Apeiron Ventures: Έναρξη νέου fund με κεφάλαια 25 εκατ. ευρώ και στόχευση σε Gen Z και B2B

09:13 13/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το Apeiron Ventures ανακοινώνει την έναρξη του νέου ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της Gen Z economy και του λογισμικού B2B στην Ελλάδα, την ελληνική διασπορά και την Ευρώπη. Με ένα δυναμικό ξεκίνημα με κεφάλαια 25 εκατομμυρίων ευρώ, το Apeiron στοχεύει να υποστηρίξει ουσιαστικά το οικοσύστημα των startup, χρηματοδοτώντας εγχειρήματα από πρώιμο έως αρχικό στάδιο (early/seed).

Το Apeiron θα δώσει προτεραιότητα

σε καινοτόμες λύσεις που θα ηγούνται από ομάδες με όραμα τον μετασχηματισμό δύο τομέων: Των επιχειρήσεων (B2B software) και της οικονομίας της Γενιάς Ζ. Το fund θα επιδιώξει να επενδύσει σε ένα χαρτοφυλάκιο 20-25 προσεκτικά ελεγμένων startups τα επόμενα 4 χρόνια, με αρχικές επενδύσεις που θα κυμαίνονται από 300.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ.

Το Apeiron Ventures, το οποίο ιδρύθηκε από τους Δημήτρη Καλαβρό-Γουσίου και Νίκο Αντωνίου, ξεκινά την αποστολή του με την υποστήριξη μιας κοινοπραξίας περισσότερων από 40 επενδυτών και την κομβική συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Η επενδυτική βάση του fund αποτελείται από επιχειρηματίες που προέρχονται από ακμάζοντες κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και η βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων (FMCG). Στο πλευρό του Apeiron συντάσσονται επίσης εξέχοντα family offices, θεσμικοί επενδυτές όπως η Eurobank και εταιρικοί επενδυτές όπως το IQbility (μέρος του Ομίλου QUEST). Τέλος, στο νέο ταμείο συμμετέχουν πολλοί ιδρυτές επιτυχημένων startups που έχουν λάβει υποστήριξη από τoυς Καλαβρό και Αντωνίου στο παρελθόν.

Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, που είναι ενεργός επενδυτής από το 2018, έχοντας χρηματοδοτήσει επιτυχημένες εταιρείες όπως η Instacar και η SendX (που εξαγοράστηκε από την Skroutz), και έχοντας συμβάλλει αποτελεσματικά στη δημιουργία brands-οικοσυστημάτων όπως ο κόμβος καινοτομίας Found.ation και το TEDxAthens, αξιοποιεί την εκτενή του εμπειρία και το δίκτυο επαφών του για να προσδώσει στρατηγική κατεύθυνση στο fund. «Το Apeiron έχει διπλή εστίαση: Από τη μία πλευρά, εξετάζουμε ομάδες και εγχειρήματα που επιταχύνουν τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό, έναν τομέα που έχει ήδη δημιουργήσει έναν αξιόλογο αριθμό επιτυχημένων startups και επιχειρηματιών από την περιοχή μας. Από την άλλη, παρακολουθούμε στενά την οικονομία της Gen Z. Πιστεύουμε ότι οι Gen Z-first, λύσεις που επικεντρώνονται σε θέματα όπως η οικονομική συμπερίληψη, το μέλλον της εργασίας και η εκπαίδευση, αντιπροσωπεύουν έναν κομβικό τομέα ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία», δηλώνει ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου.

Μαζί του είναι ο Νίκος Αντωνίου, ένας από τους πρώτους επενδυτές που δραστηριοποιήθηκαν σε ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών από το 2012, γνωστός για το αποτελεσματικό επενδυτικό του στυλ. Το ιστορικό επενδύσεών του σε startups λογισμικού B2B παρέχει μια ισχυρή βάση για την επενδυτική στρατηγική του Apeiron, καθώς στο παρελθόν υποστήριξε εταιρείες όπως η Accusonus (που εξαγοράστηκε από τη Meta), η Pollfish (εξαγοράστηκε από την Prodege) και η Mist.io (εξαγοράστηκε από την Dell). «Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι επιχειρήσεις που εστιάζουν στο B2B από αυτήν την περιοχή της Ευρώπης είναι έτοιμες να κυριαρχήσουν και η Ελλάδα προσφέρει μια αναξιοποίητη δεξαμενή ταλέντου έτοιμη να ηγηθεί αυτών των καινοτομιών», σχολίασε ο Αντωνίου.

Η γεωγραφική εστίαση του fund στις ελληνικές και ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις στοχεύει στην ενίσχυση του περιφερειακού ταλέντου και στην προώθησή του στην παγκόσμια σκηνή. Οι πρώτες επενδύσεις του Apeiron αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του τρίτου τριμήνου του έτους. Ο δεύτερος γύρος συγκέντρωσης κεφαλαίων του fund, με στόχο τα 35 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται το 2025 και θα επεκτείνει περαιτέρω την ικανότητά του να υποστηρίζει αναδυόμενες επιχειρήσεις.

Keywords
Αναζητήσεις
apeiron-ventures-enarxi-neou-fund-me-kefalaia-25-ekat-evro-kai-stochefsi-se-gen-z-kai-b2b.htm
Τυχαία Θέματα