Ελληνοτουρκικά: Πανέτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει νέες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία

07:01 14/9/2022 - Πηγή: Emea.gr

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται οι συνοριοφύλακες, οι αστυνομικές αρχές και ο στρατός στον Έβρο, καθώς και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις νέες μεταναστευτικές ροές που απειλεί να στείλει και πάλι ο πρόεδρος Ερντογάν στην Ελλάδα και κατά προέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα

του Τουρκικού Τύπου δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από την Συρία και άλλες χώρες μαζεύονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Τουρκίας, κοντά στα Ελληνοτουρκικά σύνορα και ετοιμάζονται προκειμένου να πραγματοποιήσουν «εισβολή» στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ΜΚΟ με έδρα την Τουρκία, που προφανώς συνεργάζονται με τις τουρκικές αρχές, έχουν τον συντονισμό των συγκεκριμένων ενεργειών και προσπαθούν να προετοιμάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα του μετανάστες για να «εισβάλουν» στην ελληνική επικράτεια.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει πανέτοιμη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όπως είχε πράξει και στις αρχές του 2020, όταν με απόλυτη επιτυχία και χωρίς να είναι ιδιαίτερα προετοιμασμένη τότε κατόρθωσε να φυλάξει τα σύνορα στον Έβρο και να αποτρέψει την παράνομη είσοδο δεκάδων χιλιάδων μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GOV NEWS, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς η ΕΛ.ΑΣ., οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου οι Βρυξέλλες να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στην Ελλάδα, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Το στίγμα των προθέσεων της ελληνική πλευράς το έδωσε ο πρωθυπουργός από το Παρίσι κατά τη διάρκεια της συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας, σημειώνοντας με έμφαση ότι «όσοι απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας για να συζητήσουμε».

Την ίδια ώρα και ο κ. Μακρόν επανέλαβε δημόσια ότι η Γαλλία είναι σύμμαχος της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «στηρίζουμε πλήρως της κυριαρχία της Ελλάδας και το λέω με μεγάλη σαφήνεια».

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι προκαλεί ιδιαίτερο εκνευρισμό στο καθεστώς Ερντογάν η συμμαχία ΕλλάδαςΓαλλίας, με το Λευκό Παλάτι να μην μπορεί να «χωνέψει» ότι η αναθεωρητική πολιτική και η διπλωματία του «Ανατολίτικου Παζαριού» έχουν τεθεί στο περιθώριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί, ότι, όπως υπογραμμίζουν διπλωματικοί κύκλοι, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα ενοχλημένες με τις καλές σχέσεις που συνεχίζει να διατηρεί ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μάλιστα, υπάρχουν φωνές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε. που επισημαίνουν ότι ήρθε η ώρα να επιβληθούν ουσιαστικές κυρώσεις στην Άγκυρα εάν συνεχίσει να αγνοεί την Δύση και να συνεργάζεται με την Μόσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα