N. Παπαθανάσης: Θα απορροφηθούν 11,8 δισ. ευρώ έως το 2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης

14:55 11/6/2025 - Πηγή: Emea.gr

«Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε ούτε ένα ευρώ», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής Yπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, απαντώντας σε ερώτημα σε σχέση με το αν η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την πορεία υλοποίησης και απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, δεδομένων και των πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων, αφού οι τελευταίες πληρωμές θα πρέπει να γίνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026.

«Θεωρούμε ότι με την ολοκλήρωση θα έχουμε απορροφήσει όλους τους πόρους. Φέτος αναμένουμε απορρόφηση 4,9 δισ. ευρώ στην οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης

και το 2026 άλλων 6,9 δισ. (…) Έχουμε ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση (για την αναθεώρηση), μένουν κάποιες λεπτομέρειες, κι αφού κλείσουν κι αυτές, ίσως την ερχόμενη εβδομάδα, θα μπορέσουμε να υποβάλουμε το έκτο αίτημα πληρωμής, ύψους 3,9 δισ. τον Ιούλιο, για να ακολουθήσει το έβδομο, τον Νοέμβριο, ύψους 3,5 δισ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Παπαθανάσης, μιλώντας στο ΕΤ Forum στην Αλεξανδρούπολη.

Ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»

Ο κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου 2», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποφασίστηκε -σε ό,τι αφορά τα Άτομα με Αναπηρία- να αλλάξει το όριο για το έτος κατασκευής των σπιτιών και να «πάει» από το 2007 στο 2020, ώστε περισσότεροι άνθρωποι με αναπηρίες να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε οικίες νεότερης κατασκευής (και άρα με καλύτερες υποδομές προσβασιμότητας).

Αναφερόμενος ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως «αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα που “τρέχει” στην Περιφέρεια είναι διπλάσιο από αυτό που έτρεχε στο παρελθόν. Το Περιφερειακό Πρόγραμμα (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) είναι κατά 71% αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Ταυτόχρονα, από όλα τα προγράμματα, 1,8 δισ. ευρώ έχουν έρθει στην Περιφέρεια, κάτι αδιανόητο στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε δε στη μέριμνα που λαμβάνεται για τις επιχειρήσεις της περιοχής, τόσο από τα αναπτυξιακά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όσο και μέσω των επιδοτήσεων για σιδηροδρομικά έργα: «οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνεια και εγγυήσεις μέσω Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη ξεπερνούν τις 3500, συν εκείνες που έχουν λάβει και μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας 3 (ΤΕΠΙΧ) και όλων των άλλων εργαλείων συνολικά για περιοχή», τόνισε και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα παραμένει ανοιχτό στο ΤΕΠΙΧ το σκέλος των εγγυήσεων, «γιατί γνωρίζοντας ότι μετά τα τρία μνημόνια έχει κλείσει η πόρτα (των τραπεζών) σε πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θέλουμε να διευρύνουμε την περίμετρο όσων έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα (με εγγύηση για το 80% του δανείου)».

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στην επιδότηση επιτοκίου (επιχειρηματικού δανεισμού) κατά 40%, επισημαίνοντας πως προσήλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον «και είναι στη στόχευσή μας να το ξανανοίξουμε πάλι». Υπενθύμισε δε ότι το υπουργείο βρίσκεται πολύ κοντά στο να «ανοίξει» νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το «Patent Fund», το οποίο θα στηρίζει εταιρείες που θέλουν να υλοποιήσουν μια πατέντα.

Μείωση κόστους σιδηροδρομικής μεταφοράς κατά 65%

Σε ό,τι αφορά τα σιδηροδρομικά έργα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως ένα επιπλέον μέτρο για τη στήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε: «Επιδοτούμε τη (σιδηροδρομική) γραμμή από την Αλεξανδρούπολη, ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του Έβρου.

Είναι ήδη στο γραφείο μου η υπογραφή πόρων 12 εκατ. ευρώ για την επιδότηση αυτής της γραμμής, ώστε οι εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους να έχουν χαμηλότερο κόστος. Μια εταιρεία χρειάζεται σήμερα 1100 ευρώ, για να κατεβάσει τα εμπορεύματά της από την Ορεστιάδα στην Αθήνα και, τώρα, με γραμμή αυτή, το κόστος θα είναι 65% χαμηλότερο», υποστήριξε.

Επισήμανε δε ότι η επιδότηση αυτή προέρχεται από ένα ισχυρό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ύψους 14,6 δισ. ευρώ το 2025, από μόλις 5,4 δισ. Ευρώ το 2019, το οποίο το 2026 θα φτάσει στα 16,9 δισ.

Keywords
Αναζητήσεις
n-papathanasis-tha-aporrofithoun-118-dis-evro-eos-to-2026-apo-to-tameio-anakampsis.htm
Τυχαία Θέματα