Εκπαίδευση 4.0: Η τεχνολογία οδηγεί την εκπαίδευση στο μέλλον

05:01 16/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, που φέρνει το μέλλον στο σήμερα, οδηγεί την εξέλιξη και όπως είναι φυσικό, ο τομέας της εκπαίδευσης δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί, οπότε μπαίνει σε φάση μετασχηματισμού.

Η εκπαίδευση 4.0 είναι τεχνική μάθησης, που συνδέεται με την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και επικεντρώνεται στη μεταμόρφωση του μέλλοντος της εκπαίδευσης, μέσω προηγμένης τεχνολογίας και αυτοματισμού. Στόχος είναι η τεχνολογία να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα σπουδών, η μαθησιακή διαδικασία να αλλάξει, η τεχνολογία να αξιοποιηθεί και να ενισχυθεί η πανεπιστημιακή εμπειρία.

Οι

εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας με την τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση, τα chatbots, τις ασύλληπτες ταχύτητες internet με το 5G και το 6G, σε ορίζοντα επταετίας τουλάχιστον, κάνουν επιτακτική την ανάγκη η εκπαίδευση να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές, για να μπορέσει να ακολουθήσει το ρεύμα της εποχής και τις ανάγκες των παιδιών/φοιτητών, που είναι οι εργαζόμενοι του μέλλοντος. Συνεχώς προκύπτουν ανάγκες για θέσεις εργασίας σε τεχνολογικά επαγγέλματα και σύμφωνα με μελέτες στην αγορά εργασίας, μελλοντικά, θα δημιουργηθούν επαγγέλματα που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.

Το πρώτο βήμα για την καλύτερη και πιο ουσιαστική σύνδεση τεχνολογίας και εκπαίδευσης, έγινε την περίοδο του COVID-19. Η ξαφνική αλλαγή από το δια ζώσης μάθημα στο εξ αποστάσεως, μέσω πλατφόρμας, είχε πολλά προβλήματα, όπως είναι ήδη γνωστό, ωστόσο έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές και φαίνεται πως μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι τώρα πιο έτοιμοι να προσαρμοστούν σε μία νέα εποχή, που έρχεται με φόρα και σκοπεύει να κυριαρχήσει.

Από τη μία πλευρά είναι οι μαθητές, γεννημένοι κυριολεκτικά μέσα στην εποχή που η τεχνολογία βρισκόταν παντού, είναι ήδη εξοικειωμένοι με τα εργαλεία και τις δυνατότητες που προσφέρει, καθιστώντας λοιπόν την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα, εύκολη, άμεση, σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα για αυτούς, αφού είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπαιδευτικός θα έχει έναν “βοηθό” δίπλα του, που θα εξοικονομεί χρόνο, μέσω της αυτοματοποίησης διαδικασιών, όπως η βαθμολόγηση και αξιολόγηση των μαθητών, αλλά και με τα νέα εργαλεία θα έχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα των δυνατοτήτων και των ελλείψεων που έχει ο κάθε διδασκόμενος.

Μία ακόμα σημαντική διευκόλυνση: τα γεωγραφικά σύνορα δεν θα αποτελούν εμπόδιο και η εκπαίδευση θα είναι προσβάσιμη για όλους ανεξαιρέτως, αποκτώντας πρόσβαση σε μαθήματα και ειδικότητες, κάτι το οποίο θεωρούταν δύσκολο έως αδύνατο κατά το παρελθόν λόγω απόστασης. Η εποχή που ζούμε έχει επιφέρει ραγδαίες αλλαγές, ευκαιρίες και προκλήσεις, στις οποίες ευελπιστούμε πως η τεχνολογία θα δώσει λύση.

Η εκπαίδευση είναι ένας τομέας που έχει πληγεί πολύ εδώ και αρκετά χρόνια. Η πανδημία έδειξε να εντείνει το πρόβλημα και να βγάζει στην επιφάνεια χρόνιες πληγές και ελλείψεις. Η τεχνολογική πρόοδος όμως, έστω και λόγω της ανάγκης που προέκυψε λόγω κορονοϊού, ήρθε να δώσει ένα χέρι βοηθείας, διευκολύνοντας τον τρόπο εκμάθησης, αυξάνοντας το σύνολο των νέων ανθρώπων στους οποίους απευθύνεται σε παγκόσμια κλίμακα, δίνοντας ευκαιρίες στους ανθρώπους να ασχοληθούν με καινούρια επαγγέλματα σε τομείς σχεδόν άγνωστους στο ευρύ κοινό και να ανοίξουν νέες προοπτικές στο εργασιακό τοπίο.

Η εκπαίδευση πρέπει να έχει ως σκοπό να προετοιμάσει τη νέα γενιά για έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, εξασφαλίζοντας της τα απαραίτητα skills, τη γνώση και την ετοιμότητα για να βγουν έτοιμα τα μέλη της στην αγορά εργασίας, σε μία νέα πραγματικότητα η οποία απαιτεί μοντέρνες λύσεις και σύγχρονα επαγγέλματα, που βασίζονται στη δύναμη της τεχνολογικής εξέλιξης.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα