Δολοφονία Μιχάλη: Νέες προκλήσεις από τους Κροάτες χούλιγκαν – Ζητούν… «δίκαιη μεταχείριση»

12:42 14/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Δεν έχει συμπληρωθεί εβδομάδα από την καταδρομική επίθεση των χούλιγκανς στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, ωστόσο μετά από ορισμένες μάλλον υποκριτικές ανακοινώσεις, μοναδικό μέλημα των Κροατών πλέον είναι να υπερασπιστούν όσο γίνεται τον τριψήφιο αριθμό συμπατριωτών τους που έχει οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές.

Aντιπροσωπεία γονέων των συλληφθέντων χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ συναντήθηκε την Κυριακή με εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών της Κροατίας (επικεφαλής η υφυπουργός αρμόδια για

Ευρωπαϊκά θέματα Άντριγια Μέτελκο-Ζγκόμπιτς), προκειμένου να ενημερωθούν για τις επαφές που έχουν γίνει με την ελληνική κυβέρνηση.

Στην επίσημη ενημέρωση που δόθηκε χθες από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας, τονίζεται ότι από την πρώτη στιγμή παρέχεται στήριξη στους κρατουμένους και ότι η κροατική διπλωματία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τις συνθήκες κράτησης και την ασφάλεια των συλληφθέντων συμπατριωτών τους.

Το εξοργιστικό σημείο είναι το αίτημα… δίκαιης μεταχείρισης των ανθρώπων που διέσχισαν τρεις χώρες για να αιματοκυλήσουν την Αθήνα, καθώς όπως αναφέρουν οι Κροάτες «ο Υπουργός Εξωτερικών Γκόρνταν Γκρίλιτς-Ράντμαν είχε και το πρωί της Κυριακής τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογο του, Γιώργο Γεραπετρίτη, μεταφέροντας τις ανησυχίες των Κροατών πολιτών, αλλά και τη σημασία της δίκαιης μεταχείρισης των κρατουμένων οπαδών».

Προκλητική επιστολή

Ακόμα, όπως έγινε γνωστό, με κοινή τους επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, μια ομάδα γονέων και μελών οικογενειών οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ που προφυλακίστηκαν μετά τη συμμετοχή τους στην δολοφονική επιδρομή στη Νέα Φιλαδέλφεια ζητούν κυβερνητική παρέμβαση για την ασφάλεια των παιδιών τους και μια δίκαια δίκη.

«Σας καλούμε ως κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά, μέσα από τη διπλωματία να κάνετε επειγόντως ό,τι είναι δυνατό ώστε οι Κροάτες πολίτες, οι γιοι, τα αδέρφια, οι σύζυγοι και οι πατεράδες μας, που είναι υπό κράτηση μετά από τα επεισόδια με οπαδούς στην Ελλάδα, να είναι πάνω από όλα ασφαλείς καθώς έχουν ήδη δεχτεί απειλές στη διάρκεια των ερευνών. Παρακαλούμε, χρησιμοποιήστε την πολιτική επιρροή της θέσης σας ώστε να έχουν μια δίκαια δίκη και μια αντιμετώπιση που προφυλάσσει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους στον μέγιστο δυνατό βαθμό», σημειώνεται στην επιστολή που μέρη της δημοσιεύονται στον κροατικό Τύπο.

Ακόμα, οι οικογένειες των συλληφθέντων εκφράζουν φόβους επικαλούμενες κάποιες εκθέσεις για τις συνθήκες φυλάκισης στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για υπερπληθυσμό στις φυλακές, για διεφθαρμένους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, για ξυλοδαρμούς ή ακόμη και δολοφονίες! «Ξέρουμε καλά πως τα μέλη των οικογενειών μας θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, αλλά είναι απαραίτητο να μην αντιμετωπιστούν ως δολοφόνοι, καθώς με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτει πως είναι», τονίζουν.

Επιπροσθέτως, ζητούν από τον πρωθυπουργό της Κροατίας να μιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να βρεθεί μια διέξοδος «… από αυτή την ανησυχητική κατάσταση σε διεθνές επίπεδο, ώστε να μην υπάρχει επόμενο».

Επίσης αναφέρουν πως «… σε ελληνικά ΜΜΕ παρουσιάστηκαν ονόματα, στοιχεία οικογένειας, αριθμός ταυτοτήτων και άλλα πολλά ενώ κυκλοφόρησε και μια ταυτότητα ενός 19χρονου που φερόταν να είναι ο δολοφόνος του Έλληνα, αλλά δεν σχετίζεται με τον φόνο»

Keywords
Αναζητήσεις
dolofonia-michali-nees-prokliseis-apo-tous-kroates-chouligkan--zitoun-dikaii-metacheirisi.htm
Τυχαία Θέματα