Ακόμα ένας Ρώσος ολιγάρχης βρέθηκε νεκρός στο κελί του

15:51 5/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Κορυφαίο ενεργειακό αφεντικό στη Ρωσία, βρέθηκε νεκρό υπό μυστηριώδεις συνθήκες, αφού πρώτα κατηγορήθηκε για δωροδοκία. Το σώμα του 49χρονου Igor Shkurko, αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ρωσικής εταιρείας ενέργειας Yakutskenergo, ανακαλύφθηκε χθες Τρίτη 4 Απριλίου, στο κελί του σε κέντρο κράτησης στο Γιακούτσκ.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, οι οποίες δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τα αίτια θανάτου του Shkurko,  με βάση τα πρώτα δεδομένα δεν υπήρχαν ενδείξεις εγκληματικής

ενέργειας. Η εταιρεία του εξέδωσε ανακοίνωση: «Θα τον θυμόμαστε ως ένα ανοιχτό, φιλόξενο άτομο με μεγάλη καρδιά και καλή αίσθηση του χιούμορ, τον φροντισμένο αρχηγό μιας δεμένης οικογένειας». Ο Shkurko -πατέρας δύο παιδιών- κατηγορήθηκε ότι ζήτησε δωροδοκία 5.000 λιρών. Ας τονίσουμε πως ήταν μέλος του κόμματος United Russia, του οποίου είναι αρχηγός ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ (πρώην Πρόεδρος, Πρωθυπουργός και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας).

Να σημειωθεί πως το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας έχει θέσεις υπέρ του Πούτιν. Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Στις 4 Απριλίου, ο κατηγορούμενος βρέθηκε σε ένα κελί του προανακριτικού κέντρου κράτησης χωρίς σημεία ζωής. Οι ιατροί που έφτασαν διαπίστωσαν τον θάνατό του. Στο σημείο κλήθηκε ανακριτική ομάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν βρέθηκαν σημάδια εγκληματικού θανάτου».

Ο ρόλος του ήταν αυτό του υπευθύνου τεχνικής διαχείρισης της Yakutskenergo, η οποία τροφοδοτεί με ενέργεια την πιο ψυχρή περιοχή του κόσμου, τη Γιακουτία ή Yakutsk. Είναι ακόμα ένας θάνατος ολιγάρχη που σχετίζεται με την ενέργεια από την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οφείλονταν σε «αυτοκτονίες». Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του Alexander Tyulyakov αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Unified Settlement Centre της Gazprom (ουσιαστικά το θησαυροφυλάκιο της εταιρείας) ο οποίος μια μέρα πριν βρεθεί κρεμασμένος, είχε πέσει θύμα βαρύτατου ξυλοδαρμού.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα