Δρ. Καλλιόπη Καλαϊτζή: «Πραγματική επιτυχία δεν είναι μόνο τα επιτεύγματά μας, αλλά και το πώς νιώθουμε στη διαδρομή»

11:36 8/3/2025 - Πηγή: Emea.gr
Το σημερινό τεύχος του Business Voice Week είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στο Business Voice Week

Μια από αυτές είναι η Δρ. Καλλιόπη Καλαϊτζή, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Lifestyle Medicine. Ιδρύτρια και Chief

Medical Officer της πρώτης κλινικής Longevity & Wellbeing στην Ελλάδα, η οποία έστειλε το δικό της ηχηρό μήνυμα:

Η 8η Μαρτίου δεν είναι απλώς μια ημέρα γιορτής για τις γυναίκες. Είναι μια υπενθύμιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και των δρόμων που ανοίγουμε, ειδικά όταν τολμούμε να καινοτομήσουμε. Ως γιατρός Lifestyle Medicine και ιδρύτρια της πρώτης κλινικής Longevity & Wellbeing στην Ελλάδα, γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο απαιτητικό είναι να ισορροπήσεις ανάμεσα στην επιστήμη, την επιχειρηματικότητα και – πάνω απ’ όλα – τον δικό σου ρόλο ως γυναίκα.

Η υγεία της γυναίκας ήταν πάντα στο επίκεντρο του έργου μου. Ζούμε σε μια εποχή όπου η επιστήμη της μακροβιότητας μάς δίνει τα εργαλεία να ζούμε περισσότερα χρόνια, αλλά και με καλύτερη ποιότητα ζωής. Ωστόσο, για τις γυναίκες επαγγελματίες, η πραγματική «μακροβιότητα» δεν αφορά μόνο τα χρόνια που ζούμε, αλλά και τη βιωσιμότητα της ίδιας της πορείας μας. Πώς μπορεί μια γυναίκα να χτίσει κάτι πρωτοποριακό χωρίς να εξαντληθεί στην πορεία;

Τα Κενά στην Υγεία των Γυναικών

Η Lifestyle Medicine δεν αφορά μόνο την πρόληψη, αλλά και τη ριζική αλλαγή της προσέγγισής μας στην υγεία. Σήμερα, οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ζουν καλύτερα. Σύμφωνα με την Eurostat, το προσδόκιμο ζωής των γυναικών στην Ευρώπη είναι 83,3 έτη έναντι 77,9 ετών των ανδρών, όμως τα έτη υγιούς ζωής είναι σχεδόν ίδια: 62,8 για τις γυναίκες και 62,4 για τους άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες περνούν μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους με προβλήματα υγείας.

Αυτή η ανισότητα αντανακλάται και στην ιατρική έρευνα. Για δεκαετίες, οι περισσότερες κλινικές μελέτες σχεδιάζονταν με βάση ανδρικά πρότυπα, αφήνοντας τις γυναίκες υποεκπροσωπημένες. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ άρχισαν να περιλαμβάνουν γυναίκες στην κλινική έρευνα μετά το 1993!

Το αποτέλεσμα; Οι διαγνώσεις συχνά καθυστερούν, ενώ πολλές θεραπείες δεν είναι προσαρμοσμένες στις βιολογικές διαφορές των φύλων. Από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, που εκδηλώνονται διαφορετικά στις γυναίκες, έως τις αυτοάνοσες ασθένειες, που τις επηρεάζουν δυσανάλογα περισσότερο, το κενό στην υγειονομική φροντίδα είναι πραγματικό και απαιτεί στοχευμένες λύσεις. Διαφορετική αντιμετώπιση και από τον προσωπικό υγείας: μια γυναίκα που πονά είναι πολύ πιθανότητα να υποεκτιμηθει, καθώς μπορεί ευκολότερα να αποδοθεί σε άγχος, «υστερία» τη στιγμή που ένας άντρας που διατείνεται ότι πονά το ίδιο θεωρείται «θαρραλέος»!

Η Πρόκληση της Ισορροπίας

Ο συνδυασμός της ιατρικής με την επιχειρηματικότητα δεν είναι εύκολος. Από τη μία, απαιτείται ακρίβεια, αφοσίωση και συνεχής ενημέρωση. Από την άλλη, η ίδρυση και η διαχείριση μιας καινοτόμου κλινικής σημαίνει να βρίσκεις λύσεις, να ηγείσαι, να ρισκάρεις. Κι όλα αυτά, σε έναν χώρο όπου η γυναικεία ηγεσία συχνά αμφισβητείται.

Η απάντηση; Ισορροπία και ανθεκτικότητα. Όπως μεταλαμπαδεύω στις ασθενείς μου, έτσι κι εγώ προσπαθώ να εφαρμόζω στην πράξη όσα πρεσβεύω: τη σημασία της καλής διατροφής, της κίνησης, της διαχείρισης του στρες. Αν δεν επενδύσουμε στη δική μας υγεία, δεν μπορούμε να προσφέρουμε ούτε στους άλλους ούτε στις επιχειρήσεις μας.

Αυτή η Ημέρα της Γυναίκας ας είναι μια υπενθύμιση πως μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα επιστήμονες, επιχειρηματίες και γυναίκες με ισορροπημένη ζωή. Γιατί η πραγματική επιτυχία δεν είναι μόνο τα επιτεύγματά μας, αλλά και το πώς νιώθουμε στη διαδρομή.

Keywords
Αναζητήσεις
dr-kalliopi-kalaitzi-pragmatiki-epitychia-den-einai-mono-ta-epitevgmata-mas-alla-kai-to-pos-niothoume-sti-diadromi.htm
Τυχαία Θέματα