Από 1η Μαρτίου η Ρωσία σταματά την εξαγωγή βενζίνης για 6 μήνες

18:48 27/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Ρωσία, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου στην εξαγωγή  βενζίνης, από την 1η Μαρτίου θα σταματήσει για έξι μήνες την εξαγωγή βενζίνης, προκειμένου να διατηρήσει τις τιμές του καυσίμου σταθερές εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης από καταναλωτές και αγρότες και να επιτρέψει ταυτόχρονα τη συντήρηση των διυλιστηρίων της.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της Business Standard, η εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης

Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, προκειμένου να προστατεύσει την οικονομία της χώρας, ενώ συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος με την Ουκρανία.

Το 2023 η Ρωσία παρήγαγε 43,9 εκατομμύρια τόνους βενζίνης και εξήγαγε περίπου 5,76 εκατομμύρια τόνους, ή περίπου το 13% της συνολικής παραγωγής της. Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικής βενζίνης είναι κυρίως αφρικανικές χώρες, όπως η Νιγηρία, η Λιβύη, η Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τον Ιανουάριο η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές βενζίνης σε χώρες εκτός της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) για να αντισταθμίσει τη μείωση της παραγωγής λόγω των έκτακτων επισκευών σε διυλιστήρια της χώρας που προκάλεσαν πυρκαγιές και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Υπενθυμίζεται ότι και το 2023 η Ρωσία είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές βενζίνης μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υψηλές εγχώριες τιμές και τις ελλείψεις καυσίμων.

Keywords
Αναζητήσεις
apo-1i-martiou-i-rosia-stamata-tin-exagogi-venzinis-gia-6-mines.htm
Τυχαία Θέματα