ΕΑΕΕ: Σε ισχύ ο κώδικας δεοντολογίας για το «Δικαίωμα στη Λήθη»

20:51 15/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σε εφαρμογή τέθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διασφάλιση του δικαιώματος στη λήθη (Right to be forgotten – RTBF) των επιζώντων από καρκίνο στις συμβάσεις ζωής που συνδέονται με κάθε είδους δάνειο, ο οποίος και παρουσιάστηκε στις 15 Απριλίου 2024 από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). 

Μέχρι πρότινος οι επιζώντες από καρκίνο αντιμετώπιζαν διακρίσεις σχετικά με τη λήψη δανείων ή ασφαλειών, σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν εμπειρία καρκίνου. Με την κατοχύρωση του

δικαιώματος αυτού, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις δεν θα χρησιμοποιούν το ιστορικό καρκίνου ενός υποψήφιου προς ασφάλιση, μετά την παρέλευση 10 ετών από την ολοκλήρωση της θεραπείας και την πλήρη ίασή του από την ασθένεια. Το διάστημα αυτό μειώνεται στα 5 χρόνια, σε περίπτωση που η διάγνωση του καρκίνου έγινε πριν την ενηλικίωση. Στον πυρήνα του πρόκειται για δικαίωμα μη διαφοροποίησης ενός πρώην καρκινοπαθούς σε σχέση με κάθε άλλο πρόσωπο με ανάλογο προφίλ κινδύνου, απαλλαγμένου από τη συγκεκριμένη ασθένεια. 

Ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΑΕΕ αποτελεί κείμενο αυτό-δέσμευσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, το οποίο συν-διαμορφώθηκε με το υπουργείο Οικονομικών και την ΕΛΛΟΚ και αφορά, ειδικότερα, ασφάλεις ζωής που συνδέονται με κάθε είδος δανείου, είτε στεγαστικού, είτε επαγγελματικού, είτε καταναλωτικού, μέχρι του ποσού συνολικά των €300.000. Όπως πολύ χαρακτηριστικά σχολίασε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, «Τα μέλη της ΕΑΕΕ έβαλαν τους ανθρώπους που έχουν νικήσει τον καρκίνο πάνω από τους αριθμούς».

Ο Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, δήλωσε πως «η θέσπιση του Κώδικα Δεοντολογίας για το Δικαίωμα στη λήθη είναι το αποτέλεσμα μίας ειλικρινούς και δημιουργικής συνεργασίας, μεταξύ της πολιτείας, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών. Πρακτικά πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα που οδηγεί στην κατάργηση οικονομικών διακρίσεων και στηρίζει την ισότιμη επανένταξη στην κοινωνία και την εργασία των ατόμων με εμπειρία καρκίνου. Παράλληλα δίνει ένα σαφές μήνυμα ελπίδας και προοπτικής σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους»

Το Δικαίωμα στη Λήθη αποτελεί μια αυτονότητη κίνηση ανθρωπιάς

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του υπογράμμισε πως το δικαίωμα αυτό αφορά περίπου 400.000 συμπολίτες μας, και για αυτό αποτελεί μια αυτονότητη κίνηση ανθρωπιάς. «Το θέμα έχει να κάνει με την ανθρωπιά μας. Με την ανθρωπιά της ίδιας της Πολιτείας. Και είναι ένα θέμα μεγάλης κλίμακας, διότι οι επιζώντες από καρκίνο σε ολόκληρη την Ευρώπη πλέον είναι 20 εκατ. Είναι, λοιπόν, και ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», τόνισε.

Το δικαίωμα στη λήθη για τους ασθενείς με καρκίνο αποτελεί άλλωστε μέρος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., οι οποίες έχουν λάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι μόλις η 9η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία κατωχυρώνει αυτό το δικαίωμα, το οποίο χρειάστηκε μόλις δυόμιση μήνες για να φτάσει από τη θεωρία στην πράξη.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κωστής Χατζηδάκης αναγνώρισε πως ακόμε μένουν πολλά για να γίνουν και πολλά εμπόδια να παρακαμπτούν, τόσο για τους επιζώντες από καρκίνο όσο και για τους ασθενείς με καρκίνο. Ωστόσο, επανέλαβε τη δέσμευση πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας: Μιας κοινωνίας όπου κάθε άνθρωπος -ανεξάρτητα από το ιατρικό του ιστορικό- θα αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια, με σεβασμό και με αλληλεγγύη. Όπως αξίζει σε όλους τους συνανθρώπους μας. Και, βεβαίως, και στους συνανθρώπους μας που είναι επιζώντες από καρκίνο. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο φωτεινό μέλλον για όλους. Ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς! Ένα μέλλον με περισσότερη ανθρωπιά!».

Οι εταιρίες-μέλη της ΕΑΕΕ, που ασκούν ασφαλίσεις ζωής και προσχώρησαν στον Κώδικα, σηματοδοτώντας έμπρακτα τη δέσμευση του κλάδου:

Allianz – Ευρωπαϊκή ΠίστηCNPCredit AgricoleΕθνικήErgoEurolife FFHGroupamaInteramericanMinettaNN HellasΣυνεταιριστική

Η ΕΑΕΕ, για την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού, έχει αναρτήσει Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις  (Q&As) σχετικά με την εφαρμογή του Κώδικα στην πράξη.

Keywords
Αναζητήσεις
eaee-se-ischy-o-kodikas-deontologias-gia-to-dikaioma-sti-lithi.htm
Τυχαία Θέματα