Amazon: Προειδοποιεί για απολύσεις λόγω της τεχνητής νοημοσύνης
Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Άντι Τζάσι, προέτρεψε το προσωπικό της εταιρείας να αγκαλιάσει την τεχνητή νοημοσύνη (AI), ενώ προειδοποίησε ότι η τεχνολογία αυτή θα οδηγήσει σε μείωση του εταιρικού εργατικού δυναμικού τα επόμενα χρόνια.
Σε υπόμνημα που έστειλε στους εργαζομένους την Τρίτη, τους προέτρεψε να «δείχνουν περιέργεια για την AI».
Ο Τζάσι ανέφερε ότι αναμένει πως η AI θα οδηγήσει σε «βελτίωση της αποδοτικότητας», επιτρέποντας στην εταιρεία
Οι εταιρείες – ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας – επενδύουν μαζικά στην AI τα τελευταία χρόνια, με τις τεχνολογικές εξελίξεις να καθιστούν ευκολότερο από ποτέ για chatbot να δημιουργούν κώδικα, εικόνες και κείμενο με ελάχιστες οδηγίες.
Καθώς τα νέα αυτά εργαλεία κερδίζουν έδαφος, τεχνολογικοί ηγέτες προειδοποιούν για απώλειες θέσεων εργασίας, ειδικά σε θέσεις γραφείο εισαγωγικού επιπέδου.
Ο Ντάριο Αμοντέι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας AI Anthropic, δήλωσε στο Axios τον περασμένο μήνα ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να εξαλείψει το 50% των εισαγωγικών θέσεων σε γραφεία.
Ο Τζέφρι Χίντον, γνωστός ως ο «Νονός της AI» για τη δουλειά του στην Google και αλλού, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες σε πρόσφατο podcast. «Αυτή είναι μια πολύ διαφορετική μορφή τεχνολογίας», είπε, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας θα αντισταθμιστούν από τη δημιουργία νέων θέσεων, όπως συνέβη σε προηγούμενες τεχνολογικές επαναστάσεις.«Αν μπορεί να εκτελεί όλη την πνευματική ρουτίνα εργασίας που κάνουν οι άνθρωποι, τότε τι νέες δουλειές θα δημιουργήσει; Πρέπει να είσαι πολύ εξειδικευμένος για να έχεις μια δουλειά που δεν μπορεί απλώς να κάνει αυτή η τεχνολογία.»
Η Amazon απασχολούσε άμεσα περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως στο τέλος του περασμένου έτους. Ενώ πολλοί εργάζονται στις αποθήκες της εταιρείας για το ηλεκτρονικό εμπόριο, περίπου 350.000 άτομα απασχολούνται σε εταιρικές (γραφειακές) θέσεις.
Η Amazon χρησιμοποιεί AI «σε κάθε γωνιά της εταιρείας»Στο υπόμνημά του, ο Τζάσι ανέφερε ότι η Amazon χρησιμοποιεί την AI «σχεδόν σε κάθε γωνιά της εταιρείας» και αναμένει ότι η τεχνολογία τελικά θα αναλάβει καθημερινές εργασίες, όπως τα ψώνια και άλλες ρουτίνες. «Πολλοί από αυτούς τους ψηφιακούς βοηθούς δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα, αλλά μην έχετε αμφιβολία, έρχονται και έρχονται γρήγορα», έγραψε, σημειώνοντας ότι το προσωπικό που θα υιοθετήσει αυτές τις αλλαγές θα είναι «σε καλή θέση» μέσα στην εταιρεία.
Ανέφερε επίσης ότι ήδη μισό εκατομμύριο πωλητές στην πλατφόρμα της Amazon χρησιμοποιούν τα εργαλεία AI της εταιρείας για να δημιουργήσουν πληροφορίες για τα προϊόντα τους, ενώ και οι διαφημιστές στρέφονται στις λύσεις AI της Amazon.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Θερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν και τι ισχύει
- Ανησυχεί η Αθήνα, ιδρώνει το Κρεμλίνο, περιμένει ο Ερντογάν – κι οι Δανοί έγιναν καπνός
- Τo Tiktok "ψηφίζει" και ο αλγόριθμος απειλεί τη δημοκρατία
- Τέλης Μυστακίδης: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος που θέλει να χτίσει το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ
- Toyota RAV4: Η δύναμη της διαρκούς εξέλιξης
- Αλματώδης ανάπτυξη του BNPL στην Ελλάδα
- Δ. Κουρέτας: Άμεση ανάγκη κτηνιάτρων
- Αυτός ο CEO δεν «δίνει δεκάρα» για τα πτυχία – Τι προσέχει όταν προσλαμβάνει
- Κλιμάκωση χωρίς φρένο: Στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου Ισραήλ και Ιράν – Παράδοση άνευ όρων απαιτεί ο Τραμπ
- Γιατί η αγορά φοβάται θερινό ράλι τιμών σε αέριο, ρεύμα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Θερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν και τι ισχύει
- Αλματώδης ανάπτυξη του BNPL στην Ελλάδα
- Διογένης: Ευρωπαϊκές Τράπεζες – Ολοταχώς προς διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές, με τις ευλογίες της ΕΚΤ
- Τα… σπάει το πρόγραμμα ανταμοιβής Public+
- Ισραήλ – Ιράν: Μαίνονται για έκτη ημέρα οι συγκρούσεις
- Amazon: Προειδοποιεί για απολύσεις λόγω της τεχνητής νοημοσύνης
- Παπουτσάνης: Το αφήγημα των 100 εκατ. ευρώ το 2028
- Joker: Ένα (επίπονο) διαζύγιο, το «φουσκωμένο» πουγκί και η διάθεση οικονομικού ρεβανσισμού!
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Amazon: Προειδοποιεί για απολύσεις λόγω της τεχνητής νοημοσύνης
- Παπουτσάνης: Το αφήγημα των 100 εκατ. ευρώ το 2028
- Αλματώδης ανάπτυξη του BNPL στην Ελλάδα
- Τα… σπάει το πρόγραμμα ανταμοιβής Public+
- Joker: Ένα (επίπονο) διαζύγιο, το «φουσκωμένο» πουγκί και η διάθεση οικονομικού ρεβανσισμού!
- Θερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν και τι ισχύει
- Διογένης: Ευρωπαϊκές Τράπεζες – Ολοταχώς προς διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές, με τις ευλογίες της ΕΚΤ
- Ισραήλ – Ιράν: Μαίνονται για έκτη ημέρα οι συγκρούσεις
- Κράτηση σε ξενοδοχείο: Ποια είναι τα δικαιώματα των καταναλωτών
- Οι αλλαγές που έρχονται για να «ξεμπλοκάρει» το στεγαστικό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ανδρεάνα Σαπρίκη: «…αναζήτηση ταυτότητας μέσα από ρόλους και προσωπικές μεταμορφώσεις…»
- Τέμπη: Τι θα πει ο K. Μητσοτάκης στη Βουλή
- Οι πολιτικές εφημερίδες 18/6/2025
- Φόβοι για ενεργειακή ανάφλεξη τιμών λόγω Μέσης Ανατολής
- Ημέρες Καριέρας και Rebrain Greece: Με στόχο τη σύζευξη εργαζομένων και επιχειρήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό
- ΥΠΕΞ: Επαναπατρίστηκαν 105 Ελληνες πολίτες και οι οικογένειές τους από το Ισραήλ
- ΠΑΣΟΚ: "Θα παρέμβει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το πρόστιμο του ΟΠΕΚΕΠΕ;"
- Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
- Φάμελλος: Υπάρχει μεθόδευση να μην ψηφίσουν οι βουλευτές ανά αδίκημα για τα Τέμπη
- Σ. Φάμελλος: Υπάρχει μεθόδευση να μην ψηφίσουν οι βουλευτές ανά αδίκημα για τα Τέμπη



