναφορά στο ζήτημα. Συγκεκριμένα, ένας από τους βασικούς «κινδύνους» που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η χώρα μας το 2023 είναι η «πτώση του μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών σε πολλές χώρες προέλευσης των ξένων τουριστών στην Ελλάδα»!

Μάλιστα, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παραδέχτηκε εμμέσως την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τονίζοντας: «Τα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα δεν θα μπει σε ύφεση το 2023, όταν η μισή Ευρώπη θα είναι σε ύφεση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επηρεάζεται (…) Αν ένας τουρίστας το καλοκαίρι επιλέξει να έρθει στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχει και την οικονομική δυνατότητα για να μπορεί να δαπανήσει. Το πόσα θα έχει, θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθεί η ακρίβεια και η ύφεση στο εξωτερικό. Αυτό θα έχει επίπτωση στην ελληνική οικονομία και στον τουρισμό».

Η ελληνική οικονομία αντέχει και αντεπιτήθεται

Σε καμία περίπτωση πάντως η χώρα μας δεν βρίσκεται στο επίπεδο προηγουμένων ετών, που μια εισαγόμενη κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αξεπέραστο πρόβλημα. Αντιθέτως, η Ελλάδα παρουσιάζει εξαιρετικές αντοχές, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τον Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος προέβλεψε ότι: «Εκτός από τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο το 2023, η Ελλάδα θα έχει και τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης επενδύσεων μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών, τόσο για το 2023 όσο και το 2024».

Από την πλευρά της και η κυβέρνηση δεν μένει με «σταυρωμένα τα χέρια» αφού η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να μην «κυλήσει» η χώρα στην ύφεση και να μη χαθούν θέσεις απασχόλησης.

Πολύτιμος σύμμαχος στη συγκεκριμένη προσπάθεια αποτελεί το νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητος με τις διαδικασίες να «τρέχουν» πολύ ταχύτερα σε ό,τι αφορά τις εκταμιεύσεις πόρων στην οικονομία, αλλά και για νέο δανεισμό 3 δισ. μέσω του Ταμείου, που αναμένεται να κινητοποιήσουν άμεσα επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα