Joker: Το – αφανές – μυαλό πίσω από την Υπουργό Εσωτερικών!

05:39 14/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Παρακολουθώντας – εξ’ ενδιαφέροντος, ανάγκης ή διαστροφής, όπως προαιρείσθε – την τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Βουλή των Ελλήνων, το ενδιαφέρον μου στράφηκε στην ομιλία της νέας Υπουργού Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Όπως επισήμανε η τελευταία, στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου δημοσίου που θα προσφέρει καλύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες.

Σύμφωνα με την κα Κεραμέως, προκειμένου να υλοποιηθεί το -πραγματικά- φιλόδοξο σχέδιο, έχουν τεθεί μια σειρά από

προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η επιτάχυνση των προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, η καθιέρωση ενός νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων και διοικήσεων φορέων, η εισαγωγή μίας νέας διαδικασίας προσλήψεων σε κρίσιμες ειδικότητες, η αξιολόγηση και στοχοθεσία, με αυξήσεις μισθών για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, με νέο σύστημα παρακίνησης – επιβράβευσης (bonus παραγωγικότητας), με επιμορφώσεις, η επεξεργασία ενός νέου, σύγχρονου πλαισίου απλοποίησης των διαδικασιών και εναλλακτικών τρόπων εξυπηρέτησης.

Μάλιστα, η νέα Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – πως: «Οι αλλαγές στο κράτος αποτελούν μέσο για να υπηρετήσουμε τους πολίτες με σεβασμό και προτεραιότητα στις ανάγκες τους. Οικοδομώντας σε όσα σημαντικά βήματα ήδη έγιναν τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, τώρα οφείλουμε να δρομολογήσουμε το μεγάλο άλμα. Να περάσουμε από το Κράτος που διαρκώς βελτιώνεται για να καλύψει τις προτεραιότητες του πολίτη, στο Κράτος που σχεδιάζει εξ αρχής βάσει των προτεραιοτήτων του πολίτη. Σε αυτή την προσπάθεια, θα πορευθούμε με τη συνεργασία του πιο πολύτιμου στοιχείου του Δημοσίου Τομέα, του ανθρώπινου δυναμικού».

«Μια – ακόμη- έκθεση ιδεών και wishful thoughts» ενδεχομένως να πείτε. Κι όμως, όσα ανέφερε η κα Κεραμέως και δη σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, αποτελούν την πραγματικότητα και μόνο. Ούτε κεραία υπερβολής ή αναλήθειας!

Βλέπετε, κατά τη διάρκεια της περασμένης τετραετίας, επί υπουργίας Μάκη Βορίδη, έγινε πολύ, όσο και ουσιαστική δουλειά στο HR κομμάτι της Δημόσιας Διοίκησης, με όρους σύγχρονης επιχείρησης σημαντικών αξιώσεων. Α, αθόρυβα, «αναίμακτα» και πρωτίστως αποδοτικά!

Υπεύθυνη για αυτή την εκ βάθρων αλλαγή επί τω βελτίω, δεν είναι άλλη από την τότε Γενική Γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα στο Υπουργείο Εσωτερικών και νυν Υφυπουργό Εργασίας, Παρασκευή (Βιβή) Χαραλαμπογιάννη.

Η κα Χαραλαμπογιάννη, την τετραετία 2019-2023 είχε υπό την αρμοδιότητά της τη διοίκηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τον εκσυγχρονισμό των δομών της Δημόσιας Διοίκησης. Κατά τη διάρκεια του προαναφερθέντως χρονικού διαστήματος, υπό τον συντονισμό της ολοκληρώθηκαν μεταρρυθμίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού στον δημόσιο τομέα, τη στοχοθεσία, αξιολόγηση και τα κίνητρα ανταμοιβής των υπαλλήλων, το προσοντολόγιο, το σύστημα εσωτερικού ελέγχου, καθώς επίσης και μια σειρά από θέματα διαφάνειας και ακεραιότητας των δημοσίων υπηρεσιών, τον εξορθολογισμό αρμοδιοτήτων και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, αλλά και την τηλεργασία, ως συνέπεια της πανδημικής κρίσης.

Μάλιστα, προήδρευε στην Επιτροπή Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα για τη χάραξη πολιτικών στελέχωσης στο Δημόσιο καθώς και στο Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.

Η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αταλάντη, είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), ενώ παράλληλα είναι κάτοχος ΜΒΑ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) και υποψήφια διδάκτωρ του Τομέα Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου του Ε.Κ.Π.Α.

Η ίδια, έχοντας blanc card από τον προηγούμενο υπουργό Εσωτερικών, προχώρησε σε ριζικό ανασχεδιασμό της δομής, της προσέγγισης και της συνολικότερης λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, αντιμετωπίζοντας την εξαρχής ως μια πολυπρόσωπη πολυεθνική επιχείρηση, με συγκεκριμένα δεδομένα, ανάγκες, ρόλο, πόρους, στόχο και σκοπό. Ζητούμενο; Η Δημόσια Διοίκηση να λειτουργεί προς όφελος των «πελατών» της, ήτοι τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, και όχι εις βάρος τους…

Σχεδίασε, λοιπόν, από μια σειρά προγράμματα εκπαίδευσης και διαδικασίες προσλήψεων, μέχρι σύγχρονα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που θα προβλέπουν τις ανάγκες του Δημοσίου, που θα λαμβάνουν υπόψιν τον αντίκτυπο των τεχνολογικών και οικονομικών αλλαγών, για την πιο αποτελεσματική στελέχωση του Δημοσίου. Στο «τραπέζι» τέθηκαν δείκτες απόδοσης στη βάση ετήσιας αξιολόγησης επίτευξης στόχων (KPIs), αλλά και η δυνατότητα εφαρμογής bonus παραγωγικότητας. Απώτερος σκοπός, η τοποθέτηση του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, με την βέλτιστη ποιότητα παροχής υπηρεσιών στον πολίτη που συναλλάσσεται με αυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά φέτος εφαρμόζεται το νέο σύστημα αξιολόγησης-στοχοθεσίας, με επικέντρωση στη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων των υπαλλήλων και των προϊσταμένων για την εκπλήρωση των στόχων της οργανικής μονάδας.

Στα επόμενα βήματα εντάσσεται η εκκίνηση της διαδικασίας πιστοποίησης των Συμβούλων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ενός νέου θεσμού που θα λειτουργήσει ως σημείο επαφής στα Υπουργεία και λοιπούς φορείς του Δημοσίου για την εφαρμογή της αξιολόγησης σε αυτούς. Μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει και επέκταση εφαρμογής του νέου νόμου στοχοθεσίας και αξιολόγησης σε ΝΠΙΔ και ΑΕ του δημόσιου τομέα. 

Όμως, οι καινοτομίες δεν σταματούν εδώ, καθώς θα λειτουργήσει και ένας νέος μηχανισμός αποτύπωσης δεικτών ικανοποίησης των πολιτών για τις υπηρεσίες που παρέχει το δημόσιο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η δημόσια διοίκηση αποκτά εξωστρεφή προσανατολισμό, ανατροφοδοτείται από τον πολίτη και καθοδηγείται από τις ανάγκες του. Ουσιαστικά, ο πολίτης θα βρίσκεται στο επίκεντρο των διαδικασιών, καθορίζοντας με τις ανάγκες και τα «θέλω» του τα ανάλογα βήματα από μέρους του κρατικού μηχανισμού.

Αποτελεί, λοιπόν, κοινό τόπο πως η κα Χαραλαμπογιάννη αναμένεται να αποτελέσει το «μυαλό» πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η κα Κεραμέως προκειμένου να πλοηγηθεί με επιτυχία στις «κακοτοπιές» της Δημόσιας Διοίκησης, προωθώντας καινοτόμες δράσεις που εν πρώτοις θα στρέφονται και αφορούν τους Δημοσίου υπαλλήλους, ωστόσο στο τέλος της ημέρας θα έχουν θετικό αντίκτυπο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε σχέση με την διάδραση και κάθε τύπου, μορφής και περιεχομένου συναλλαγές τους με κάθε Δημόσια υπηρεσία, φορέα ή οργανισμό.

Keywords
Αναζητήσεις
joker-to--afanes--myalo-piso-apo-tin-ypourgo-esoterikon.htm
Τυχαία Θέματα