OΔΔΗΧ: Εκδίδονται ομόλογα της τάξης των 10 δισ. ευρώ

Οι δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το 2024 ανέρχονται στα 18,9 δισ. ευρώ, ενώ στη «Στρατηγική Χρηματοδότησης», όπως προβλέπει ο OΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους), 10 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με εκδόσεις ομολόγων.

Τα 4,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από άλλες πηγές, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το NGEU κλπ.

Το 1,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από την πώληση μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, ενώ τα 3,6 δισ. ευρώ από τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτει

το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον OΔΔΗΧ, το «μαξιλάρι» ρευστότητας που έχει στην κατοχή του το Ελληνικό Δημόσιο φτάνει τα 30 δισ. ευρώ.

Οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου αφορούν:

– Την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, που ανέρχεται στα 5,463 δισ. ευρώ, 

-Την αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, που φτάνουν τα 4,8 δισ. ευρώ, 

-Την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων, η οποία ανέρχεται στα 12 δισ. ευρώ, 

-Τις ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 2024 να ανέρχονται στα 3,589 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, από το σύνολο των αναγκών αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επιπλέον, ο ΟΔΔΗΧ δίνοντας μία ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει εκτιμά την σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που σημειώθηκε στη διάρκεια του έτους καθώς και υπεραπόδοση τους έναντι όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνεται, το περιθώριο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού υποχώρησε σε χαμηλό 26 μηνών, 115 μονάδες βάσης, στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, με το spread πάνω από το 10ετές ομόλογο της Ισπανίας να περιορίζεται σε 20 μονάδες βάσης, ενώ αρνητική διαφορά έναντι του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου καταγράφεται σε διατηρητέα βάση από τον Μάιο του 2023 (περίπου -50 μονάδες βάσης στα μέσα Δεκεμβρίου 2023).

Όσον αφορά στη λεγόμενη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους, ο ΟΔΔΗΧ επισημαίνει ότι η Ελλάδα επωφελείται από μια ευνοϊκή δομή χρέους καθώς πάνω από το 70% του αποθέματος χρέους κατέχεται από τους λεγόμενους πιστωτές του επίσημου τομέα (κράτη μέλη της ΕΕ και διακρατικούς φορείς).

Παράλληλα, το χρέος εμφανίζει μια εικόνα μακροπρόθεσμης λήξης και χαμηλά επιτόκια, καθώς το 100% του χρέους είναι με σταθερό επιτόκιο, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους επιτοκίων.

Τέλος, η ενεργός διαχείριση χρέους δίνει τη δυνατότητα της προσωρινής αντιστάθμισης του χαρτοφυλακίου χρέους της Ελλάδας έναντι του κινδύνου επιτοκίου, σημειώνοντας πως αυτό συνδράμει στην περαιτέρω συγκράτηση του κόστους χρηματοδότησης στο μέλλον.

Keywords
Αναζητήσεις
oddich-ekdidontai-omologa-tis-taxis-ton-10-dis-evro.htm
Τυχαία Θέματα