Έσπασε το θετικό σερί για το ΧΑ εν μέσω διεθνούς υποχώρησης και ανησυχιών

20:57 16/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η ένταση στη Μέση Ανατολή και τα βιαστικά συμπεράσματα ήταν αφορμή υποχώρησης ενώ τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη προκαλούσαν για κατοχύρωση την αγορά.

Διόρθωσε το ΧΑ μετά από ένα σερί οκτώ ανοδικών συνεδριάσεων, καθώς συντηρήθηκε με επιμονή αρκετές ημέρες ανοδικά χάρη στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και της αγοραστικής διάθεσης μεγάλων ξένων επενδυτών. Αλλά βραχυπρόθεσμα, σε καθημερινό επίπεδο η αγορά δεν είχε τη θετική είδηση που θα έδινε ξανά τη σπίθα για να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον.

Αντίθετα, όλο το εξωτερικό

περιβάλλον ήταν αρνητικό, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Wall Street και απέμενε μόνο του το ΧΑ να κάνει τη διαφορά, κινούμενο αντίθετα σε δυσάρεστες ειδήσεις από τη Μέση Ανατολή ή τις εκτιμήσεις στις ΗΠΑ ότι η μείωση των επιτοκίων αναβάλλεται επ’ αόριστον.

Στο ΧΑ μία διόρθωση ήταν αναμενόμενη κι αφού υπάρχει αβεβαιότητα αυτό δίνει την ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών και βοηθά ισχυρούς παίκτες να τοποθετούνται πιο άνετα χωρίς να κυνηγούν τους τίτλους που τους ενδιαφέρουν.

Μόλις πρόσφατα είχαμε εκθέσεις των Morgan Stanley, Goldman Sachs και JP Morgan, που ήταν θετικές για το ΧΑ τις τράπεζες κι έδιναν αυξημένες τιμές στόχους με συγκεκριμένα στοιχεία για τη βελτίωση των εταιριών, τις αυξημένες μερισματικές αποδόσεις. Η αγορά παραμένει σε ζώνη διάσπασης και στα υψηλά δεκαετίας. Η τάση παραμένει ανοδική, μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Με τις αγορές σε όλη την Ευρώπη να κινούνται πτωτικά το ΧΑ άνοιξε καθοδικά επίσης και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε πτωτικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών. Έκλεισε κοντά στα χαμηλά της ημέρας στις 1.332 μονάδες με πτώση 1,55%.

Οι συναλλαγές έφθασαν τα 88,68 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 5,2 εκατ. ευρώ έγιναν με πακέτα.

Οι τράπεζες διόρθωσαν όλες μετά από πολλές ημέρες, όπως και ο τραπεζικός δείκτης που είχε απώλειες 2,18% στις 1.119,53 μονάδες. Ο δείκτης FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε με πτώση 1,59% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM σημείωσε πτώση 1,03%.

Διαφοροποιήθηκαν ανοδικά, LAMDA, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, OPTIMA, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και INTRALOT μεταξύ άλλων με 26 ανοδικές μετοχές και 81 πτωτικές σε μία ξεκάθαρα διορθωτική συνεδρίαση.

Keywords
Αναζητήσεις
espase-to-thetiko-seri-gia-to-cha-en-meso-diethnous-ypochorisis-kai-anisychion.htm
Τυχαία Θέματα