Eπιχείρηση του ισραηλινού στρατού στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

Χιλιάδες άνθρωποι, ασθενείς, τραυματίες, μέλη του υγειονομικού στρατού και εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται από την 7η Οκτωβρίου, είναι στοιβαγμένοι στο κτιριακό συγκρότημα του Σίφα, όπου σήμερα τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε στοχευμένη επίθεση, ξεκινώντας από το υπόγειο. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ασράφ αλ Κίντρα δήλωσε πως «ο στρατός κατοχής βρίσκεται στο υπόγειο, ψάχνει το υπόγειο», προσθέτοντας ότι ισραηλινοί

στρατιωτικοί «πυροβολούν και χρησιμοποιούν εκρηκτικά».

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ζακούτ, διευθυντή των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας, αρχικά ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στα χειρουργεία και οι ασθενείς καταλήφθηκαν από πανικό.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωνε πως άρχισε επιχείρηση στο Σίφα, καθώς, σύμφωνα με αυτόν καθώς και εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας, εκεί βρίσκεται «στρατηγική» εγκατάσταση της Χαμάς.

Μέλη του «διεξάγουν στοχευμένη επιχείρηση ακριβείας εναντίον της Χαμάς σε συγκεκριμένη περιοχή του νοσοκομείου Σίφα», ανέφερε ανακοινωθέν του που δημοσιοποιήθηκε μέσω X (του πρώην Twitter), συνταγμένο στα αγγλικά.

Στις ομάδες που διεξάγουν την επιχείρηση συμπεριλαμβάνονται μέλη «του ιατρικού σώματος» και «αραβόφωνοι» στρατιωτικοί, ενώ έγινε «ειδική εκπαίδευση» προκειμένου να «προετοιμαστούν για αυτό το περίπλοκο και ευαίσθητο περιβάλλον» με «την πρόθεση να μην πάθουν κακό άμαχοι», που «χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες».

Ο ισραηλινός στρατός απαίτησε «όλοι» οι μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος οι οποίοι, κατ’ αυτόν, βρίσκονται «μέσα» στο νοσοκομείο, να «παραδοθούν».

Ωστόσο, δεν έχει δοθεί καμιά διευκρίνιση για το ποιος συγκεκριμένα ήταν ο στόχος της εφόδου.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως στο Σίφα είναι κρυμμένες στρατηγικές υποδομές της Χαμάς και ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό σαν «ανθρώπινη ασπίδα», κάτι που διαψεύδει το κίνημα. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε χθες Τρίτη ότι η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλο κίνημα, έχουν εγκαταστήσει «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» στο νοσοκομείο Σίφα.

«Η υιοθέτηση από τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο του ψευδούς αφηγήματος της κατοχής κατά το οποίο η αντίσταση χρησιμοποιεί το ιατρικό συγκρότημα Ας Σίφα για στρατιωτικούς σκοπούς δίνει πράσινο φως στην ισραηλινή κατοχή για να διαπράξει νέες βάρβαρες σφαγές στα νοσοκομεία, με σκοπό να καταστρέψει το σύστημα υγείας της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της συνταγμένη στα αγγλικά η Χαμάς, που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Μετά την έναρξη της επιχείρησης, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε πως «δεν υποστηρίζουμε το να χτυπηθεί νοσοκομείο από τον αέρα και δεν θέλουμε να δούμε (να διεξάγεται) μάχη μέσα σ’ ένα νοσοκομείο όπου αθώοι άνθρωποι, αβοήθητοι άνθρωποι, άρρωστοι άνθρωποι, που προσπαθούν να λάβουν την ιατρική περίθαλψη που έχουν ανάγκη, θα βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών». Τονίζοντας πως «δεν θα σχολιάσουμε λεπτομερώς ισραηλινή επιχείρηση σε εξέλιξη», συμπλήρωσε ότι «όπως έχουμε πει ήδη, τα νοσοκομεία και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται», επαναλαμβάνοντας φράση του προέδρου Μπάιντεν προ ημερών.

Keywords
Αναζητήσεις
epicheirisi-tou-israilinou-stratou-sto-megalytero-nosokomeio-tis-gazas.htm
Τυχαία Θέματα