Εκλογές 2023: Όσοι δεν σέβονται την ψήφο του λαού… ξυδάκι!

13:44 25/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Είναι γνωστό ότι η στάση του ηττημένου απέναντι στον νικητή μαρτυρά πολλά για τον χαρακτήρα του πρώτου. Ειδικά όταν η ήττα είναι καθαρή, εμφατική κι αδιαμφισβήτητη.

Στο ποδόσφαιρο πχ συνηθίζεται το λεγόμενο πασίγιο, όταν οι ηττημένοι υποδέχονται τους νικητές και τους χειροκροτούν, αναγνωρίζοντας την ανωτερότητά τους. Στην πολιτική, όπως είναι λογικό, δεν περιμένουμε κάτι ανάλογο, ούτε χρειάζεται. Θα αρκούσε ο σεβασμός στο εκλογικό αποτέλεσμα, στην απόφαση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Ένας σεβασμός που είναι ήδη βαθιά πληγωμένος καθώς, παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία

κέρδισε τις εκλογές της 21ης Μαϊου με υπερδιπλάσια διαφορά, η χώρα αναγκάζεται να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες, «πληρώνοντας» έναν ακόμα πολιτικό ελιγμό του Αλέξη Τσίπρα με την απλή αναλογική.

Κι ενώ ήδη όσοι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ότι η ψήφος τους δεν έγινε σεβαστή, αφού θα χρειαστεί να ψηφίσουν εκ νέου χωρίς επί της ουσίας να έχει αλλάξει κάτι στο πολιτικό σκηνικό της χώρας από την προηγούμενη αναμέτρηση, έχουμε ένα γεγονός εξοργιστικό.

Συγκεκριμένα, από το βράδυ της Κυριακής, μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls, όχι μόνο έχει επιχειρηθεί μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, όχι μόνο φτάσαμε στο σημείο να αμφισβητήσουμε την νομιμότητα των εκλογών, αλλά πλέον οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας γίνονται και αποδέκτες ύβρεων. Κι αν οι ύβρεις αυτές προέρχονταν μόνο από οπαδούς άλλων κομμάτων, θα ήταν ένα λυπηρό φαινόμενο αλλά όχι κάτι πρωτόγνωρο. Πλέον όμως έχουμε φτάσει να ακούμε «τέρατα» κι από γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ήδη, από το βράδυ της Κυριακής, κι ενώ τα πρώτα αποτελέσματα που έφταναν στο «φως της δημοσιότητας» μαρτυρούσαν την μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε η επιχείρηση να διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα.

Αρχικά, ακούσαμε ότι κερδίζει κάποιος τις εκλογές μόνο αν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ξεχνώντας, προφανώς, όσοι το έλεγαν, ότι αν δεν είχε αλλάξει το κόμμα τους τον εκλογικό νόμο, η χώρα θα είχε κυβέρνηση και μάλιστα πανίσχυρη, αφού θα συγκέντρωνε περισσότερες από 170 έδρες. Ένα ακόμα «επιχείρημα» που σίγουρα έκανε αίσθηση είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά έχασε, αφού συγκέντρωσε… μόλις το 41% των ψήφων, άρα… έξι στους 10 ψηφοφόρους αποδοκίμασαν την πολιτική του.

Σίγουρα, στα κομμουνιστικά καθεστώτα, όπως αυτά που ονειρεύονται ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκάστοτε ηγέτης συνηθίζεται να εκλέγεται με ποσοστά τύπου 99%. Σε μια δημοκρατία όμως, το 41% είναι ένα ποσοστό που μαρτυρά μια ξεκάθαρη και ισχυρή λαϊκή βούληση που δεν επιδέχεται καμίας παρερμηνείας. Ακόμα όμως κι αν κάποιος συμφωνούσε με αυτήν την ανάγνωση, θα έπρεπε να σκεφτεί ότι, με την ίδια λογική, στον Αλέξη Τσίπρα «γύρισαν την πλάτη» 8 στους 10 ψηφοφόρους.

«Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω, τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί»

Την σκυτάλη πήραν τα γνωστά trolls του διαδικτύου αλλά και άνθρωποι που έγραψαν επώνυμα την άποψή τους. Τι υποστήριζαν; Ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι νοθευμένο και η Νέα Δημοκρατία συνεργάστηκε με την… εβραϊκή (γιατί πάντα πρέπει να φταίνε και οι Εβραίοι σε κάτι) εταιρεία μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Λες και δεν υπάρχουν άνθρωποι από όλα τα κόμματα που ελέγχουν την διαδικασία, λες και ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Ή, λες, κι αν έμπαιναν στον… κόπο να προβούν σε νοθεία, δε θα έδιναν στη Νέα Δημοκρατία ένα ποσοστό που θα της εξασφάλιζε αυτοδυναμία από τις πρώτες κάλπες.

Ο λόγος στους ανθρώπους της τέχνης

Στη συνέχεια, ο λόγος πέρασε στους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Άντζυ Σαμίου, ερμηνεύτρια πολλών γνωστών επιτυχιών όπως «Εκεί που καίγομαι πολύ θέλω να νιώσω το φιλί» και «Είναι ένα φεγγάρι σαν κομμένο νύχι». Η επιτυχημένη ερμηνεύτρια, το τελευταίο διάστημα αξιοποιούσε το στιχουργικό της ταλέντο στα social media δημοσιεύοντας στιχάκια τα οποία είχαν ως κατάληξη το γνωστό υβριστικό σύνθημα εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη (το όνομα του οποίου είχε αντικατασταθεί από αποσιωπητικά, προφανώς υπό τον φόβο μηνύσεων). Λίγο όμως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, η αγάπη της για τον Αλέξη Τσίπρα έγινε λάβα που ξεχύθηκε από μέσα της και πήρε σβάρνα τα τηλεοπτικά μέσα για να μοιραστεί με τους τηλεθεατές μερικές πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις.

Η κυρία Σαμίου, αφού παραδέχτηκε ότι δεν χωράει στο μυαλό της το εκλογικό αποτέλεσμα, κατηγόρησε τους ψηφοφόρους για δειλία και υποστήριξε ότι η ψήφος τους δεν είναι αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής αλλά προπαγάνδας από τα κανάλια. Μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για ποιον λόγο επιτίθεται στον κόσμο απάντησε: «Ο κόσμος ψηφίζει, με ποιον να τα βάλω;».

Το πραγματικά ενδιαφέρον όμως ήταν αυτό που είπε στη συνέχεια. Στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να κερδίσει τις εκλογές, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα συμπολίτες μας ΑΜΕΑ, οι οποίοι ψήφισαν με την βοήθεια των συνοδών τους.

Πέρα από το γεγονός βέβαια ότι η ψηφοφορία είναι μυστική, οπότε έχει ενδιαφέρον να ρωτήσει κάποιος την κυρία Σαμίου, η οποία ήταν εκλογικός αντιπρόσωπος, πώς γνωρίζει το τι ψήφισε ο καθένας, δημιουργεί τουλάχιστον θλίψη να ακούγονται απόψεις τύπου «τους έβαλαν σε ταλαιπωρία», όταν συμπολίτες μας με θέματα υγείας εξασκούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Ίσως θα ήταν καλό να γίνει γνωστό και στην Άντζυ Σαμίου και σε οποιονδήποτε άλλο, ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα θέματα υγείας χρειάζονται σε πολλούς τομείς της ζωής τους βοήθεια, και δεν «έπεσαν θύμα απαγωγής» από τους συγγενείς τους για να οδηγηθούν στις κάλπες.

Αν θυμώσατε, ξυδάκι

Σε κάθε περίπτωση, η Άντζυ Σαμίου είναι απλώς μία πολίτης. Κι όσο κι αν ακούγονται ενοχλητικά τα όσα δηλώνει (όχι οι πολιτικές της αντιλήψεις, που είναι απολύτως σεβαστές), δε μπορεί να κατηγορηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό.

Μπορεί όμως να κατηγορηθεί για δηλώσεις μελών του και ανθρώπων που είχαν αξιώματα στο παρελθόν, όπως ο Νίκος Ξυδάκης.

Ένας άνθρωπος που διετέλεσε αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών και αναπληρωτής υπ. Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ, και ήταν βουλευτής του κόμματος μέχρι το 2019, τα «έβαλε» με τους ψηφοφόρους για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να μιλήσει για «ομίχλη στο μυαλό» και «σύνδρομο Στοκχόλμης» για όσους ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ενώ δεν δίστασε να επιτεθεί και εναντίον των νέων ψηφοφόρων, τους οποίους κατηγόρησε ότι δεν κατάλαβαν οι ίδιοι τι ψήφισαν, ή δεν κατάλαβαν οι… γονείς τους, λες και οι γονείς έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στην επιλογή ενός πολίτη, για το ποιο κόμμα θα ψηφίσει.

Δηλαδή, με λίγα λόγια, μετά από μια ήττα με σχεδόν 21 μονάδες διαφορά, υπεύθυνοι είναι οι… χαζοί ψηφοφόροι και όχι τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο δεν κάνουν ορισμένοι την αυτοκριτική τους και δεν προσπαθούν να αντιληφθούν και να διορθώσουν τους λόγους που οι πολίτες δεν τους εμπιστεύονται, τόσο το 20% που απέσπασε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην κάλπη θα μοιάζει με μακρινό όνειρο, και το 3% που λάμβανε πριν την οικονομική κρίση, με εφιάλτη που πλησιάζει στο να γίνει πραγματικότητα.

Ή, αλλιώς, όπως παραδέχτηκε ο Γιώργος Τσίπρας, εξάδελφος του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, «δε βρέχει, μας φτύνουν».

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, νεα δημοκρατια, exit polls, νέα, τσιπρας, exit, συριζα, φως, εταιρεία, media, αμεα, ψηφοφορία, θλίψη, ξυδάκης, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, νεα κυβερνηση, δομνα σαμιου, exit poll, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, exit polls 2014, κομματα, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, νικητη, θλίψη, αμεα, δημοκρατια, εβραιοι, ηγετης, ηττα, ονειρο, αγαπη, ανθρωπος, αντζυ σαμιου, βοηθεια, βραδυ, γεγονος, γινει, γινονται, γονεις, διαστημα, δηλωσεις, εγινε, ειπε, εξι, επρεπε, επωνυμα, εταιρεία, ζωης, ιδια, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λαβα, λαθη, λογια, λογο, μητσοτακης, μυαλο, νικη, νοθεια, ξυδάκης, παντα, ονομα, ουσιαστικα, ποδοσφαιρο, σβαρνα, σεβασμος, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμενα, συνεχεια, φεγγαρι, ψηφοφορία, δικαιωμα, exit, χωρα, κυριακου, media, μοιαζει, νιωσω, θελω να, θεματα, υγειας, χαζοι, ξεκινησε
Αναζητήσεις
ekloges-2023-osoi-den-sevontai-tin-psifo-tou-laou-xydaki.htm
Τυχαία Θέματα