2023 Mediterranean Machine Learning (M2L) summer school

15:54 11/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Οι προοπτικές της Μεσογείου και η πληθώρα των ευκαιριών που μπορεί να προσφέρει στο παγκόσμιο οικοσύστημα της τεχνολογικής καινοτομίας ήταν το θέμα της συζήτησης που διοργανώθηκε την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023, στο Κολλέγιο Ανατόλια στο πλαίσιο του 2023 Mediterranean Machine Learning (M2L) summer school.

Το θερινό σχολείο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη από τον μη κερδοσκοπικό

οργανισμό AI Education Foundation, με την υποστήριξη της Google DeepMind, του ACT (American College of Thessaloniki), της Aegean Airlines, της Deloitte (Deloitte Competence Center), του Pfizer Center for Digital Innovation (CDI), των εταιριών AISERA και Reply.

Οι διαλέξεις και τα μαθήματά του φιλοξενήθηκαν από τις 28 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2023 στις εγκαταστάσεις του ACT (American College of Thessaloniki), μέλους του Κολλεγίου Ανατόλια, κάνοντας τη Θεσσαλονίκη ένα σημείο συνάντησης και κορυφαίων επιστημόνων και ερευνητών στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης. Το 2023 Mediterranean Machine Learning (M2L) summer school συγκέντρωσε 800 αιτήσεις, εκ των οποίων επιλέχθηκαν με ακαδημαϊκά κριτήρια οι 180 μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από χώρες όπως οι Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Ιράν, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Μαρόκο, Μπαγκλαντές, Νιγηρία, Ολλανδία, Τυνησία, κά.

Στην ανοιχτή συζήτηση πήραν μέρος οι Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Γερογιάννης, CEO, AEGEAN Airlines, Βασίλειος Βασσάλος, Director of AI, AISERA, Federico Neri, AI Director, Deloitte Italy, Κατερίνα Τζουβάρα, Gen AI Ambassador & Customer Engineer Public Sector, Google Greece, και Θάνος Σταυρόπουλος, Technology & Innovation Senior Manager, Pfizer CDI.

Το πάνελ συντόνισε ο διακεκριμένος ερευνητής Γιάννης Ασσαέλ της Google DeepMind, και μέλος της οργανωτικής επιτροπής η οποία αποτελείται επίσης από τους Andrea Banino, Δημήτρη Κοτζιά, Francesco Romano, Francesco Visin, Martina Zambelli και Nemanja Rakićević.

«Η συμμετοχή τόσων επιστημόνων και ερευνητών που θεωρούνται κορυφαίοι στον τομέα τους, και από τόσες πολλές χώρες, αναδεικνύει τη σημασία της Μεσογείου ως σταυροδρόμι γνώσης και την ανάδυση της Θεσσαλονίκης σε φάρο τεχνολογικής καινοτομίας. Ως επιστήμονες του εξωτερικού είναι χρέος μας να προσφέρουμε στον τόπο μας. Ο στόχος του M2L Summer School δεν είναι μόνο η διάδοση γνώσης και η διερεύνηση των επιστημονικών μας πεδίων, αλλά η ενδυνάμωση και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς με στόχο τον εμπλουτισμό της τεχνογνωσίας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Μεσόγειο. Η ανταπόκρισή της Ελλάδας ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική και αποτελεί ισχυρή πηγή έμπνευσης για το μέλλον», ανέφερε ο Γιάννης Ασσαέλ κατά την εισαγωγή του ευχαριστώντας όλους τους υποστηρικτές του Θερινού Σχολείου, εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής.

Ως ιδρυτικό μέλος του M2L, ο Francesco Visin της Google DeepMind δήλωσε ότι «επέλεξα να ξεκινήσω το M2L όταν συνέβαλα σε αντίστοιχες οργανώσεις ως διδάσκων βιώνοντας από πρώτο χέρι την ικανοποίηση των μαθητών, τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον τους καθώς ένιωθαν τη μοναδικότητα της ευκαιρίας που τους δινόταν, κάτι που πραγματικά με ενέπνευσε. Ένιωσα ότι έπρεπε να το κάνουμε στην περιοχή που γεννήθηκα, στην περιοχή που νιώθω σπίτι μου, τη Μεσόγειο». Σημείωσε, επίσης, ότι «η διοργάνωση του θερινού σχολείου ήταν μία πραγματική πρόκληση. Ωστόσο ήταν μεγάλη επιβράβευση να βλέπουμε τους συμμετέχοντες να αλληλοεπιδρούν και να αναπτύσσουν σχέσεις που τους αλλάζουν τη ζωή».

«Το M2L χαρακτηρίζεται από ένα εξαιρετικό επίπεδο ομιλητών. Είμαστε χαρούμενοι που προσφέραμε δωρεάν αυτήν την ευκαιρία σε φοιτητές και φοιτήτριες της Μεσογείου και από άλλες χώρες, καθώς παρακολούθησαν διαλέξεις από τους καλύτερους καθηγητές και ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Εφοδιασμένοι με ένα δυνατό πανεπιστημιακό υπόβαθρο οι φοιτητές εκτίθενται στην πιο σημαντική πλευρά της μάθησης, που καλλιεργεί την πρωτοβουλία και οδηγεί στα πρώτα βήματα της ερευνητικής διαδικασίας. Έχουν, επίσης, την ευκαιρία να εμπνευστούν από συνομηλίκους τους και να θέσουν τη θεωρία σε εφαρμογή. Τέλος, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι ένας κλάδος με εξαιρετικά ραγδαίες εξελίξεις, σίγουρα ενστερνίζεται τη φιλοσοφία της δια βίου μάθησης. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο θέλουμε να διοργανώνουμε δράσεις, όπως αυτή, κάνοντας διαθέσιμο το εκπαιδευτικό υλικό στην υπόλοιπη κοινότητα», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Κοτζιάς της Google.

Εκ μέρους του ACT (American College of Thessaloniki), μέλους του Κολλεγίου Ανατόλια, το οποίο φιλοξένησε και υποστήριξε το θερινό σχολείο M2L, ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, Πάνος Βλάχος τόνισε ότι «η παρουσία στη Θεσσαλονίκη τόσων πολλών επιστημόνων και ερευνητών στα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης είναι απόδειξη ότι η πόλη εξελίσσεται σε ένα πραγματικό διεθνές Κέντρο Καινοτομίας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Μηχανική Μάθηση μπορούν να φέρουν ζωτικές, θετικές αλλαγές στη ζωή μας και στο μέλλον μας. Πιστεύω ότι εκδηλώσεις στις οποίες συζητούνται οι τεχνολογικές, οικονομικές, κοινωνικές και ηθικές διαστάσεις της τεχνολογικής εξέλιξης είναι εξαιρετικά σημαντικές».

Ο Σεπτέμβριος του 2023 είναι το σημείο εκκίνησης για την ψηφιοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου, που αφορά στα αρχεία 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας (περίπου 600.000.000 σελίδες), όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, ενώ ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε και στη νέα πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου για τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και ερευνητών. «Σε δύο χρόνια δεν θα υπάρχουν εταιρίες που δεν θα χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη» σημείωσε και υποστήριξε ότι η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις πρέπει να ξεκινήσει από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ανάγκη επιμόρφωσης έχουν και «οι νομοθέτες μας ώστε να μπορούν να κατανοούν την Τεχνητή Νοημοσύνη ώστε οι νόμοι μας να γίνουν πιο tech friendly». Ο υφυπουργός προσέθεσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών, στην ψηφιοποίηση και ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας, ωστόσο η προσπάθεια χρειάζεται επιτάχυνση καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με εκθετικούς ρυθμούς. Ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη περαιτέρω εμπλουτισμού και αξιοποίησης της ψηφιακής πύλης του Ελληνικού Κράτους, «gov.gr», ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται καλύτερα για το νομοθετικό έργο, τα δικαιώματα και τις ευθύνες τους, αλλά και στην ανάγκη να αξιοποιηθεί η ΤΝ στην Ελλάδα σε τομείς όπως η πρόληψη των πυρκαγιών και η υγεία.

Ο Δημήτρης Γερογιάννης, CEO της AEGEAN Airlines, επισήμανε ότι η τεχνολογία και ειδικότερα η εφαρμογή προηγμένων μεθόδων βελτιστοποίησης, προβλέψεων και τεχνητής μάθησης, τεχνολογιών που εξελίσσονται μεταξύ άλλων κάτω από το γενικότερο όρο Τεχνητή Νοημοσύνη, πράγματι μας παρέχουν εξαιρετικές δυνατότητες για ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας και βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας συνολικά των αερομεταφορών. «Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη είναι αυτή που μπορεί να κάνει την τεχνολογία εργαλείο παραγωγικό σε κάθε έκφανση της οικονομικής δραστηριότητας και μοχλό βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Όπως έχει συμβεί σε κάθε κύμα τεχνολογικής και επιστημονικής εξέλιξης η ανθρώπινη νοημοσύνη είναι αυτή πού οδηγεί όχι μόνο την ανάπτυξη της τεχνολογίας αλλά και την δημιουργία του συνολικού πλαισίου για τη διασφάλιση της σωστής εφαρμογής της προς όφελος όλων. Γι’ αυτό και εμείς στην AEGEAN ταυτόχρονα με τις επενδύσεις μας σε νέα αεροσκάφη, στην τεχνική μας βάση και συνολικά σε τεχνολογίες που βελτιώνουν τη λειτουργία μας και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα μας, αφουγκραζόμαστε τις συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες των επιβατών μας και επενδύουμε στις δεξιότητες των ανθρώπων μας και στην τεχνολογική τους κατάρτιση για να μπορούμε να ανταποκριθούμε, μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτές» σημείωσε ο κος Γερογιάννης.

Keywords
Αναζητήσεις
2023-mediterranean-machine-learning-m2l-summer-school.htm
Τυχαία Θέματα