Ελληνικός Χρυσός: Οι επενδύσεις- ορόσημο και το «πράσινο» μεταλλείο

06:31 5/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Τα σημαντικότερα ορόσημα της διαδρομής της «Ελληνικός Χρυσός», όπως επίσης και τα μελλοντικά της σχέδια για την επόμενη τετραετία που περιλαμβάνουν τεράστια projects για τη χώρα, αποτέλεσαν το επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε εχθές, Τρίτη 04.06 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Ξεκινώντας, η Διευθύντρια Επικοινωνίας της εταιρείας Έρικα Ξηρουχάκη, μίλησε για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που αποτελούν μία από τις

μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας (μεταλλευτικά έργα Σκουριών, Ολυμπιάδας, Στρατωνίου – Μαύρων Πετρών) παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά project της χώρας παρά τη μεγάλη αύξηση των ΑΞΕ τα τελευταία έτη.

Στην πλήρη ανάπτυξή της, η επένδυση θα ξεκλειδώσει σημαντικά οφέλη για τη χώρα και την τοπική κοινωνία, αποτέλεσμα της ήδη πραγματοποιθείσας επένδυσης ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, αλλά και των πρόσθετων επενδύσεων 1,9 δισ. δολαρίων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 3.000 μόνιμων και καλά αμειβόμενων άμεσων θέσεων εργασίας. Θα οδηγήσει επίσης σε εκτιμώμενα έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και σημαντικών πρόσθετων επενδύσεων σε τοπικά έργα κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 80 εκατ. δολαρίων, που μάλιστα θα επενδυθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής. Παράλληλα, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνει την ευκαιρία ​στην Ελλάδα να γίνει τρίτη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη, ενισχύοντας τον γεωστρατηγικό της ρόλο εντός της Ε.Ε., ειδικά μετά τη νέα στρατηγικής τη Ε.Ε και τη Νομοθετική Πρωτοβουλία για τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες, καθώς οι Σκουριές αποτελούν κοίτασμα παγκόσμιου κλάσης εκτός από χρυσό και σε χαλκό, που αποτελεί κρίσιμο μέταλλο για την ηλεκτροκίνηση και την εν γένει ενεργειακή μετάβαση.

Το έργο των Σκουριών                                                                        

Στη συνέχεια, έγινε λόγος για το τεράστιο έργο των Σκουριών, του παγκοσμίου κλάσης κοιτάσματος χρυσού και χαλκού, το οποίο μπαίνει φέτος σε τροχιά επανεκκίνησης για να ολοκληρωθεί το κατασκευαστικό του έργο, που βρίσκεται σε κατασκευή από το 2017.

Με εξασφαλισμένη πλέον τόσο τη χρηματοδότηση όσο και κάθε είδους αδειοδότηση, το έργο εισέρχεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης 2,5 ετών μέσω πρόσθετων επενδύσεων 845 εκατ. δολαρίων, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άμεσα περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στις κατασκευές και επιπλέον 1.400 κατά την πλήρη λειτουργία του μεταλλείου. Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγκιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα τεχνικά υποέργα του έργου των Σκουριών συναντάμε την ανέγερση εργοστασίου εμπλουτισμού, χωματουργικές εργασίες & κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας μεταλλευτικών  εγκαταστάσεων, κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας νερών μεταλλείου, όπως επίσης και κατασκευή υποσταθμού και δικτύου ηλεκτροδότησης αλλά και την κατασκευή του χώρου ξηρής αποθήκευσης μεταλλευτικών καταλοίπων. Επίσης, στα τέλη του 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες επιφανειακού ορύγματος, ενώ στις αρχές του 2024 πρόκειται να αναπτυχθεί υπόγειο μεταλλείο. Τέλος, το έργο των Σκουριών πληροί όλες τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς μέσα από πρακτικές όπως η Ξηρή Αποθήκευση και το νέο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτων, επιτυγχάνεται η μέγιστη προστασία και το χαμηλότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.  

Το έργο της Ολυμπιάδας

Στην Ολυμπιάδα συνεχίζεται ο μετασχηματισμός του μεταλλείου, με έμφαση στη σταδιακή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, που βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγικότητα και ενισχύουν περαιτέρω τα επίπεδα ασφάλειας. Ήδη η παραγωγή τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης των 470 χιλ. τόνων ανά έτος και το 2022 ανήλθε στις 56.333 ουγκιές χρυσού, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.​ Μέχρι σήμερα, η Ολυμπιάδα είναι η μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρείας.

Συν τοις άλλοις, συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς ο ψηφιακός μετασχηματισμός του μεταλλείου, καθώς έχουν ξεκινήσει να ενσωματώνονται τεχνολογίες και σύγχρονες διεθνείς πρακτικές που εφαρμόζονται πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση δικτύου 4G στο υπόγειο μεταλλείο από κοινού με την Cosmote, η απομακρυσμένη πυροδότηση και η ανατίναξη με χύδην γαλακτώματα.

Με λίγα λόγια, η «Ελληνικός Χρυσός» επενδύει με συνέπεια στη βιωσιμότητα και τις νέες τεχνολογίες και στόχο έχει να καταξιωθεί ως μια από τις κορυφαίες μεταλλευτικές εταιρείες στην Ευρώπη, μετατρέποντας τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας σε πηγή ευημερίας για όλους.      

Keywords
Αναζητήσεις
ellinikos-chrysos-oi-ependyseis--orosimo-kai-to-prasino-metalleio.htm
Τυχαία Θέματα