Ελληνικός τουρισμός: Ο “πρωταθλητής” ξανά στην κορυφή

06:31 26/1/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι ανίκητο. Ούτε η κρίση ούτε η πανδημία κατάφεραν να “γονατίσουν” τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού και τα στοιχεία των τελευταίων ετών το αποδεικνύουν.

Καλοκαίρι 2020. Το πρώτο καλοκαίρι μετά την εμφάνιση του κορονοϊού και οι αεροπορικές αφίξεις στη χώρα άγγιξαν το 86% συγκριτικά με το “ελεύθερο” καλοκαίρι

του 2019. Παρόλο που ο φόβος ακόμα πλανιόταν πάνω από τον πλανήτη και η ανησυχία για “ναυάγιο” των εσόδων από τον τουρισμό έμοιαζε με θηλιά στο λαιμό για χιλιάδες επιχειρήσεις που στηρίζονται στην αποκαλούμενη βαριά βιομηχανία της χώρας, η κατάσταση τελικά “σώθηκε” και η Ελλάδα κέρδισε τον πρώτο αγώνα απέναντι στη νέα κατάσταση.

Καλοκαίρι 2021. Τέλος δεύτερου αγώνα που κράτησε σχεδόν 6 μήνες. Ο τουρισμός κατέγραψε θεαματική άνοδο με περίπου 14 εκατ. τουρίστες να κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά και τις πόλεις (Ιανουάριος-Οκτώβριος), με την Ελλάδα να αποτελεί ασφαλή προορισμό από όλες τις απόψεις εν μέσω γενικότερης ανασφάλειας και αναταραχών.

Καλοκαίρι 2022. Η απογείωση. Νέο ρεκόρ άφιξης τουριστών και δυναμικό comeback για τον ελληνικό τουρισμό, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Η χώρα μπαίνει στο Top 5 των κορυφαίων προορισμών παγκοσμίως, έχοντας μάλιστα ως στόχο τη βιώσιμη και πράσινη οικονομία και ανάπτυξη.

Καλοκαίρι 2023. Μήπως ήρθε η ώρα να “σηκώσουμε” το “παγκόσμιο κύπελλο” στον τουρισμό; Η νέα χρονιά βρίσκεται ακόμα στην αρχή της, ωστόσο οι προσδοκίες για τη φετινή τουριστική περίοδο έχουν ξεπεράσει κάθε φαντασία. Κάτι το περσινό απόλυτα επιτυχημένο καλοκαίρι, κάτι ο ελληνικός ήλιος και η θάλασσα που αποτελούν σταθερές αξίες, κάτι η προβολή της χώρας, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες μετά την άφιξη των γαλαζοαίματων για το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, έχουν θέσει ψηλά τον πήχη για την φετινή σεζόν, η οποία αναμένεται να σπάσει όλα τα ρεκόρ και ίσως ξεπεράσει και τις εποχές προ κρίσης και κορονοϊού.

Διανύουμε μόλις τον πρώτο μήνα του 2023 αλλά οι κρατήσεις έχουν ήδη αρχίσει να… παίρνουν φωτιά και οι θερμοκρασίες θα ανέβουν κι άλλο όσο θα πλησιάζουμε προς την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου καθώς δεν θα πέφτει καρφίτσα σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραλίες και beach bars.

Θα κερδηθεί και αυτό το στοίχημα άραγε; Ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος της χρονιάς και εκεί θα δούμε πως η χώρα θα έχει διαχειριστεί τον όγκο αφίξεων, αν η αισχροκέρδεια θα εκλείψει / θα αντιμετωπιστεί εγκαίρως ή θα βρει πρόσφορο έδαφος να εξαπλωθεί και τέλος τι θα αφήσουν πίσω τους όλα αυτά.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα