Αγαμέμνων Σταυρόπουλος: Το ιερό δισκοπότηρο κατά της φοροδιαφυγής

08:43 4/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Κλειδώνουν οι δηλώσεις ΦΠΑ. Έτοιμες και προ-συμπληρωμένες οι δηλώσεις εισοδήματος, δεν θα χρειάζονται καν υποβολή. Με κάθε είσπραξη από POS αυτόματα και η απόδειξη. Μπαίνει κάποιος στην επιχείρηση; Απευθείας εγγραφή στο βιβλίο πελατών, ώστε να είναι βέβαιο ότι θα κοπεί απόδειξη, η οποία θα ενημερώσει αμέσως την ΑΑΔΕ και θα προσυμπληρώνει την δήλωση ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

ΔΙΑBΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ BUSINESS

VOICE ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

 

Στο μέλλον, ποιος ξέρει, θα υπάρχει και η αυτόματη πληρωμή φόρων. Θα αντλεί η ΑΑΔΕ απευθείας τα χρήματα από τον λογαριασμό μας για τον φόρο που θα έχει υπολογιστεί από εμάς, χωρίς εμάς. Ήδη έχει δικαίωμα άλλωστε να το κάνει για ληξιπρόθεσμες οφειλές έστω και μιας ημέρας.

Η όλη λογική πίσω από όλα αυτά τα μέτρα είναι η εξής: καταγράφουμε λεπτομερώς κάθε δραστηριότητα την ώρα που συμβαίνει σύμφωνα με αυστηρά προδιαγεγραμμένες διαδικασίες, ούτως ώστε η φοροδιαφυγή να είναι αδύνατη. Γι’ αυτό και δεν θα υπάρχουν πια δηλώσεις, γιατί δεν θα χρειάζονται. Άλλωστε οι δηλώσεις είναι επικίνδυνες. Πρώτον γιατί μπορεί ο φορολογούμενος να κάνει ψευδή δήλωση.

Δεύτερον γιατί μετά η φορολογική αρχή θα πρέπει να την ελέγξει, αλλά δεν έχει και πολύ όρεξη ούτε τις γνώσεις για να το κάνει σωστά.

Η επιδίωξη αυτή όμως είναι ανέφικτη. Η οικονομική δραστηριότητα δεν θα περιοριστεί ποτέ στον ανθρώπινο σχεδιασμό, ούτε μπορεί να χωρέσει στο στενό πλαίσιο μιας περίκλειστης λογιστικής διαδικασίας. Ίσα-ίσα η λογιστική επιστήμη, το περίφημο διπλογραφικό σύστημα, έχει επιτύχει και κυριαρχήσει διαχρονικά ακριβώς επειδή μπορεί να καταγράφει πληροφορίες που οι εμπνευστές του δεν είχαν καν φανταστεί.

ΔΙΑBΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ BUSINESS VOICE ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Πάντα θα υπάρχει δήλωση. Και πάντα θα υπάρχει έλεγχος. Τα ψηφιακά εργαλεία μας επιτρέπουν να κάνουμε τις δηλωτικές υποχρεώσεις πιο άμεσες και εύκολες, καθώς μετά ο έλεγχος μπορεί να είναι αποδοτικός. Οι λογιστές υποφέρουμε και μαζί με εμάς οι επιχειρήσεις αλλά και ο φορολογικός μηχανισμός, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούν, επειδή προτάσσονται οι επαληθευτικές διαδικασίες από την δήλωση και καθίστανται προϋπόθεση για να πληρωθεί ο φόρος.

Οι συνεπείς, αυτοί που θα έκαναν έτσι κι αλλιώς ειλικρινείς δηλώσεις, ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο. Οι παραβατικοί, μελετούν τις διαδικασίες και μαθαίνουν πώς να τις ξεγελούν. Η φορολογική συνείδηση πάει περίπατο. Το κράτος γίνεται εχθρικό για τις επιχειρήσεις. Οπότε και η φοροδιαφυγή αντί να δέχεται την κατακραυγή που της αρμόζει, απολαμβάνει κρυφού θαυμασμού, γιατί κερδίζει αυτόν που μας καταπιέζει συλλογικά.

Το κράτος πρέπει το συντομότερο δυνατόν να εγκαταλείψει τις ανέφικτες αυτές επιδιώξεις και από κακιά πεθερά του επιχειρείν, να μετατραπεί σε καλή νεράιδα. Να γίνει σύμμαχος των ευσυνείδητων φορολογούμενων, απλουστεύοντας τις διαδικασίες στις δηλωτικές υποχρεώσεις και ταυτόχρονα ο εφιάλτης των παραβατικών, καθώς ούτε θα ξέρουν πώς θα ελεγχθούν ούτε θα έχουν το άλλοθι ότι τάχα ήθελαν να συμμορφωθούν αλλά δεν μπορούσαν ούτε θα απολαμβάνουν την ανοχή της κοινωνίας απέναντί τους.

ΔΙΑBΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ BUSINESS VOICE ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Keywords
Αναζητήσεις
agamemnon-stavropoulos-to-iero-diskopotiro-kata-tis-forodiafygis.htm
Τυχαία Θέματα