Ελληνοτουρκικά: Ελλάδα και Αίγυπτος επιφυλάσσουν μεγάλες «εκπλήξεις» στον Ερντογάν

07:21 2/11/2022 - Πηγή: Emea.gr

Το καθεστώς Ερντογάν, φαίνεται να λογαριάζει χωρίς τον «ξενοδόχο», αναφορικά με τις αναθεωρητικές βλέψεις του στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Η αλαζονεία και η εμμονή για επεκτατική πολιτική έχει «θολώσει» την σκέψη στο Λευκό Παλάτι, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει απρόβλεπτες καταστάσεις για την Άγκυρα. 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Ταγίπ Ερντογάν συμπεριφέρεται ως νέος Σουλτάνος σε μια πολύ «ευαίσθητη» περιοχή, που περιλαμβάνει και την Λιβύη, αγνοώντας επιδεικτικά την Αίγυπτο,

γεγονός που έχει εξοργίσει το Κάιρο.

Και αυτό διότι, η πανίσχυρη στρατιωτικά και γεωπολιτικά Αίγυπτος, έχει άμεσα συμφέροντα στην Λιβύη και δεν επιθυμεί ξένες αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, να εισβάλουν, στην κυριολεξία, σε μια χώρα δικής τους επιρροής. 

Μάλιστα, η δυσαρέσκεια στη χώρα των Φαραώ για τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν είναι τόσο μεγάλη, που για πρώτη φορά δημόσια κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του Αλ Σίσι καταδίκασαν έντονα τις συμφωνίες της Άγκυρας με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης

Να σημειωθεί, ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν νομιμοποιείται να προβαίνει σε τέτοιους είδους γεωπολιτικές συμφωνίες, οι οποίες δεν αναγνωρίζονται από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Η πρωτοφανής ένταση μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας εκφράστηκε δημόσια από τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αραβικό δορυφορικό κανάλι Αλ Αραμπίγια, υπογράμμισε με έμφαση ότι διακόπτονται οι συνομιλίες με την Άγκυρα. 

Διαβάστε περισσότερα στο govnewsGR.

Keywords
Τυχαία Θέματα