Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία άνοδος 3,12% – Σε συνεδρίαση με ενδιαφέρον για τα blue chips

19:40 12/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Επέμεινε ανοδικά και την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης που σημειώνει άνοδο για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με ρεκόρ επτά ανοδικών συνεδριάσεων σε σύνολο οκτώ από την αρχή του έτους.

Η επιτυχία αυτή οφείλεται κυρίως στις τραπεζικές μετοχές και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, αλλά σε αρκετές συνεδριάσεις όπως και την Παρασκευή και στις μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 0,35% και συνολικά κέρδισε 3,12% όλη την εβδομάδα κι έκλεισε στις 1352,65 μονάδες. Είναι νέα

υψηλότερη κορυφή, 10 ετών  με το Γενικό Δείκτη να κλείνει σχεδόν στο απόλυτο υψηλό της ημέρας.

Η Goldman Sachs, έχει κάνει σημαντική πρόβλεψη για την απόδοση του Γενικού Δείκτη 16% φέτος ενώ βλέπει ότι τα μερίσματα κατά μέσο όρο θα φθάσουν το 5% επί των μέσων τιμών ανά μετοχή του δείκτη.

Ταύρος για το ΧΑ η Goldman Sachs προβλέπει
άνοδο 16% μέχρι τις 1.550 μονάδες για το ΓΔ φέτος

Πάντως σε αυτή την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι περισσότερες μετοχές ήταν πτωτικές, με 45 ανοδικές μετοχές έναντι 68 τίτλων που υποχώρησαν.  

Οι συναλλαγές έχουν μεγάλη σημασία για τα συμπεράσματα της ημέρας. Ήταν οι μικρότερες συναλλαγές της εβδομάδας, με το τζίρο να φθάνει τα 87 εκατ. ευρώ. Από αυτά περίπου 50 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης δηλαδή σε ΕΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Eurobank και Alpha Bank.

Τα πακέτα επίσης με προσυμφωνημένες συναλλαγές ήταν πολλά. Έφθασαν τα 21,47 εκατ. ευρώ και ήταν το 25% του ημερήσιου τζίρου. Για άλλη μία φορά έγιναν πολλά μεγάλα πακέτα στη μετοχή της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, και ακολούθησαν τα πακέτα σε ΟΠΑΠ και στη συνέχεια σε Εθνική Τράπεζα.

Η Εθνική Τράπεζα πήρε μία ανάσα με οριακή υποχώρηση, αλλά ήταν εκεί η Eurobank, η Τράπεζας Πειραιώς και η ΔΕΗ και η Alpha Bank, με αποτέλεσμα τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο τραπεζικός δείκτης και ο δείκτης FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να κλείσουν ανοδικά.

Η Eurobank με άνοδο 2,65% ήταν μεταξύ των 10 μετοχών με τη μεγαλύτερη άνοδο. Ήταν μία ημέρα καθαρά για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση όπου οι ξένοι αγοραστές έψαξαν με πακέτα ή μέσα από ταμπλό με ησυχία χωρίς να βιάζονται και χωρίς να ανεβάζουν τις τιμές. Υπήρχαν λίγοι πωλητές και πολλοί που απείχαν, αναρωτώμενοι για την πολύ βραχυχρόνια συνέχεια, διότι μεσοχρόνια και μακροχρόνια η αγορά έχει ανοδική τάση και έχει θετικά οικονομικά και επιχειρηματικά νέα.

Keywords
Αναζητήσεις
chrimatistirio-athinon-evdomadiaia-anodos-312--se-synedriasi-me-endiaferon-gia-ta-blue-chips.htm
Τυχαία Θέματα