Ένα δράμα, 10 αδυσώπητες αλήθειες – Και ήξεραν και ήταν «διακριτικά» παρόντες

08:54 11/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Τρεις μέρες χρειάστηκαν για να ρίξουν άπλετο φως στο «παχύ σκοτάδι» της τραγικής νύχτας της καταδρομικής επίθεσης ομάδας χούλιγκαν έξω από το γήπεδο του OPAP Arena στη Νέα Φιλαδέλφια, με θύμα τον Μιχάλη Κατσουρή 29 χρόνων.

Ο 29χρονος φίλαθλος της ΑΕΚ, δεν σκόνταψε κι έπεσε. Ούτε μετείχε σε κάποια ομάδα

δολοφόνων νεοναζί που χτυπήθηκε κι έπεσε… επιτιθέμενος. Ο Μιχάλης από την Ελευσίνα, είχε την ατυχία να βρίσκεται έξω από το γήπεδο της αγαπημένης του ομάδας, τη στιγμή της επίθεσης ομάδας Κροατών χούλιγκαν οι οποίοι μάλιστα είχαν και τη συνδρομή ταραξιών που αυτοπροσδιορίζονται «οπαδοί του Παναθηναϊκού».

Ο 29χρονος δέχτηκε πολλές μαχαιριές, μία εκ των οποίων στην περιοχή του μπράτσου του αποδείχθηκε μοιραία, αφού προκάλεσε ακατάσχετη αιμορραγία. Το ακόμη πιο σοκαριστικό είναι ότι δέχτηκε πολλά χτυπήματα με ρόπαλα και στο κεφάλι, όσο ήταν πεσμένος στο έδαφος. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε στο σημείο και τον μετέφερε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δυστυχώς εξέπνευσε.

 Τα κραυγαλέα επιχειρησιακά σφάλματα

Οι ολιγωρίες, ασυγχώρητες και τα επιχειρησιακά σφάλματα, κραυγαλέα. Το κομβόι με τους Κροάτες δολοφόνους διέσχισε την Ελλάδα ανενόχλητο, παρά τις προειδοποιήσεις από την Ιντερπόλ, τις συνοριακές Αρχές του Μαυροβουνίου, το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας αλλά και από άλλες υπηρεσίες… 23 διαφορετικές αστυνομικές υπηρεσίες γνώριζαν αλλά απλά παρακολουθούσαν.

ΓΑΔΑ, Ασφάλεια, Κρατική Ασφάλεια, Τροχαία ήταν ενήμεροι. Είχαν επίσης ενημερωθεί οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Το «οδοιπορικό» των μοιραίων έγγραφων προειδοποιήσεων και οδηγιών

Το διαβιβαστικό του Τμήματος Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της ΕΛ.ΑΣ. που περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης, αναφέρει ότι από τη στιγμή της κλήρωσης της ΑΕΚ με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ήταν εν γνώσει των ελληνικών Αρχών ότι περίπου 150-200 Κροάτες ήταν έτοιμοι να εισέλθουν στη χώρα.

Η UEFA μετά από αίτημα του Εθνικού Γραφείου Ποδοσφαίρου (NFIP) αποφάσισε ο αγώνας να πραγματοποιηθεί χωρίς να χορηγηθούν εισιτήρια στους φιλοξενούμενους οπαδούς. Την προηγουμένη όμως του αγώνα το κομβόι φτάνει στο Ζευγολατιό. και κατευθύνεται ανενόχλητο προς την ενδοχώρα.

Η Ολυμπία Οδός στέλνει σήμα στην Τροχαία για τους Κροάτες και εκείνη ενημερώνει τη ΓΑΔΑ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση. Αντιθέτως, υπήρξε εντολή για «απλή παρακολούθηση του κομβόι.

Στα διόδια της Ελευσίνας ήταν παραταγμένη μια ομάδα ΟΠΚΕ, αστυνομικοί του Α’ Τμήματος Τροχαίας καθώς και μια μοτοσικλέτα με αστυνομικούς της Ομάδας Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας.

Δυνάμεις που θα μπορούσαν να ελέγξουν και να καθυστερήσουν τα βανάκια των Κροατών. Ωστόσο, ανώτατος αξιωματικός της ΓΑΔΑ έδωσε εντολή να αποχωρήσουν άπαντες, πλην της μηχανής, εκτιμώντας ότι εξέλιπε ο κίνδυνος.

Η εντοπίζει γύρω στις 22:00, περίπου 20-25 αυτοκίνητα με πινακίδες Κροατίας να έχουν συγκεντρωθεί μετά τα διόδια της Ελευσίνας. Οι δύο αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, τους ακολουθούν και τους χάνουν όταν διασπώνται προς Λ. Αθηνών και Αττική Οδό.

Στις 22:55 οι «άφαντοι» χούλιγκαν εντοπίζονται από τη… ΣΤΑΣΥ, που ενημερώνει την ΕΛ.ΑΣ. για 100 περίπου άτομα με κουκούλες και αντικείμενα, τα οποία εισήλθαν σε συρμό από τον σταθμό ΗΣΑΠ «ΕΙΡΗΝΗ».

Στις 23:00, οι χούλιγκαν αποβιβάσθηκαν στο σταθμό ΗΣΑΠ «ΠΕΡΙΣΣΟΣ».
Λίγο αργότερα, έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Περισσό, όλη η δολοφονική συμμορία Κροατών και Ελλήνων χούλιγκαν προσανατολίζεται πεζή προς το γήπεδο της ΑΕΚ.

Το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. δίνει εντολή να κινηθούν προς τα εκεί ομάδες της ΔΙ.ΑΣ. και ΔΡΑΣΗ. Φθάνουν περίπου 10 αστυνομικοί των δύο συγκεκριμένων ομάδων με μοτοσυκλέτες.

Η εντολή του κέντρου είναι σαφής: «Προβείτε σε διακριτική παρακολούθηση και ενημερώστε για τις κινήσεις τους».

Έτσι κι έγινε. Η ομάδα των νεοναζί δολοφόνων παρακολουθούνταν διακριτικά από 10 αστυνομικούς, με φακούς και από απόσταση… οι οποίοι όμως όταν χρειάστηκε να επέμβουν διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν επαρκείς στον αριθμό.

Το video της ΕΡΤ αποτυπώνει αρκούντως εύγλωττα την αγριότητα των επεισοδίων

Keywords
Αναζητήσεις
ena-drama-10-adysopites-alitheies--kai-ixeran-kai-itan-diakritika-parontes.htm
Τυχαία Θέματα