Χάος στο Twitter: «Πέφτουν» τα έσοδα – Μηνύσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

22:53 4/11/2022 - Πηγή: Emea.gr

Αντιμέτωπο με πολύ σοβαρά προβλήματα βρίσκεται το Twitter, μόλις μια εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του από τον Ίλον Μασκ. Μετά τη διαρροή των σχεδίων του Μασκ για μαζικές απολύσεις εργαζομένων στην εταιρεία, οι ακτιβιστές άρχισαν να πιέζουν τους διαφημιστές να αποσυρθούν από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Την ίδια ώρα, τα γραφεία της εταιρείας έκλεισαν ενόψει των μαζικών απολύσεων, ενώ οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να απαντήσουν

με μηνύσεις.

Όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Μασκ σε σημερινό του tweet, η εταιρεία Twitter υπέστη «μαζική πτώση εσόδων», καθώς οι διαφημιστές περιόρισαν τη χρήση της πλατφόρμας. O μεγιστάνας επέρριψε την ευθύνη στους ακτιβιστές, οι οποίοι, όπως είπε, «πιέζουν τους διαφημιστές, παρόλο που τίποτα δεν άλλαξε με τον έλεγχο του περιεχομένου».

«Τεράστιο χάλι! Προσπαθούν να καταστρέψουν την ελευθερία του λόγου στην Αμερική», κατέληξε ο Μασκ.

Twitter has had a massive drop in revenue, due to activist groups pressuring advertisers, even though nothing has changed with content moderation and we did everything we could to appease the activists.

Extremely messed up! They’re trying to destroy free speech in America.

— Elon Musk (@elonmusk) November 4, 2022

Για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, ύψους 44 δισ. δολαρίων, ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας υπερχρέωσε την εταιρεία, η οικονομική υγεία της οποίας ήταν ήδη εύθραυστη, καθώς κατέγραφε σημαντικό έλλειμμα στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. Σύναψε επίσης δανειακές συμβάσεις ύψους 13 δισ. δολαρίων, οι οποίες θα πρέπει να αποπληρωθούν από το Twitter και όχι από τον ίδιο.

Μία από τις βασικές ιδέες που προωθεί για να αυξηθούν τα έσοδα είναι η συνδρομή ύψους 8 δολαρίων τον μήνα για τους χρήστες που θέλουν να επαληθεύσουν τον λογαριασμό τους, να μην βλέπουν πολλές διαφημίσεις και να αποκτήσουν διάφορα άλλα πλεονεκτήματα. Το σχέδιο αυτό προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, ιδίως μεταξύ των χρηστών που διέθεταν ήδη «πιστοποιημένο» λογαριασμό.

Μεγάλες εταιρείες σταματούν να διαφημίζονται στο Twitter

Η General Mills και η Audi επιβεβαίωσαν την Πέμπτη (3/11) ότι διακόπτουν τις διαφημίσεις στο Twitter μετά την εξαγορά της εταιρείας από τον Μασκ.

«Διακόψαμε τη διαφήμιση στο Twitter» είπε η Kelsey Roemhildt, εκπρόσωπος της General Mills, σε σχετική δήλωση της.

«Όπως πάντα, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτή τη νέα κατεύθυνση και να αξιολογούμε τις δαπάνες μας στο μάρκετινγκ», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η General Mills είναι η πρώτη εταιρεία που δεν ανταγωνίζεται την Tesla του Μασκ, η οποία επιβεβαίωσε μια τέτοια κίνηση.

Από την πλευρά της, η Audi είπε: «Προς το παρόν έχουμε διακόψει την πληρωμένη υποστήριξη στο Twitter και θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την κατάσταση».

Η κίνηση αυτή των δύο εταιρειών, σχολιάστηκε από τους αναλυτές ως το πιο σαφές σημάδι της αυξανόμενης αβεβαιότητας των διαφημιστών σχετικά με το μέλλον της πλατφόρμας υπό τη νέα ιδιοκτησία. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα η Pfizer και η Mondalez θα διακόψουν και εκείνες τις διαφημίσεις στο Twitter. Επίσης, και η General Motors, έχει δηλώσει ότι θα διακόψει την πληρωμή για διαφημίσεις, καθώς αξιολογεί τη «νέα κατεύθυνση» της πλατφόρμας.

Η Toyota, ένας άλλος ανταγωνιστής της Tesla, δήλωσε ότι «βρίσκεται σε συζητήσεις με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς και παρακολουθεί την κατάσταση» στο Twitter.

Από την άλλη, ο κολοσσός αγοράς διαφημίσεων, Interpublic Group, ο οποίος συνεργάζεται με εταιρείες όπως η Unilever και η Coca Cola, συνέστησε στους πελάτες του να σταματήσουν τη διαφήμιση στην πλατφόρμα. Ακόμα, η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen έχει αναστείλει και εκείνη τη διαφημιστική δαπάνη της στο Twitter.

Τα σχέδια του Μασκ να μετατρέψει την πλατφόρμα σε μια «ψηφιακή πλατεία» όπου σύμφωνα με τον ίδιο θα κυριαρχεί η ελευθερία του λόγου, έχουν κάνει πολλούς να ανησυχούν ότι στην πραγματικότητα αυτό που θα καταφέρει είναι να μετατρέψει την πλατφόρμα σε «άνδρο» ρητορικής μίσους και ψευδών ειδήσεων.

Οι εταιρείες διαφήμισης ανησυχούν, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι διαφημίσεις τους να βρεθούν «δίπλα» σε ρατσιστικές αναρτήσεις ή fake news.

Κλείνουν σήμερα τα γραφεία – Έρχονται μηνύσεις από τους εργαζομένους

Το Twitter ανακοίνωσε ότι κλείνει σήμερα τα γραφεία του, ενόψει των μαζικών απολύσεων που σχεδιάζει, οι οποίες αναμένεται να διχάσουν το προσωπικό.

«Για να εγγυηθούμε την ασφάλεια κάθε εργαζομένου καθώς και εκείνη των συστημάτων και των δεδομένων του Twitter, τα γραφεία μας θα κλείσουν προσωρινά και θα ανασταλεί κάθε πρόσβαση μέσω καρτών» ανέφερε η καλιφορνέζικη εταιρεία σε ένα εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι θα ενημερωθούν μέσω e-mail εάν καταργείται ή όχι η θέση τους. Δεν διευκρινίζεται ο ακριβής αριθμός των απολύσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post ο Μασκ σχεδιάζει να απολύσει περίπου το 50% των 7.500 υπαλλήλων της εταιρείας. Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία, διέλυσε το διοικητικό συμβούλιο και απέλυσε τον γενικό διευθυντή και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα κατατέθηκε αγωγή για το σχέδιο μαζικών απολύσεων του Μασκ σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο. Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα πέντε εργαζομένων, που είχαν μόλις απολυθεί, κατέθεσε αγωγή κατά του Twitter με το επιχείρημα ότι ο όμιλος δεν συμμορφώθηκε με την προθεσμία 60 ημερών που προβλέπεται από τον νόμο στην περίπτωση μαζικών απολύσεων (Warn Act), σύμφωνα με το κείμενο της προσφυγής το οποίο περιήλθε επίσης σε γνώση του AFP.

«Η τρέχουσα διαδικασία απολύσεων είναι φάρσα και ντροπή. Επιτελείς της Tesla λαμβάνουν αποφάσεις για ανθρώπους για τους οποίους δεν γνωρίζουν τίποτα εκτός από τον αριθμό των γραμμών κώδικα που παράγουν. Είναι εντελώς παράλογο», ανέφερε την Κυριακή σε μήνυμά του στο Twitter ο Τέιλορ Λιζ, ο διευθυντής ομάδας μηχανικών, ο οποίος είπε ότι απολύθηκε.

Την Πέμπτη, όλο και περισσότεροι υπάλληλοι του δικτύου εξέφραζαν την απογοήτευσή τους ή έκαναν χιούμορ.

«Οι μαζικές απολύσεις δεν έχουν γίνει ακόμη, ωστόσο όλοι στο Twitter έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους. Τη δουλειά που περιγραφόταν στο συμβόλαιό τους, τη δουλειά που αγαπούσαν, τη δουλειά με όλους τους συναδέλφους που γνώριζαν και εκτιμούσαν», σημείωσε παράλληλα η Έλι Σούτζε, μια πληροφορικός του Twitter στο Λονδίνο, σύμφωνα με το προφίλ της.

«Είναι η αρχή μιας λευκής σελίδας σε όποια πλευρά και να βρεθεί κανείς», πρόσθεσε.

Το μέτρο αυτό επιβεβαιώνει την αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας που αναμενόταν ευρέως για την καλιφορνέζικη εταιρεία υπό τη διεύθυνση του Ίλον Μασκ.

Πολλά στελέχη παραιτήθηκαν αυτήν την εβδομάδα, ενώ περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι είχαν ήδη αποχωρήσει από το καλοκαίρι με τη θέλησή τους, σύμφωνα με εργαζόμενο.

«Αν δεν σας αφορά, θα λάβετε ειδοποίηση στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση στο Twitter. Αν σας αφορά, θα λάβετε ειδοποίηση για τα προσεχή στάδια στην προσωπική σας ηλεκτρονική διεύθυνση», αναφέρεται στο μήνυμα που εστάλη χθες στους εργαζόμενους του Twitter, στο οποίο υπενθυμίζεται σε όλους να ελέγχουν τα εισερχόμενά τους email, «συμπεριλαμβανομένων των ανεπιθύμητων μηνυμάτων» τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα