Eurobank: Αποχωρεί το κράτος από την τράπεζα – Μέρισμα 25% στους μετόχους

14:40 20/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σημαντικές ειδήσεις «έκρυβε» η Γενική Συνέλευση της Eurobank η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, η Eurobank γίνεται ο πρώτος τραπεζικός όμιλος από τον οποίο αποχωρεί πλήρως το κράτος, με τους μετόχους να ανάβουν «πράσινο φως« για την απόκτηση του ποσοστού του 1,4% που ανήκει στο Ταμείο

Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σημειώνεται ότι απόφαση του ΤΧΣ είναι να προχωρήσει σε αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες.

Η απόφαση για την απόκτηση ιδίων μετοχών

Ακόμα, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στην ΓΣ, ο ανώτατος αριθμός μετοχών που δύναται να αποκτήσει η εταιρεία αθροιζόμενος με τις μετοχές που ανήκουν εκάστοτε στην Εταιρεία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας. Ειδικότερα, στην παρούσα συναλλαγή, ο αριθμός μετοχών προς αγορά θα είναι το σύνολο των μετοχών εκδόσεώς της που κατέχει το Ταμείο, δηλαδή 52.080.673 μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η έγκριση που έχει δοθεί είναι διάρκειας 6 μηνών από σήμερα, ημέρα διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης. Η μέγιστη τιμή αγοράς ορίζεται στα €1,90 ανά μετοχή και η ελάχιστη τιμή αγοράς στα €1,10 ανά μετοχή.

Φ. Καραβίας: «Ήρθε η ώρα ανταμοιβής των μετόχων»

Από την πλευρά του, στην ομιλία του, ο Φωκίων Καραβίας τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα ανταμοιβής των μετόχων, ενώ αποκάλυψε ότι από του χρόνου η τράπεζα θα διανείμει μέρισμα το οποίο θα αντιστοιχεί στο 25% των κερδών του 2023.

«Έχει έρθει η ώρα της ανταμοιβής των μετοχών. Η κατάλληλη ανταμοιβή βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού. Είστε μέτοχοι ενός δυναμικού και αναπτυσσόμενου οργανισμού με προοπτικές.  Ας πάμε το 2014 όταν η τράπεζα ολοκλήρωσε την ανακεφαλαιοποίηση με δικά μας κεφάλαια και το 2015 στηρίξατε και εσείς την νέα ανακεφαλαιοποίηση σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή. Ήσασταν δίπλα μας από το 2008 όταν και η τράπεζα διέκοψε τη διανομή μερισμάτων. Η Eurobank αποφάσισε την επίτευξη σταθερά υψηλής απόδοσης επί των ιδίων κεφαλαίων.

Το 2023 ο στόχος είναι 13% και τώρα αναθεωρείται σε 14%. Προχωρήσαμε σε αυτήν την πρωτοβουλία για την απόδοση αξίας στους μετόχους μας. Η εξαγορά του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας αποτελεί μία έμμεση ανταμοιβή των μετόχων. Μέσω αυτής αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή. Θα είμαστε η πρώτη ελληνική τράπεζα χωρίς μετοχή του ΤΧΣ. Από του χρόνου θα διανείμουμε μέρισμα που θα αντιστοιχεί στο 25% των κερδών του 2023», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Γιώργος Ζανιάς: «Συνεχίζουμε με επιταχυνόμενο ρυθμό την πορεία εξυγίανσης και ανάπτυξης»

Από την πλευρά του, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Eurobank κ. Γιώργος Ζανιάς υπογράμμισε ότι «η τράπεζα μας συνεχίζει με επιταχυνόμενο ρυθμό την πορεία εξυγίανσης και ανάπτυξης της».

Αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν τώρα τόνισε ότι ο κορονοϊός έχει υποχωρήσει, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αφήσει το αποτύπωμά του, η ενεργειακή κρίση αν και δεν έχει ολοκληρωθεί έχει μπει σε ένα σημείο ισορροπίας, ενώ για τα επιτόκια παραδέχτηκε ότι συνεχίζουν να αυξάνουν, διευκρινίζοντας όμως ότι: «Μάλλον βλέπουμε μπροστά μας την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Στο εσωτερικό προχωρούμε σε περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης όπου η Ελλάδα αναμένεται ότι θα αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια με ταχύτερους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ώθηση θα δώσει και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

Στον αντίποδα, στάθηκε σε ορισμένα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το έλλειμμα επενδύσεων, το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το έλλειμμα της αποταμίευσης. «Αυτά δημιουργούν, όπως είπα, την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική επαγρύπνηση», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα