Έκπληξη στις αγορές: Η Ρωσία ανέβασε τα επιτόκια πρώτη φορά σε ένα έτος

14:32 21/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, στο 8,5%, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού καθώς το αδύναμο ρούβλι ενισχύει την πληθωριστική πίεση από τη στενή αγορά εργασίας και την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση.

Ήταν η πρώτη φορά που η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια τον τελευταίο χρόνο και περισσότερο, έχοντας σταδιακά αντιστρέψει μια έκτακτη άνοδό τους στο 20% που έγινε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους,

αφού η Ρωσία έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία, κάτι που ώθησε τη Δύση να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Η τελευταία περικοπή, στο 7,5%, ήταν τον Σεπτέμβριο.

«Η αύξηση της εγχώριας ζήτησης ξεπερνά την ικανότητα επέκτασης της παραγωγής, μεταξύ άλλων λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας εργατικών πόρων», ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση.

Αυτό ενισχύει την επίμονη πληθωριστική πίεση, ανέφερε, ενώ η υποτίμηση του ρουβλίου φέτος «αυξάνει σημαντικά τους προπληθωριστικούς κινδύνους».

Η κεντρική τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για το τέλος του έτους για τον πληθωρισμό (που σήμερα είναι κάτω από το 4%) στο 5,0-6,5% από 4,5-6,5% και δήλωσε ότι κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων σε μελλοντικές συνεδριάσεις.

Η απόφαση εξέπληξε τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι είχαν προβλέψει αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Keywords
Αναζητήσεις
ekplixi-stis-agores-i-rosia-anevase-ta-epitokia-proti-fora-se-ena-etos.htm
Τυχαία Θέματα