COP28: Στα χνάρια νέας παγκόσμιας ενεργειακής πραγματικότητας – Μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα

Στην COP28 (η 28η μεγάλη ετήσια διεθνής διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το Κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ), οι περίπου 200 χώρες που συμμετείχαν συμφώνησαν επί της αρχής για τη νέα εποχή της ενέργειας, δείχνοντας ότι θέλουν να απομακρυνθούν από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που προεδρεύουν της COP28, παρουσίασαν κείμενο στο οποίο συμφωνήθηκε ότι θα ξεκινήσει παγκοσμίως η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, ενώ όπως επισημαίνει το Πρακτορείο Reuters

η απόφαση αυτή ενδεχομένως να δείχνει την αρχή του τέλους για τη χρήση πετρελαίου. Η απόφαση αποσκοπεί στο να περιοριστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρεί όλο κι περισσότερες χώρες του πλανήτη.

Ανάμεσα σε άλλα, στο κείμενο τονίζεται πως είναι ζητούμενο «η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα, με δίκαιο, τακτικό και ισότιμο τρόπο, επιταχύνοντας τη δράση σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία, ώστε να επιτευχθεί η απανθρακοποίηση μέχρι το 2050».

Η συμφωνία για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα επετεύχθη μετά από διαπραγματεύσεις δύο εβδομάδων. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι χώρες «αναγνώρισαν την ανάγκη για βαθιά, ταχεία και διαρκή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» και συμφώνησαν στον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, Έσπεν Μπαρτ Έιντε, δήλωσε πως «είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος ενώνεται γύρω από ένα τόσο σαφές κείμενο για την ανάγκη να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα. Ήταν ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Επιτέλους τον αντιμετωπίζουμε κατά πρόσωπο», ενώ ο διαπραγματευτής της Βραζιλίας για το κλίμα Αντρέ Κορέα Ντο Λάγκο ανέφερε ότι η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί.

Ο απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα, Λιού Ζενμίν, δήλωσε πως με το προτεινόμενο κείμενο εξακολουθούν να παραμένουν ορισμένα ζητήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι τέλειο. Μερικά ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν».

Ωστόσο η Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών, γνωστή με το ακρωνύμιο AOSIS, επισήμανε πως βλέπει στο προτεινόμενο κείμενο «μια λιτανεία από παραθυράκια», καθώς «το κείμενο δεν μιλάει ειδικά για τη μείωση και τη σταδιακή εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων με τρόπο που να το καθιστά πράγματι “το βήμα αλλαγής που χρειάζεται”».

Keywords
Αναζητήσεις
cop28-sta-chnaria-neas-pagkosmias-energeiakis-pragmatikotitas--metavasi-apo-ta-orykta-kafsima.htm
Τυχαία Θέματα