Αθανάσιος Δρούγος: Απέχουμε μακράν από τη Χάγη – Όσοι υποστηρίζουν μονομέρειες «παίζουν με τη φωτιά»

15:21 2/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Κατ αρχήν θετικός, δηλώνει ο γεωστρατηγικός αναλυτής Θανάσης Δρούγος ως προς την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αρκεί όπως επισημαίνει να μην θίγονται πάγιες, δεδομένες ως και διαχρονικά ισχύουσες «κόκκινες γραμμές». Χρειάζεται όμως, ιδιαίτερη προσοχή  διευκρινίζει καθώς, οι Τούρκοι είναι  παμπόνηροι Ασιάτες και στο βάθος τους «λύκοι».

Δυστυχώς, ο έμπειρος αναλυτή δεν διατηρεί την ίδια, έστω και συγκρατημένη, αισιοδοξία για την όποια πρόοδο στον τουρκοκυπριακό διάλογο. «Η Άγκυρα επιδιώκει στο Κυπριακό να πετύχει πρόσκαιρα οφέλη, και να εμφανιστεί ότι έχει ρόλο και λόγο σε όλα»

υπογραμμίζει και με τη δέουσα αυστηρότητα και προβλέπει… «Είμαι αρκετά καχύποπτος των προθέσεων της  Άγκυρας με την ΕΕ. Είναι απαραίτητο Αθήνα και Λευκωσία να επανεξετάσουν πολλά επιμέρους θέματα, γιατί μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα έχουμε δραματικές περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις και γεγονότα με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς».

Το GOV NEWS αναζήτησε και μία δεύτερη ανάγνωση των ασύμετρων απειλών που δέχεται η χώρα μας διαχρονικά από τη γείτονα και πόσο στενά συνδεδεμένες θα μπορούσε να τις διακρίνει το έμπειρο μάτι ενός Διεθνολόγου και Γεωστρατηγικού Αναλυτή, πίσω από τις πολυμέτωπες και πρωτοφανούς έκτασης και έντασης πυρκαγιές, στην δίνη των οποίων βρέθηκε εσχάτως η χχώραμας.

Ο κ.Δρούγος έλαβε σαφή θέση για όλη την ατζέντα θεμάτων που θα αποτελέσει τη βάση του επικείμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου, παραπέμποντας για την όποια πρόοδο στον χρώμα του «καπνού» που θα βγει από τις πρώτες επαφές και σε αυτή καθαυτή την ατζέντα που ετοιμάζει η γειτονική μας χώρα. «Πολλά θα κριθούν από την ατζέντα  θεμάτων που θα παρουσιάσει ο Χακάν Φιντάν στις προσεχείς επαφές με τον Γιώργο Γεραπετρίτη γιατί η Άγκυρα πάντοτε εγείρει ζητήματα, που βαίνουν πέραν διεθνο-νομικής θεματολογίας».

Ενώ, για την πραγματική απόσταση που μας χωρίζει από ένα χωρίς προσκόμματα συνυποσχετικό των δύο χωρών στο  Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και πόσο συντελούν προς αυτή την κατεύθυνση νομοθετικές πρωτοβουλίες μονομερούς χάραξης Αποκλειστικών Οικοονμικών Ζωνών, ο κ.Δρούγος δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών…

Προσωπικά, διάκειμαι θετικά απέναντι στην οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, μέσω διαπραγματεύσεων και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας. Αυτοί που υποστηρίζουν μονομερείς ενέργειες «παίζουν με την φωτιά».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του γνωστού Διεθνολόγου και Γεωστρατηγικού Αναλυτή Αθανάσιου Δρούγου, στο GOV NEWS

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι ειδικός αναλυτής στα  πλείστα θέματα ΝΑΤΟ, παγκόσμιας ασφάλειας, Ρωσο-ουκρανικά, πολεμικών επιχειρήσεων καθώς και συγγραφέας εκατοντάδων άρθρων και μελετών σε Ελλάδα και πολλά κράτη του εξωτερικού.

Keywords
Αναζητήσεις
athanasios-drougos-apechoume-makran-apo-ti-chagi--osoi-ypostirizoun-monomereies-paizoun-me-ti-fotia.htm
Τυχαία Θέματα