6G και νέες τεχνολογίες: Δυνατότητες πέρα από κάθε φαντασία

08:01 9/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το 5G μπορεί να μην έχει ακόμα εφαρμοστεί απόλυτα στην καθημερινότητά μας, όμως ειδικοί και ερευνητές σε όλο τον κόσμο, ήδη κάνουν σχέδια και έρευνες για την επόμενη γενιά ασύρματων επικοινωνιών, το 6G, με στόχο την ένωση φυσικού και ψηφιακού κόσμου με τον ανθρώπινο.

Οι νέες τεχνολογίες έχουν κατακλύσει τη ζωή και την καθημερινότητά μας, βρίσκονται κυριολεκτικά παντού, στο γραφείο μας, στο σπίτι μας, στο αυτοκίνητό μας, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, όπου βρεθούμε και όπου κοιτάξουμε.

Τεχνητή νοημοσύνη,

AR, VR, XR, 5G, chat bots, είναι μερικές μόνο από τις εξελίξεις της τεχνολογίας που υπάρχουν γύρω μας. Όλα αυτά μας έχουν δημιουργήσει μια “smart” πραγματικότητα, κάνοντας τη ζωή μας αναμφίβολα πιο εύκολη και πιο ενδιαφέρουσα και το σίγουρο είναι πως έχουμε να δούμε πολλά ακόμα.

5G: Ένας νέος κόσμος δυνατοτήτων

Η ταχύτητα και η αξιοπιστία των συνδέσεων θα αυξηθούν σημαντικά, περισσότεροι χρήστες θα μπορούν να συνδεθούν ταυτόχρονα, αφού το δίκτυο θα είναι πιο σταθερό και αξιόπιστο και θα απέχει κατά πολύ από το 4G. Αν και ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί η εφαρμογή του πλήρως, αφού το 5g υπόσχεται αυτόνομα αυτοκίνητα, “smart” κτίρια και πόλεις, απομακρυσμένες ιατρικές επεμβάσεις. Θα φέρει επανάσταση και θα αλλάξει τον τρόπο που παίζεται το παιχνίδι έως τώρα.

Το 5G, λοιπόν, θα μας συνδέσει με τις “έξυπνες” πόλεις, τα “έξυπνα” σπίτια και σχολεία και μέσω της πρόσβασης που θα μας προσφέρει θα μπορούμε να ταξιδέψουμε σε μία πόλη του εξωτερικού, για παράδειγμα, χωρίς καν να βγούμε από το σπίτι μας. Θα μπορούμε να μιλάμε για “έξυπνη γεωργία”, “έξυπνες” εφοδιαστικές αλυσίδες μεταφορές, κατασκευές και πολλά ακόμα.

6G: Θα κάνει τα αδύνατα δυνατά

Ένα τεχνολογικό θαύμα που αναμένεται, είναι το 6G, το δίκτυο έκτης γενιάς, το οποίο ακόμα ουσιαστικά δεν υπάρχει, αλλά οι ειδικοί λένε πως είναι το επόμενο στάδιο της ασύρματης τεχνολογίας, που θα βασίζεται σε υπολογιστικά συστήματα αιχμής και τεχνητή νοημοσύνη. Επίσης έχουν εξετάσει τη δυνατότητα κυμάτων terahertz, δηλαδή ραδιοκυμάτων στο όριο μεταξύ μικροκυμάτων και υπέρυθρης ακτινοβολίας. Αυτό συνεπάγεται τη μείωση καθυστερήσεων μετάδοσης δεδομένων και ταχύτητες έως 1 Tbps.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα 6 GSNS βρίσκεται σε εξέλιξη και ξεχωρίζει η συμμετοχή δύο Ελλήνων επιστημόνων. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών έχουν δημιουργήσει τεχνολογική λύση που παρέχει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα δικτύου. Το έργο λέγεται “Flexscale” και έχει ήδη τραβήξει τα βλέμματα τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Microsoft και η Google.

Ένα ακόμη ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν το ινστιτούτο πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών “Δημόκριτος” και η Cosmote είναι το “Sandbox”. Επίσης ελληνική συμμετοχή υπάρχει και μέσω του ερευνητικού κέντρου “Αθηνά”, στο έργο ” Adroit6G”, με στόχο τη δημιουργία αρχιτεκτονικής συστημάτων για την υποστήριξη της τεχνολογίας 6G.

Το μέλλον είναι εδώ και όσο γοητευτικό και αν φαίνεται από τη μια, όσο κι αν περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τι άλλο θα δημιουργηθεί και πόσο θα μας εκπλήξει η τεχνολογική πρόοδος αλλά τόσο τρομακτικό μοιάζει από την άλλη. Ίσως, βαδίζουμε σε ένα δρόμο άγνωστο, που δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσει και τί μας περιμένει εκεί. Βέβαια το άγνωστο αποτελεί πάντα πρόκληση και γοητεύει τον άνθρωπο, που πάντα θέλει να ανακαλύπτει νέα πράγματα και να δοκιμάζει τα όρια του, αν υπάρχουν πια όρια, με τις τεχνολογίες που μας “κατακτούν”.

Keywords
Τυχαία Θέματα