Joker: Υπάρχει καπνός και η (υπό πίεση) NOVA δεν διαψεύδει τη φωτιά της αποεπένδυσης…

07:52 8/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η αλήθεια είναι πως με την έλευση της United Group, εταιρεία της BC Partners, στην κάποτε υπερχρεωμένη Nova το κλίμα είχε ηρεμήσει. Και όχι μόνο. Μετά το τεράστιο «κούρεμα» των χρεών της, έγιναν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, και σε τηλεοπτικό και αθλητικό περιεχόμενο μα και σε εξαγορές, όπως της Ελλάς και της Optima Telekom

στην Κροατία , με στόχο την επένδυση στην κινητή τηλεφωνία. Ως τώρα, τζίφος.

Η εικόνα προς τα έξω μιλούσε για «εκρηκτική αύξηση» κύκλου εργασιών και λειτουργικής κερδοφορίας. Που ωστόσο οφείλονταν σε εξαγορές και όχι σε λειτουργική ανάπτυξη. Ήταν ή όχι εικονική η λαμπερή της εικόνα; Δύο τινά συγκλίνουν προς τη δεύτερη εκδοχή.

Εν πρώτοις, η μη εμφάνιση της Nova στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για το Champions League, το Europa League και το Conference League για την τριετία 2024-27, δικαιώματα τα οποία έχει εδώ και χρόνια ο βασικός της αντίπαλος, η Cosmote TV. Σε περίπτωση που τα αποκτούσε (με κόστος όχι πάνω από 110 με 120 εκατ. ευρώ για την τριετία) τότε θα έδινε το… τελειωτικό χτύπημα στην Cosmote, στερώντας της το βασικό τηλεοπτικό προϊόν.

Δεν το έπραξε, δεν κατέθεσε καν πρόταση, επιβεβαιώνοντας εμμέσως δημοσιεύματα που θέλουν την εταιρεία να «αγοράζει» με δανεισμό ένα μεγάλο τμήμα του τζίρου και των λειτουργικών κερδών του 2022 (έτος που εμφάνισε ζημία 227,03 εκατ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της JP Morgan) ώστε να εμφανίζει το «λαμπερό» της προσωπείο μπροστά από ένα σκοτεινό πρόσωπο.

Δεύτερον, η φημολογία των τελευταίων 24ωρων που επ’ ουδενί διαψεύδεται περί «αποεπένδυσης», μια φημολογία που διαδέχθηκε δημοσιεύματα περί αποχώρησης του Νίκου Σταθόπουλου.

Σημειωτέον ότι οι επενδύσεις της Nova στις τηλεπικοινωνίες απασχολούν έντονα και το κυβερνητικό επιτελείο, χωρίς να έχουν υπάρξει ενδείξεις ακόμη για τη δυσαρέσκεια που υπάρχει όσον αφορά στις (υποχρεωτικές) επενδύσεις της σε οπτικές ίνες (ειδικά στα αστικά κέντρα) ενώ η ΕΕΤΤ δεν έχει επιληφθεί μπροστά στο πλήθος των απογοητευμένων χρηστών.

Συν ότι η συγχώνευση Forthnet και Wind παρουσιάζει δυσεπίλυτα προβλήματα τα οποία έχουν εσχάτως βγει στο προσκήνιο και αποτελούν καθημερινή συζήτηση στην επιχειρηματική πιάτσα.

Η υπό διαρκή προσπάθεια ενοποίησης Forthnet, Wind και Nova (που μόνο τυπικά έχει γίνει, όχι πρακτικά), τα προβλήματα της διαχείρισης των δανειακών υποχρεώσεων και των επενδυτικών απαιτήσεων στις οπτικές ίνες δημιούργησαν ένα πολύ δυσοίωνο επενδυτικό ορίζοντα για την BC Partners. Και η ελληνική επένδυση προβάλλει πλέον ως «μαύρη τρύπα» στο οικονομικό portfolio της.

Ο Joker πάντως θυμάται πώς γίνεται το καλό ρεπορτάζ και ρώτησε εκεί που έπρεπε. Τι αποκρίθηκαν από τη Nova; «Δεν σχολιάζουμε, ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα, εικασίες της αγοράς». Προσοχή: δεν σχολιάζουν. Πουθενά η λέξη «διάψευση».

Η Nova αυτοπαρουσιαζόταν ως η κότα με τα χρυσά αυγά. Και στο τέλος δεν θα μείνει κανείς… στο κοτέτσι.

Keywords
Αναζητήσεις
joker-yparchei-kapnos-kai-i-ypo-piesi-nova-den-diapsevdei-ti-fotia-tis-apoependysis.htm
Τυχαία Θέματα