Έτσι θα πλουτίσετε χωρίς… να εργάζεστε!

14:02 4/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Έχετε βαρεθεί τη δουλειά σας; Σας έχει κουράσει το 8ωρο, που πολλές φορές γίνεται 10ωρο ή και 12ωρο; Το παθητικό εισόδημα σας επιτρέπει να πετύχετε οικονομική ελευθερία και ευελιξία. Σε αντίθεση με το κλασικό ενεργητικό εισόδημα που παίρνετε από την παροχή αγαθών ή υπηρεσιών, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποκτήσετε παθητικό εισόδημα με διαφορετικούς τρόπους.

Τι είναι το παθητικό εισόδημα 

Παθητικό εισόδημα είναι όταν κερδίζεις χρήματα χωρίς να κάνεις κάτι. Σε αντίθεση με το ενεργητικό εισόδημα, όταν δηλαδή εργάζεσαι και είτε παράγεις προϊόντα είτε προσφέρεις υπηρεσίες, στο παθητικό

εισόδημα τα έσοδά σου έρχονται χωρίς να χρειάζεται να κάνεις κάτι σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ας δούμε, λοιπόν, διάφορους τρόπους που μπορείτε να αποκτήσετε παθητικό εισόδημα στις μέρες μας.

Δημιουργία ενδιαφέροντος και συναρπαστικού περιεχομένου

Στις μέρες μας το διαδίκτυο παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή μας. Σύμφωνα με έρευνες ο μέσος χρήστης του διαδικτύου στην Ελλάδα αφιερώνει περίπου μιάμιση ώρα ανά ημέρα στο διαδίκτυο, ενώ 9 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Καθώς, λοιπόν, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, η δημιουργία περιεχομένου έχει μεγάλη ζήτηση. Το YouTube, που είναι το πιο παλιό και πιο διαδεδομένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προσφέρει άπειρες επιλογές. Εκεί μπορείτε να δημιουργήσετε το κανάλι σας και να ανεβάζετε βίντεο για θέματα που σας ενδιαφέρουν, από ιστορία, αθλήματα, μόδα ή ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Το YouTube, το TikTok και τα Podcasts είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς πολλοί δημιουργοί έχουν σπόνσορες, μπορούν να διαφημίζουν προϊόντα και υπηρεσίες απευθείας στα βίντεό τους, ή και να βγάζουν ένα εισόδημα από τις διαφημίσεις των ίδιων των κοινωνικών δικτύων.

Αγορά και ενοικίαση ακινήτων

Ένας από τους πιο παλιούς και πιο σίγουρους τρόπους για να αποκτήσετε ένα συμπληρωματικό παθητικό εισόδημα είναι τα ακίνητα. 

Αν έχετε λίγα χρήματα στην άκρη μπορείτε να αγοράσετε ένα διαμέρισμα, ανάλογα, βέβαια, και με την οικονομική σας δυνατότητα. Αυτό το διαμέρισμα μπορεί να είναι γκαρσονιέρα, δυάρι, τριάρι και ούτω καθεξής. Αν δεν έχετε αρκετά μεγάλο ποσό για να αγοράσετε μόνοι σας ένα ακίνητο, μπορείτε να το συζητήσετε με ένα άτομο που εμπιστεύεστε (κάποιον συγγενή ή καλό φίλο) και να κάνετε μια επένδυση από κοινού.

Τα ενοίκια ανεβαίνουν συνεχώς στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή η αγορά ακινήτων είναι «στα πάνω» της. Μπορείτε λοιπόν να κάνετε μια τέτοιου είδους επένδυση. Και φυσικά είτε να γλιτώσετε το ενοίκιο που πληρώνετε, το οποίο είναι ένα αρκετά μεγάλο έξοδο, είτε να νοικιάσετε το διαμέρισμα. Η μακροχρόνια μίσθωση έχει τα θετικά της (σας δίνει ένα σίγουρο εισόδημα, δεν έχετε πολλές σκοτούρες με τους ενοικιαστές), αλλά υπάρχει και η λύση της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, ειδικά αν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που έχει μεγάλη τουριστική κίνηση.

Τέλος υπάρχει και η επιλογή να αγοράσετε ένα διαμέρισμα με δύο ή περισσότερα δωμάτια και να μένετε σε ένα από αυτά ενώ νοικιάζετε τα υπόλοιπα δωμάτια. Αυτό θα σας δώσει ένα καλό συμπληρωματικό εισόδημα που θα καλύπτει ένα κομμάτι από τις βασικές σας ανάγκες. 

Ηχογράφηση Audiobooks

Τα audiobooks (ελληνιστί ηχητικά βιβλία ή ηχογραφημένα βιβλία) γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή σε όλον τον κόσμο. Και στην Ελλάδα παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στη ζήτησή τους, αν και όχι τόσο όσο σε άλλες χώρες του εξωτερικού. 

Στην χώρα μας υπάρχουν διάφορες εταιρείες που ασχολούνται με audiobooks, καθώς είναι ένας από τους αναπτυσσόμενους και πολλά υποσχόμενους τομείς. Ολοένα και περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι (αλλά και συγγραφείς) προσπαθούν να δημιουργήσουν υψηλής ποιότητας ηχητικές εκδοχές των βιβλίων τους.

Αλλά η Ελλάδα δεν είναι το μόνο μέρος που μπορείτε να εργαστείτε ως αφηγητές βιβλίων. Πολλά best sellers ξένων συγγραφέων γίνονται audiobooks από εκδοτικούς οίκους ή εξειδικευμένες εταιρείες που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Υπάρχουν, λοιπόν, δυνατότητες να ηχογραφήσετε audiobooks σε συνεργασία με κολοσσούς του χώρου. Και που ξέρετε; Μπορεί η ελληνική βερσιόν του επόμενου Νούμερο ένα best seller των New York Times να έχει τη δική σας υπογραφή του!

Διαδικτυακά μαθήματα

Μία ακόμα ιδέα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βγάλετε παθητικό εισόδημα είναι τα διαδικτυακά μαθήματα. Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες στο ίντερνετ (για παράδειγμα η Udemy) όπου μπορείτε να βιντεοσκοπήσετε διάφορα μαθήματα, από κιθάρα και πληροφορική μέχρι διεθνές δίκαιο, ξένες γλώσσες ή ραπτική.

Οι πλατφόρμες αυτές λειτουργούν ως εξής: Βιντεοσκοπείτε ένα μάθημα, κάνετε το μοντάζ του βίντεο (για την επεξεργασία βίντεο υπάρχουν πολλά και εύχρηστα προγράμματα και εφαρμογές, όπως το iMovie ή το VideoPad) και το ανεβάζετε στην πλατφόρμα. Βάζετε μια τιμή στο μάθημά σας και περιμένετε. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο. Θα πληρώνεστε κάθε φορά που κάποιος θα παρακολουθεί το μάθημά σας.

Τι πρέπει να αποφύγετε όταν ξεκινάτε ένα εγχείρημα παθητικού εισοδήματος

Το παθητικό εισόδημα δεν είναι κάτι εύκολο. Χρειάζεται να πάρετε τις σωστές αποφάσεις και να έχετε υπομονή. Υπάρχουν διάφορα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε: 

Ένα από τα μεγάλα λάθη που κάνουν πολλοί είναι ότι δεν επενδύουν τα κέρδη τους. Μια έξυπνη επένδυση πρέπει να έχει συνέχεια. Αν δείτε ότι το παθητικό σας εισόδημα αυξάνεται, τότε θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο να επανεπενδύσετε τουλάχιστον ένα ποσοστό των εσόδων σας, είτε σε κάτι άλλο είτε σε κάτι που θα προωθήσει και θα κάνει πιο γνωστή την αρχική σας επένδυση.

Ένα ακόμα μεγάλο λάθος είναι να μην κάνετε τη σωστή επιλογή. Τα online παιχνίδια καζίνο ή άλλες παρεμφερείς ιδέες μπορεί να φαίνονται ως ένας καλό τρόπος για να βγάλετε χρήματα. Μπορεί, μάλιστα, στην αρχή να κερδίζετε. Ωστόσο, δεν αποτελούν αξιόπιστη πηγή εισοδήματος. Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο ποσοστό και για τα κρυπτονομίσματα, τα οποία τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε κατακόρυφη πτώση.

Τέλος, το μεγαλύτερο λάθος είναι να μην έχετε σωστή στρατηγική. Η στρατηγική είναι το Α και το Ω. Είτε ξεκινάτε ένα μικρό εγχείρημα είτε επενδύετε ένα μεγάλο ποσό, θα πρέπει να έχετε στο νου σας ένα επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο σιγά σιγά θα αυξάνει το παθητικό σας εισόδημα.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα