Ryanair: Νικήτρια στη δικαστική «διαμάχη» με τη Lufthansa

14:36 10/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η Ryanair κέρδισε δικαστική προσφυγή για την ανατροπή της ρυθμιστικής έγκρισης για την ανακεφαλαιοποίηση της Lufthansa ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με το Βloomberg, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ακύρωσε την Τετάρτη την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι η αξιολόγησή της περιελάμβανε «αρκετά σφάλματα» και ότι ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι η Lufthansa

«δεν μπόρεσε να λάβει χρηματοδότηση στις αγορές για το σύνολο των αναγκών της».

Ο αντίκτυπος της απόφασης στη Lufthansa θα μπορούσε να είναι σχετικά περιορισμένος, καθώς έχει αποπληρώσει το πακέτο διάσωσης και η Γερμανία πούλησε το μερίδιό της – αποκομίζοντας κέρδη για τους φορολογούμενους, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Carsten Spohr. Η Lufthansa αρνήθηκε να σχολιάσει αμέσως την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι θα την εξετάσει πρώτα.

Συνολικά, η Lufthansa έλαβε περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το μεγαλύτερο μέρος της από τη Γερμανία, η οποία απέκτησε μερίδιο 20% στον αερομεταφορέα, με συνεισφορές από την Ελβετία, την Αυστρία και το Βέλγιο.

Η Kομισιόν τον Ιούνιο του 2020 ενέκρινε τα μέτρα για τη Lufthansa, λέγοντας ότι ένα κυβερνητικό σχέδιο για την ανάληψη μεριδίου 20% στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης ήταν σε ευθυγράμμιση με τους κανόνες του μπλοκ για τις κρατικές ενισχύσεις και θα απέτρεπε την κατάρρευση της αεροπορικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα