ΔΕΗ: Οι μαεστρικές κινήσεις Στάσση, το νέο προφίλ του ομίλου και ο… Κωτσόβολος

06:36 27/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σαν μια «βόμβα» που όμως είχαμε πολλούς λόγους να περιμένουμε έκανε την εμφάνισή της η είδηση ότι η ΔΕΗ ετοιμάζεται να κάνει την κίνησή της για την απόκτηση της Κωτσόβολος.

Στο πρώτο άκουσμα της πληροφορίας, όποιος δεν ασχολείται συστηματικά με τα νέα της αγοράς, μπορεί να ξαφνιάστηκε. Η ΔΕΗ είναι ένας όμιλος που ασχολείται με την ενέργεια, ενώ η Κωτσόβολος

είναι η κυρίαρχη δύναμη στον χώρο του retail. Ποιο μπορεί λοιπόν να είναι το κίνητρο της ΔΕΗ να κάνει κίνηση για την εξαγορά της Κωτσόβολος και πώς συνδυάζεται με την μέχρι σήμερα διαδρομή της;

Πώς φτάσαμε στην πώληση της Κωτσόβολος

Πριν απαντήσουμε στο προηγούμενο ερώτημα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο Κωτσόβολος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, είναι απολύτως επιτυχημένος. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με μια εταιρεία που απέτυχε στους στόχους της και οι ιδιοκτήτες της αναγκάζονται να την πουλήσουν για να περιορίσουν τις ζημιές.

Η Κωτσόβολος ήταν η μοναδική θυγατρική εταιρεία του βρετανικού πολυεθνικού Ομίλου Currys που εμφάνισε το έτος 2022 θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Η ελληνική αλυσίδα πέτυχε αύξηση πωλήσεων κατά 12% στη χρήση 2022-2023 (από 1/5/22 έως 30/4/23), πραγματοποιώντας μάλιστα «άλμα» στο παραδοσιακά πιο δύσκολο δεύτερο εξάμηνο. Έναν χρόνο πριν, ο κύκλος εργασιών της Κωτσόβολος ήταν στα 654 εκατ. ευρώ, πλέον προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ και παρά τις πληθωριστικές πιέσεις ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει σταθερά θετικός. Επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του ικανού CEO και θιασώτη του cloud native, Γιάννη Βασιλάκου.

Δυστυχώς για την βρετανικό όμιλο, τα πράγματα δεν πηγαίνουν τόσο καλά στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιούνται. Κάπως έτσι βλέπουν την αξία των μετοχών τους να έχει υποχωρήσει κατά 25% τους τελευταίους 12 μήνες και περίπου 60% τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Όμιλος πιέζεται σε ότι αφορά στις δραστηριότητές του στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυρίως την Σκανδιναβία, με τις πωλήσεις τους σε αυτές τις περιοχές έχουν μειωθεί κατά 7% (όπως και ο συνολικός κύκλος εργασιών) και 10% αντίστοιχα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, η Elkjøp, (θυγατρική της Dixon/Currys, πάνω από 420 καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών και άλλων ειδών σε πέντε χώρες), βρίσκεται στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών για παραβίαση των κανόνων ανταγωνιστικότητας και μονοπωλίου. Κοινώς… μπλέξαμε! Πολύ!

Πού αποσκοπεί μια κίνηση εξαγοράς της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ

Πριν από περίπου 15 χρόνια, ο ΟΤΕ, με μια κίνηση-ματ, κατάφερε να θέσει τις βάσεις για την καθιέρωσή του ως την πρώτη δύναμη στις τηλεπικοινωνίες. Ποια ήταν η κίνηση αυτή; Η εξαγορά της «Γερμανός», που μαζί με τα καταστήματα Cosmote, αποτέλεσαν (και αποτελούν) ένα στρατηγικό δίκτυο πώλησης αποκλειστικής συνεργασίας.

Στα βήματα αυτά, η ΔΕΗ σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί το τεράστιο δίκτυο που διαθέτει ο Κωτσόβολος και να μπει δυναμικό στον χώρο του retail, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.

Άλλωστε, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επιθυμία της διοίκησης να μετατρέψει την ΔΕΗ από έναν πάροχο ενέργειας σε έναν όμιλο που θα προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες.

Ανάμεσά τους θα περιλαμβάνονται δραστηριότητες όπως η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών, οι αντλίες θερμότητας, οι υπηρεσίες φόρτισης, τα συστήματα ελέγχου θερμότητας για τον οικιακό τομέα όπως και μία σειρά προϊόντων για τα οποία είναι απαραίτητο ένα ισχυρό δίκτυο λιανικής και υποδομής logistics.

Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ δεν διαθέτει κάτι ανάλογο, έχει όμως τη δυνατότητα να το αγοράσει και μάλιστα με ένα αντίτιμο που θα κινείται κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Ποσό σχετικά «ασήμαντο» μπροστά στο γιγαντιαίο επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους περί τα 11 δισ. το οποίο έχει ανακοινώσει

Σε περίπτωση που η προσπάθεια αυτή έχει επιτυχημένη κατάληξη, η ΔΕΗ θα βρεθεί με καταστήματα σε κεντρικά σημεία σε όλη την χώρα, με ισχυρή παρουσία στο retail. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του στρατηγικού μετασχηματισμού από τη διοίκηση Στάσση είναι δεδομένη και θα υποστηριχθεί ακόμα κι αν δεν ολοκληρωθεί η εξαγορά της Κωτσόβολος.

Κινήσεις με το «βλέμμα» στο μέλλον

Μία ακόμα τεράστια κίνηση της ΔΕΗ που μαρτυρά τις «βλέψεις« της για το μέλλον είναι η εξαγορά της Enel Romania, της μεγαλύτερης εταιρείας ΑΠΕ και δεύτερης στην παροχή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Με την κίνηση αυτή, η ΔΕΗ απέκτησε πρόσβαση στον ενεργειακό διάδρομο που ξεκινάει από τη Ρουμανία, διασχίζει τη Βουλγαρία και καταλήγει στην Ελλάδα.

Κάπως έτσι, η ΔΕΗ εξασφαλίζει στο δυναμικό της πάνω από 130.000 χλμ. δικτύου διανομής, επιπλέον 3,2 εκατομμύρια νέους πελάτες και 534 MW ΑΠΕ εν λειτουργία. Πρόκειται, με λίγα λόγια, για διπλασιασμό της παραγωγής της από ΑΠΕ, ενώ ταυτοχρόνως αντιμετωπίζει τον ρυθμιστικό κίνδυνο από τους περιορισμούς που της έχουν επιβληθεί για μείωση του μεριδίου της στην εγχώρια αγορά.

Μιλάμε για μια επένδυση συνολικού ύψους περίπου 1,260 δισ. ευρώ περίπου ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για πιθανή επιπρόσθετη πληρωμή (Earn-out), βάσει συγκεκριμένου μηχανισμού. Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που η δραστηριότητα της Εμπορίας της Enel Ρουμανίας αποκτήσει στα επόμενα 2 έτη αξία μεγαλύτερη από αυτή που έχει ενσωματωθεί στο αντίτιμο των 66,5 ευρώ/πελάτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίτιμο αυτό κινείται πολύ κάτω του μισού από αυτό των εξαγορών στην ελληνική αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ δείχνει πανέτοιμη, υπό την μαεστρική καθοδήγηση του Γιώργου Στάσση να πραγματοποιήσει την μετάβαση της σε μια νέα εποχή, με την ίδια να μη συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την πρώτη θέση.

Keywords
Αναζητήσεις
dei-oi-maestrikes-kiniseis-stassi-to-neo-profil-tou-omilou-kai-o-kotsovolos.htm
Τυχαία Θέματα