Ελεύθερος Σκοπευτής: Οι επιχειρηματικές ειδήσεις μοχλός ανάπτυξης!

08:28 4/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Υπάρχει ζωή στον ελληνικό επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό πλανήτη και φαίνεται στις επιχειρηματικές ειδήσεις, αλλά και στη δραστηριότητα που υπάρχει.

Φαίνεται και στο ΧΑ που δεν θέλει να υποχωρήσει κι όταν το κάνει γίνεται με συντεταγμένα μικρότερα βήματα από αυτά που παρατηρούμε στο εξωτερικό. Με τις μισές σχεδόν μετοχές να ανεβαίνουν.

Πόσες φορές θα έχει την ευκαιρία αυτή η χώρα να υποδεχθεί ένα τόσο μεγάλο πακέτο όπως αυτό του Ταμείου Ανάπτυξης για επενδύσεις; Δεν δίνονται κάθε μέρα αυτές οι ευκαιρίες.

Για τους μικρούς υπάρχει και το ΕΣΠΑ υπάρχουν τα πακέτα της ΕΤΕπ, θέλει οργανωμένη δουλειά, κάθε μέρα περνάει και δε γυρίζει πίσω και οι επιχειρηματίες πρέπει να αφυπνισθούν γιατί υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες ανάπτυξης παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, που προκαλούν οι πόλεμοι, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια.

Πολύ θετικό επίσης είναι το γεγονός ότι το ΧΑ κινείται με αληθινές ειδήσεις και προσδοκίες κι όχι με φούμαρα και φαντασίες. Φαίνεται αυτό στις μετοχές που ξεχωρίζουν κάθε μέρα, στην συντριπτική πλειοψηφία των οποίων τουλάχιστον, συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι για την άνοδό τους.

ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, ΙΝΤΡΑΛΟΤ, Lamda, Aegean, όλες έχουν λόγο να κινούνται και ανοδικούς στόχους.

Ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε, καθώς υποχώρησαν όλες οι τραπεζικές μετοχές. Όχι δεν ήρθε καμιά καταστροφή κι η μείωση των επιτοκίων, αν έρθει με το καλό είναι καλοδεχούμενη. Είναι καλό νέο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Έχουν τεράστια ρευστότητα οι τράπεζες δεν μπορεί να μένει ανεκμετάλλευτη. Λιγότερο από το 65% των καταθέσεων στις τράπεζες έχουν γίνει δάνεια, ενώ στην Ευρώπη οι τράπεζες έχουν δανεισθεί επιπλέον κι έχουν δώσει πολλά.

Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις στην Ευρώπη είναι στο 105%. Αν πέσουν τα επιτόκια λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες θα δώσουν φθηνότερα δάνεια που θέλουν και οι επιχειρηματίες και το κοινό, θα γίνουν επενδύσεις, θα αυξηθεί η κατανάλωση και ο τζίρος στο εμπόριο και οι τράπεζες θα κερδίσουν ακόμα περισσότερα, έστω και με μικρότερα περιθώρια κέρδους, αλλά με μικρότερο ρίσκο. Το 2023 τα κέρδη των τραπεζών ήρθαν από τη μεγάλη διαφορά των επιτοκίων καταθέσεων με τα επιτόκια των δανείων. Οι διαφορές αυτές θα ομαλοποιηθούν στην πορεία, όπως πρέπει να γίνει άλλωστε.

Έχει αφυπνισθεί ο ΟΤΕ; Μόνον ο χρόνος θα δείξει, κανείς δεν ξέρει αλλά είναι βέβαιο ότι ο κ. Τσαμάζ θέλει να κλείσει ομαλά την πολύχρονη θητεία του και από την άλλη κάθε νέος Διευθύνων Σύμβουλος θέλει να πείσει τους μετόχους για την αξία του. Είναι βέβαιο ότι ο νέος CEO Κώστας Νεμπής έχει φιλοδοξίες να δείξει έργο. Η μετοχή πάντως έπρεπε να πλησιάσει στην περιοχή των χαμηλών τριετίας για να αντιδράσει το Νοέμβριο και ξανά στο τέλος Δεκεμβρίου. Αισίως συμπληρώσαμε 3 ανοδικές συνεδριάσεις κι αυτό δεν έχει αποδειχθεί θετικό για τη μετοχή το τελευταίο εξάμηνο. Μετά τον Ιούνιο του 2023, μόνον μία φορά έγραψε 4 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Θα σπάσει αυτή την κακή συνήθεια;

Για τον ΟΠΑΠ δε χρειάζονται πολλά λόγια. Δεν είναι μακριά από τα υψηλά πενταετίας που έγραψε τον Ιούνιο και η μερισματική πολιτική του ευνοεί όσους έχουν κεφάλαια και υπομονή. Έχει ανταμείψει τους μετόχους του και έχει και τη δυνατότητα ανοδικής κίνησης όσο θα μπαίνουν ξένα θεσμικά κεφάλαια στην αγορά.

Στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ είτε από λάθος είτε όχι πάντως συνεχίζονται τα μεγάλα πακέτα, έγιναν και χθες. Η εταιρεία συμφώνησε πριν τις γιορτές για κοινοπρακτικό δάνειο 100 εκατ. ευρώ με πέντε τράπεζες. Βασική προϋπόθεση της συμφωνίας αυτής είναι η έκδοση ομολόγου τουλάχιστον 130 εκατ. ευρώ που θα διαπραγματεύεται στο ΧΑ. Το πλάνο είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η Autohellas, κινείται επίσης για την έκδοση ομολογιακού δανείου για αναδιάρθρωση δανεισμού. Σε περιοχή κοντά στα ιστορικά υψηλά της  η μετοχή δεν αντιμετωπίζει προβλήματα εγκλωβισμών.

Έβαλε πλάτη στην αγορά η LAMDA. Είχε το νέο της επιστροφής κεφαλαίου 38,3 εκατ. ευρώ από τη από τη Lamda Malls, αλλά η μακροπρόθεσμη ταλαιπωρία της στο ταμπλό που διαρκεί δύο χρόνια, έχει δημιουργήσει «βάση από γρανίτη» στα 5,50-5,60 ευρώ και προϋποθέσεις να λάμψει όταν ξεπεράσει ανοδικά την περιοχή 7,32-7,50 ευρώ που έχει βάλει τρεις φορές έως τώρα φρένο στις προσπάθειές της.

Ναι θα δώσει μέρισμα η ΔΕΗ, δεν είναι αυτό το νέο. Πόσο μεγάλο μέρος από τα αναμενόμενα καθαρά κέρδη πέριξ των 350 εκατ. ευρώ θα είναι συζητείται στην αγορά. Είπαμε έχει κι άλλα deal, πέραν όσων ανακοίνωσε. Ο Γιώργος Στάσσης έχει όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο και φέρνει αποτελέσματα.

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-oi-epicheirimatikes-eidiseis-mochlos-anaptyxis.htm
Τυχαία Θέματα