ΑΑΔΕ: Διαγράφει ανείσπρακτα χρέη 6 δισ. ευρώ
Σε νέα εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρά η ΑΑΔΕ, μεταφέροντας εκτός ενεργού είσπραξης χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών που πρόκειται να μεταφερθούν αφορά μεγάλες υποθέσεις, καθώς περίπου 5,8 δισ. ευρώ προέρχονται από οφειλές άνω του 1,5 εκατ. ευρώ ανά περίπτωση, ενώ μόλις
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Μάρτιος 2026), το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχεται σε 114,516 δισ. ευρώ. Ήδη, ποσό 35,264 δισ. ευρώ, δηλαδή το 30,8% του συνόλου, έχει χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτο είσπραξης. Με την προσθήκη των 6 δισ. ως το τέλος του έτους, το σχετικό υπόλοιπο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 41,264 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το 36% των συνολικών οφειλών.
Ως ανεπίδεκτες είσπραξης χαρακτηρίζονται οφειλές για τις οποίες έχουν εξαντληθεί όλα τα διαθέσιμα εισπρακτικά μέσα και κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών, παραμένουν ανείσπρακτες επί δεκαετίες.
Τα κριτήριαΤο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, όπως ορίζεται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό αυτό. Μεταξύ άλλων, απαιτείται η ολοκλήρωση ερευνών χωρίς εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων, η διαπίστωση αντικειμενικής αδυναμίας είσπραξης, καθώς και η άσκηση ποινικής δίωξης όπου προβλέπεται ή η διαπίστωση αδυναμίας άσκησής της.
Παράλληλα, απαιτείται ειδική αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου από αρμόδιο ελεγκτή της ΑΑΔΕ, που πιστοποιεί ότι έχουν τηρηθεί οι σχετικές προϋποθέσεις για κάθε τέτοια περίπτωση.
Με τροποποιήσεις που επήλθαν στον ΚΕΔΕ το 2025, διευρύνθηκαν τα κριτήρια υπαγωγής, επιτρέποντας τον χαρακτηρισμό οφειλών ως ανεπίδεκτων ακόμη και όταν υφίστανται περιουσιακά στοιχεία, υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Ειδικότερα, η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη και των συνυπόχρεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% της βασικής οφειλής και σε κάθε περίπτωση τα 100.000 ευρώ, ενώ για την κινητή περιουσία τίθεται όριο 30.000 ευρώ. Εναλλακτικά, αν η περιουσία υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, ως ανεπίδεκτο είσπραξης μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο το υπόλοιπο της οφειλής μετά την αφαίρεση ποσού που αντιστοιχεί στο διπλάσιο της αξίας των περιουσιακών στοιχείων.
Ειδικές προβλέψεις ισχύουν επίσης για περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εκκαθάριση ή πτώχευση επί μακρό χρονικό διάστημα, καθώς και για οφειλές αποβιωσάντων φορολογουμένων χωρίς περιουσιακά στοιχεία και χωρίς αποδοχή κληρονομιάς από τους νόμιμους κληρονόμους.
Δεν διαγράφονταιΗ διαδικασία αυτή αποσκοπεί στην αποτύπωση της πραγματικής εικόνας των εισπράξιμων οφειλών, διαχωρίζοντας τα ποσά των οποίων, πρακτικά, θεωρείται ανεδαφική πλέον η είσπραξη, από εκείνα για τα οποία υπάρχουν ουσιαστικές πιθανότητες ανάκτησης.
Ωστόσο οι οφειλές που εντάσσονται στα ειδικά βιβλία ανεπίδεκτων είσπραξης δεν διαγράφονται, αλλά παραμένουν καταγεγραμμένες για χρονικό διάστημα δέκα ετών, ενώ στη συνέχεια επανεξετάζονται. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναστέλλεται η παραγραφή, ενώ οι οφειλέτες δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα -παρά μόνο βεβαίωση οφειλής.
Παράλληλα, δύνανται να επιβάλλονται δεσμεύσεις σε τραπεζικούς και επενδυτικούς λογαριασμούς, καθώς και σε θυρίδες, ενώ το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να επανέλθει με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ή συμψηφισμούς, σε περίπτωση που προκύψουν νέα περιουσιακά στοιχεία ή μεταβληθεί η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Εορτολόγιο: Μεγάλη γιορτή σήμερα – Ποιοι γιορτάζουν 11 Ιουνίου 2026
- Με αυτά που τρώνε τους μισθούς τι θα γίνει;
- Ένωση Αγρινίου: Κάλεσμα αγροτών για ΟΠΕΚΕΠΕ
- Γιατί έγινε ανάρπαστο το ελληνικό 10ετές ομόλογο - Οι λόγοι που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές σε περίοδο νευρικότητας
- Μία νίκη από την κορυφή της Ευρώπης: Ο Ολυμπιακός πάει για το τέταρτο Champions League
- FAO: Αναταράξεις στην παγκόσμια αγροτική αγορά
- Ο Παναθηναϊκός κέρδισε το 4ο ματς των τελικών- Σε 5ο αγώνα στο ΣΕΦ θα κριθεί ο τίτλος
- CPA Kudos Greece: Στη δεκάδα των Ελεγκτικών εταιρειών της χώρας την επόμενη 5ετία
- Λιπάσματα: Η Ευρώπη ανοίγει ταμείο 500 εκατ. ευρώ για να συγκρατήσει την κρίση
- «Uber» για baby sitters; Η ανάγκη ενός πατέρα που έγινε startup
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- ΑΑΔΕ: Διαγράφει ανείσπρακτα χρέη 6 δισ. ευρώ
- Καβαλλάρης: Κέρδη στα χαρτιά, «τρύπες» στη ρευστότητα: Γιατί η επιχείρησή σου ξεμένει από μετρητά παρότι πουλάει
- CPA Kudos Greece: Στη δεκάδα των Ελεγκτικών εταιρειών της χώρας την επόμενη 5ετία
- Νερό και Αγροδιατροφή: Από τη σπατάλη στη βιώσιμη διαχείριση
- ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Αύξηση 23% στα καθαρά κέρδη τριμήνου
- Motor Oil: Με επιτόκιο 3,75% το ομόλογο των €400 εκατ.
- Wall Street: Στα «κόκκινα» λόγω Ιράν – Ο S&P 500 στο -1,13%
- Alpha Bank: Δωρεάν διάθεση μετοχών σε στελέχη και εργαζόμενους
- Trastor: Αξιοποιεί άμεσα τα κεφάλαια της ΑΜΚ με επένδυση 38,6 εκατ. στο κέντρο της Αθήνας
- EΛΚΑΚ: Ο απολογισμός διετίας, το «σαφάρι» 100 εκατ. ευρώ από 55 startups και η επένδυση στο Dual-Use
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Xenokostas: First “Home Made” submarine could be delivered in eight years
- Γιατί έγινε ανάρπαστο το ελληνικό 10ετές ομόλογο - Οι λόγοι που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές σε περίοδο νευρικότητας
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, σήμερα Πέμπτη 11 Ιουνίου
- Χρηματιστήριο: Η προσοχή σε πετρέλαιο, επιτόκια και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών
- Icon Energy: Επένδυση σε containership με μακροχρόνια ναύλωση
- Οι εργασίες που απειλεί πιο πολύ η AI αφορούν κυρίως γυναίκες της μεσαίας τάξης
- Προεδρικές εκλογές στην Κολομβία: Δημοσκόπηση θέλει τον υποψήφιο της σκληρής δεξιάς να προηγείται
- Μπάρμπα Στάθης: Ισχυρή ανάπτυξη το 2025, θετικές ενδείξεις και για το 2026
- Μεξικό: Πέντε αστυνομικοί δολοφονούνται
- OHE: Η Ελλάδα καλεί σε διάλογο, διπλωματία και πολιτικές λύσεις στη Μ. Ανατολή



