Εκλογές 2023: Ο δρόμος για τις κάλπες περνάει από τα social media

07:05 18/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η έκρηξη της τεχνολογίας και η δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν κάθε τομέα της ζωής μας. Την επιρροή αυτή εκμεταλλεύονται πλέον τα κόμματα για να οργανώσουν τον προεκλογικό τους αγώνα και να καλύψουν ένα μεγαλύτερο ηλικιακό φάσμα ψηφοφόρων. Βρισκόμαστε μια ανάσα μακριά από τις κάλπες και οι φετινές προεκλογικές εκστρατείες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν διαφορετικές και πιο κοντά στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο με στόχο τη νέα γενιά και με τους υποψηφίους των κομμάτων να θέλουν να δείξουν ένα πιο προσιτό και ανθρώπινο πρόσωπο.

Οι επικοινωνιακές ομάδες των κομμάτων φαίνεται πως έχουν ως ένα βαθμό πιάσει ή προσπάθησαν να πιάσουν τον παλμό της εποχής και των νέων ανθρώπων και ειδικά της Gen Z αφού αντιλήφθηκαν πως πλέον όλοι γενικά δραστηριοποιούνται έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημερώνονται μέσω αυτών ακόμα και για τα σοβαρά θέματα της επικαιρότητας, δεν τα χρησιμοποιούν μόνο για διασκέδαση ή αλληλεπίδραση με φίλους. Αποτελούν την εναλλακτική των κομμάτων αφού οι καθιερωμένες προεκλογικές συγκεντρώσεις στις πλατείες αποτελούν κομμάτι μιας άλλης εποχής που σίγουρα έχει αφήσει κατάλοιπα αλλά η κυριαρχία του ψηφιακού κόσμου είναι πλέον καθολική.

Τα κόμματα δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχα, ούτε να συνεχίσουν να φορούν παρωπίδες αποκλείοντας ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού, τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον της χώρας, το γρανάζι της κοινωνίας και την ελπίδα. Είναι μία γενιά που γεννήθηκε μέσα στην τεχνολογία, αυτός είναι ο κόσμος τους και οι πολιτικοί οφείλουν να γνωρίσουν τον κόσμο τους, να το επισκεφτούν, να προσπαθήσουν να τον καταλάβουν και όχι το αντίστροφο, ή έστω οι δύο πλευρές να βρουν κοινό σημείο επαφής και να συναντηθούν κάπου στη μέση.

Από τις πλατείες στις πλατφόρμες

Η μετάβαση από τον ξύλινο λόγο των προεκλογικών κέντρων και συγκεντρώσεων στην προσπάθεια για λίγο πιο άμεση επαφή μέσω διαδικτύου ίσως άργησε να έρθει. Το μεγάλο μπαμ της παρουσίας των υποψηφίων στα social media συνέβη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μήπως όμως η παρουσία των πολιτικών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όφειλε να είναι τακτική και να υφίσταται ανεξάρτητα από την ανάγκη για στήριξη στις επερχόμενες εκλογές;

Η επαναστατικότητα των νέων, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων, οι ανάγκες τους είναι καθημερινά ζητούμενα και απαιτούν την προσοχή όλων σε γενικότερο πλαίσιο και όχι μόνο όταν υπάρχουν στη μέση συμφέροντα και το κυνήγι ψήφων. Τα νέα παιδιά έχουν άποψη και δεν μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν, ειδικά από ανθρώπους που έχουν άγνοια από τον διαδικτυακό κόσμο και οι οποίοι έτσι όπως ξαφνικά εμφανίστηκαν ξαφνικά και θα εξαφανιστούν μετά το τέλος των εκλογών.

Οι νέοι πήραν το μήνυμα;

Στόχος των μηνυμάτων που θέλουν να περάσουν οι υποψήφιοι πριν τις κάλπες είναι η νέα γενιά η οποία θα τα ακούσει, ίσως τα υιοθετήσει και έτσι θα ρίξει την ψήφο της στο κόμμα που την έπεισε περισσότερο. Μέσα από πλατφόρμες όπως το TikTok, το YouTube το Facebook, οι πολιτικοί με μία δόση χαλαρότητας και προσεκτικά επιλεγμένο λεξιλόγιο που προσεγγίζει αυτό των νέων προσπαθούν να γίνουν viral. Έτσι η θέση ενός πολιτικού γίνεται ευρέως γνωστή, άμεσα, χωρίς κόστος και με ατακαδόρικη γλώσσα που σίγουρα τραβάει το ενδιαφέρον αφού είναι κάτι πρωτόγνωρο και σίγουρα προκαλεί περιέργεια για να δουν τι άλλο θα σκεφτούν οι υποψήφιοι για να έρθουν πιο κοντά στη νεολαία.

Το θέμα όμως είναι αν οι νέοι θα ενστερνιστούν όσα οι πολιτικοί λένε, πως είναι δίπλα τους, πως αντιλαμβάνονται και ακούνε τον παλμό τους και πως αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ατζέντας τους.

Η απάντηση θα δοθεί την Κυριακή 21 Μαΐου. Τα social media δίνουν μία πρώτη εικόνα του αντίκτυπου που έχουν τα κόμματα στην κοινωνία γενικά όμως οι κάλπες θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα και αν αυτό το άνοιγμα στην έδρα των νέων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν σωστή και επιτυχημένη.

Το TikTok προηγείται

Οι πλατφόρμες έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν πρόσωπα προσιτά στο κοινό φέρνοντας τα σε ένα επίπεδο πιο κοντά σε αυτό του λαού, δίνοντας την εντύπωση πως είναι άνθρωποι σαν εμάς με ενδιαφέροντα, ανάγκες και απλές χαλαρές στιγμές στην καθημερινότητά τους .

Το TikTok που αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο δημοφιλή πλατφόρμα παγκοσμίως φαίνεται πως έχει πάρει τα ηνία και οδηγεί την κούρσα στη μάχη για την επικράτηση μεταξύ των πολιτικών υποψηφίων. Έχει ξεπεράσει σίγουρα τον Τύπο, την τηλεόραση αλλά και κάθε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης με τα πολιτικά πρόσωπα να το επιλέγουν εύλογα για να προωθήσουν τα μηνύματα που θέλουν.

H Gen Z μαθαίνει τις ειδήσεις από τα social media με το TikTok να βρίσκεται στην κορυφή. Τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν πέσει πάνω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι φυσικό και αναζητούν τρόπο να βρεθούν στο προσκήνιο, τραβώντας τα βλέμματα, τα likes και την προσοχή των νέων. Χαμόγελο, χαλαρό στυλ, ατάκες είναι μερικά μόνο από τα όπλα που χρησιμοποιούν για να γίνουν πιο συμπαθείς και δημοφιλείς. Τα επιτελεία των κομμάτων προσπαθούν να δημιουργήσουν περιεχόμενο που θα ξεχωρίσει και θα τους κάνει πιο ανθρώπινους φέρνοντάς τους ένα βήμα πιο κοντά στη νέα γενιά.

Το TikTok στοχεύει σε ένα ηλικιακό γκρουπ που οι δημοσκοπήσεις δυσκολεύονται να αγγίξουν οπότε τα σύντομα βίντεο είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους πολιτικούς να μπορέσουν να ενημερώσουν τους χρήστες για πολιτικά και κοινωνικά θέματα απλά, μεστά, άμεσα και με τη δύναμη της εικόνας. Όλα αυτά συνοδεύονται από χιούμορ και στιγμές από την καθημερινότητα των πολιτικών εστιάζοντας όχι μόνο στον πολιτικό που μοιάζει απρόσιτος αλλά εμβαθύνοντας και δίνοντας στο κοινό στιγμιότυπα από την προσωπική του ζωή με την οικογένειά του ή τις δραστηριότητες που επιλέγει στον ελεύθερο χρόνο του.

Το TikTok μάλιστα δημιούργησε κέντρο ελληνικών εκλογών το οποίο παρέχει πληροφορίες και θεσμικές πηγές που αφορούν τις εκλογές και διαθέτει ειδική παραπομπή που οδηγεί στον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, υπάρχουν τα hashtags των εκλογών διευκολύνοντας όσων αναζητούν αυτό το περιεχόμενο να έχουν πιο άμεση και εύκολη πρόσβαση πλατφόρμα. Μέσω του επικεφαλής κυβερνητικών σχέσεων του TikTok για την ΝΑ Ευρώπη και το Ισραήλ Giacomo Lev Mannheimer η πλατφόρμα ενημέρωσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και πως όλες οι χορηγούμενες πολιτικές διαφημίσεις απαγορεύονται.

Ποια είναι η Gen Z

Στην Gen Z ανήκουν οι νέοι 11-26 ετών που γαλουχήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα στο ίντερνετ, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποτελούν κομμάτι της ζωής τους, προέκταση του χεριού τους. Από την άλλη βέβαια ενηλικιώθηκαν μέσα σε ένα κυκεώνα κρίσεων, οικονομική, ενεργειακή, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε αντίθεση με τους Millennials (27-42 ετών) την πρώτη γενιά της κρίσης που είδαν να καταρρέουν όλα γύρω τους, να χάνεται κάθε σταθερά και που έχουν τη φήμη αυτών που δεν ενδιαφέρονται για τις εκλογές και δεν συμμετέχουν η Gen Z είναι πολιτικοποιημένη, ενδιαφέρεται να γνωρίζει την επικαιρότητα, έχει άποψη και παίρνει θέση χωρίς να προσκολλάται σε κάποιο κόμμα ή πρόσωπο. Αυτό τους κάνει ευέλικτους και μπορούν να ελίσσονται στον πολιτικό χώρο ψηφίζοντας κάθε φορά αυτόν που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους.

Η δυναμική των νέων ψηφοφόρων είναι μεγάλη και κάνει τα κόμματα να αγωνιούν για το ποια κατεύθυνση θα πάρουν. Περισσότεροι από 400 χιλιάδες νέοι αποκτούν δικαίωμα ψήφου και οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα μπορούσαν να το αγνοήσουν. Προσπαθούν να προσεγγίσουν την Gen Z μέσω της πλατφόρμας του TikTok κυρίως και να τη χρησιμοποιήσουν υπέρ τους καθιστώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρό μέσο πολιτικής επικοινωνίας

Στις εκλογές οι υποψήφιοι βγάζουν στην επιφάνεια και χρησιμοποιούν όλα τα όπλα τους για να γίνει το κυνήγι των ψήφων όσο πιο επιτυχημένο γίνεται. Πολιτικές συγκεντρώσεις, συνεντεύξεις, επισκέψεις ανά την Ελλάδα, αναρτήσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτή την προεκλογική περίοδο μάλιστα τα posts πήραν φωτιά βάζοντας στο στόχαστρο τη νέα γενιά που αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι των ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν απαξιώνουν την εκλογική διαδικασία αλλά είναι πιο παρόντες από προηγούμενες γενιές με άποψη και θέλουν να διεκδικήσουν ότι τους ανήκει.

Η Gen Z, η γενιά του ίντερνετ δεν θα μπορούσε να προσεγγιστεί με παλιές πρακτικές συγκεντρώσεων οπότε οι πολιτικοί έπρεπε να μετακινηθούν, να ξεβολευτούν και να τσαλακώσουν την εικόνα τους για να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους αυτής της ηλικιακής ομάδας. Αυτό μπορούσε να γίνει μέσω των social media με τις ομάδες των κομμάτων να παρακολουθούν ανελλιπώς τα trends και τι αρέσει στους νέους ώστε να ακολουθήσουν το ρεύμα και να βρεθούν όσο γίνεται δίπλα τους και όχι απέναντί τους, προσαρμόζοντας την επικοινωνιακή στρατηγική τους.

Keywords
εκλογες, media, εκλογες 2012, δρομος, media, βομβα mall, επιρροή, νέα, μπαμ, υφίσταται, youtube, facebook, μαΐου, ηνία, ειδήσεις, likes, στυλ, δημοσκοπηση, ελλαδα, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, www.facebook.com, www.youtube.com, φωτια, τελος του κοσμου, κοινωνια, κομματα, βιντεο, ηνία, βημα, εδρα, θεμα, ισραηλ, ουκρανια, πλαισιο, τα νεα, τηλεοραση, youtube, αγνοια, απλα, βρισκεται, γινει, γινεται, γλωσσα, δυναμη, δοθει, δυναμικο, ευκαιρια, ευκολα, εκρηξη, ελπιδα, ενδιαφεροντα, επιρροή, επρεπε, εσωτερικων, ετων, ευρωπη, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ιντερνετ, υφίσταται, εικονα, κυνηγι, κομμα, λεξιλογιο, λογο, μαΐου, μακρια, μηνυματα, μπαμ, νεα γενια, νεολαια, οικογενεια, παιδια, πλατφορμες, ρευμα, σιγουρα, συντομα, στυλ, φυσικο, φημη, φορα, χαμογελο, χιουμορ, ανηκει, δικαιωμα, κομματι, κυριακη, likes, μοιαζει, ομαδες, πηγες, πληροφοριες, θεματα
Τυχαία Θέματα