ΕΥΔΑΠ: Βαδίζοντας με σταθερά βήματα (και τιμολόγια) το 2023

Έχοντας καταφέρει να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής κρίσης, που μεταφράζονται σε κάτι περισσότερο από 15 εκατ. ευρώ, χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές της, η ΕΥΔΑΠ προσφέρει το πιο ποιοτικό νερό της Ευρώπης με τη δεύτερη φθηνότερη τιμή στην Γηραιά Ήπειρο.

Ενδεικτικό της ανθρωποκεντρικής πολιτικής της ΕΥΔΑΠ, αλλά και της τακτοποίησης των οικονομικών της, είναι η απόφασή της να διατηρήσει σταθερά τα τιμολόγιά

της για όλο το 2023.

Η ΕΥΔΑΠ κατάφερε να εξασφαλίσει νέα σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο, πληρώνοντας 157,2 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από το 1999 υπάρχει ξεκάθαρη σύμβαση με το δημόσιο και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει για τα επόμενα 18 χρόνια.

Στην ατζέντα της εταιρείας κυριαρχούν σημαντικές δράσεις διαχείρισης του κόστους ενέργειας, όπως η μερική μεταφορά της διαδικασίας επεξεργασίας νερού από τα Κιούρκα στο Μενίδι.

Ένας ακόμα σημαντικός στόχος είναι η μείωση του Ανθρακικού Αποτυπώματος / Net Zero έως το 2030, με την ΕΥΔΑΠ να εφαρμόζει μακροπρόθεσμο στρατηγικό πλάνο. Για το 2023 έχει αποφασιστεί η σταδιακή αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων με ηλεκτρικά οχήματα.

Σημειώνεται ότι έχει υπογραφεί η Σύμβαση Λειτουργίας και Συντήρησης του ΚΕΛ Ψυττάλειας με έκπτωση 35,5% και επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε σταδιακή ενεργειακή μείωση άνω του 36% τουλάχιστον, σε βάθος τριετίας. Ακόμα, υλοποιήθηκε η αντικατάσταση του μεγαλύτερου αριθμού πεπαλαιωμένου Δικτύου Ύδρευσης τα τελευταία 15 χρόνια.

Για το 2022 το επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ ανήλθε περίπου στα 32 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να γίνει μια εταιρεία έργων μετασχηματισμού, αναβάθμισης συστημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα στην Ανατολική Αττική. Επιπροσθέτως, επιθυμία της ΕΥΔΑΠ είναι να δημιουργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να αναλάβει έργα και εκτός Αττικής.

Για το 2023 προβλέπεται τριπλασιασμός εκτελεσθέντων έργων/επενδύσεων από 15 εκατ. ευρώ σε 45 εκατ. ευρώ (με το ποσο αυτό σε βάθος δεκαετίας να φτάνει στα 1,6 δισεκατ.), ενώ προχωράει η ολοκλήρωση προετοιμασίας για το διαγωνισμό για τα smart meters εντός του 2023 καθώς και οι αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης.

Ακόμα, η ΕΥΔΑΠ εφαρμόζει νέα Πολιτική Διαχείρισης Εσόδων και Απαιτήσεων. Οι εισπράξεις της εταιρείας για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2022 ξεπέρασαν τα ευρώ 35 εκατ. τον κάθε μήνα. Όσον αφορά την κοινωνική προσφορά της ΕΥΔΑΠ στα 6,2 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία παρεχόμενων εκπτώσεων από μειώσεις λογαριασμών ενώ 2,5 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για τη στήριξη του ΕΣΥ για την πανδημία.

Τέλος, στο επίκεντρο της εταιρείας είναι, φυσικά, οι εργαζόμενοί της, με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, μέσω συνεχούς εκπαίδευσης.

Χ. Σαχίνης: Σταθερά τιμολόγια και το 2023

Από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χ. Σαχίνης, τόνισε: «Η ΕΥΔΑΠ απορρόφησε τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής κρίσης -ύψους πλέον των 15 εκατομμυρίων – χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές. Τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ θα είναι σταθερά και το 2023. Εξασφαλίζουμε το πιο ποιοτικό νερό της Ευρώπης με τη δεύτερη φθηνότερη τιμή της Ευρώπης.

Με βάση τη νέα σύμβαση με το Δημόσιο, η εταιρεία πλήρωσε 157,2 εκατομμύρια προς το ελληνικό δημόσιο, καθώς για πρώτη φορά από το 1999 υπάρχει ξεκάθαρη σύμβαση με το δημόσιο και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει για τα επόμενα 18 χρόνια»

Ακόμα, ανέλυσε τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η ΕΥΔΑΠ, την υλοποίηση της Σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο, τις δράσεις της εταιρείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, τον μετασχηματισμό της Εταιρείας, την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου που το 2022 ανήλθε στα 32 περίπου εκατομμύρια, καθώς και την αναβάθμιση της Εταιρείας στα ESG.

Αναφορικά με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, μέσω της εκπαίδευσης ξεκαθάρισε ότι είναι ζητούμενο η ΕΥΔΑΠ να έχει τους ανθρώπους εκεί που τους χρειάζεται. Σημειώνεται ότι στην εταιρεία απασχολούνται 2.334 εργαζόμενοι καθώς και 1.000 εργαζόμενοι μέσω εργολαβιών / αναδόχων έργων. Όσον αφορά την αναπτυξιακή πορεία, τόνισε ότι φέτος διπλασιάστηκαν οι επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ, ενώ του χρόνου θα τριπλασιαστεί ενώ σε βάθος δεκαετίας, ενώ το ποσό πρόκειται να φθάσει στα 1,6 δισ.

Για το πλάνο θωράκισης των υδατικών πόρων απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, σημείωσε: «Είμαστε σε επάρκεια μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ετοιμάζουμε ένα πλάνο για να θωρακιστεί η εταιρεία και η Αθήνα για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Προχωράμε σε έργα ανακύκλωσης νερού. Διαχείριση υπόγειων υδάτων και αφαλάτωση. Δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά πάντα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Ακόμα, στάθηκε στον στόχο δημιουργίας Κύκλου Νερού με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, οι βασικές αρχές της ΕΥΔΑΠ είναι η ασφάλεια, η αποδοτικότητα και η ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι με έργα και πράξεις ενισχύουμε καθημερινά το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ζητήματα για την αποπληρωμή των λογαριασμών του νερού, εξαιτίας των πολλών προγραμμάτων βοήθειας των ευάλωτων καταναλωτών.

Τέλος, όσον αφορά στη νέα ρυθμιστική αρχή διαχείρισης υδάτων που πρόκειται να συσταθεί από το ΥΠΕΝ, υπογράμμισε ότι κατά την άποψή του θα συμβάλει θετικά για τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης υδάτων και αποχέτευσης, με στόχο την αποφυγή αύξησης των τιμών και προς όφελος των πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα