How to: Ρώτα με και θα σου πω! (lesson II)

13:15 16/3/2012 - Πηγή: 6thGear

How to: Ρώτα με και θα σου πω! (lesson II)
Ρωτάς εσύ
Απαντά ο Speed!

Μετά το πρώτο μάθημα και μιας και σας άρεσε πολύ, ακολουθούν και άλλες ερωτησούλες που με απλά (όσο το δυνατόν) λόγια για όσους δεν έχουν επαφή με το αντικείμενο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε!

Τα ψαλίδια που βρίσκονται και πως είναι;
Σίγουρα όχι στο συρτάρι της κουζίνας και όχι όπως τα ψαλίδια που έχετε σπίτι! Τα ψαλίδια είναι τρίγωνα ή σε σχήμα Γ. Οι δύο τους άκρες στερεώνονται πάνω στο πλαίσιο (σασί αυτοκινήτου) και στην άλλη άκρη τους στηρίζεται το άκρο της ανάρτησης, στο οποίο στηρίζεται

και ο τροχός. Ουσιαστικά, είναι το ένα από τα δύο στοιχεία που κρατούν τον τροχό πάνω στο αμάξωμα.

Τι εννοούμε όταν λέμε στις x.000 στροφές κινητήρα;
Το ρυθμό περιστροφής του στροφαλοφόρου άξονα του κινητήρα. Οι στροφές μετριούνται πάντα ανά λεπτό. Π.χ. 4000 σ.α.λ. ή rpm (στροφές ανά λεπτό)

Πόσα κιλά είναι πια αυτή η ροπή;
Όταν μιλάμε για τη ροπή ενός κινητήρα ουσιαστικά μιλούμε για το φυσικό μέγεθος της ροπής περιστροφής. Η ροπή ισούται με τη δύναμη επί την απόσταση. Η δύναμη μετριέται σε Newton και η απόσταση σε μέτρα, οπότε μονάδα μέτρησης είναι τα Nm (Newton x Metre) τα οποία συνήθως τα μετατρέπουμε και σε kg (κιλογραμμόμετρα). Η πραγματική μονάδα μέτρησης ενός κινητήρα είναι η ροπή. Η ροπή όμως είναι και αυτό που αισθανόμαστε σα δύναμη όταν ένα αυτοκίνητο επιταχύνει!

Πόσοι ιμάντες υπάρχουν και τι κάνουν;
Υπάρχουν από ένας έως 3, ανάλογα τον κινητήρα. Σίγουρα υπάρχει ένας ιμάντας ο οποίος ενώνει το στρόφαλο (στροφαλοφόρος άξονας) με το δυναμό. Σε μερικές περιπτώσεις, υπάρχει ένας ακόμα ιμάντας ο οποίος, ενώνει τον στρόφαλο με την αντλία νερού ή ακόμα και με το air condition. Επίσης, υπάρχει και ο πιο σημαντικός ιμάντας (συνήθως είναι κρυμμένος), ο οποίος ενώνει το στρόφαλο με τους εκκεντροφόρους. Ο ιμάντας αυτός είναι πάντα οδοντωτός, όπως οδοντωτά είναι και τα γρανάζια των εκκεντροφόρων καθώς και του στροφάλου. Ο λόγος είναι ότι αυτά πρέπει να περιστρέφονται πάντα συγχρονισμένα μεταξύ τους. Σκεφτείτε ότι αν κοπεί ο ιμάντας, το πιθανότερο είναι ότι τα εντόσθια του κινητήρα θα καταστραφούν. Σε μερικούς κινητήρες το ρόλο του ιμάντα, παίρνει μια μικρή αλυσίδα, την οποία μπορεί να ακούσουμε και με τον όρο καδένα.

Ποια είναι η πολλαπλή εισαγωγής;
Είναι ένα πλαστικό ή αλουμινένιο σύνολο σωλήνων, το οποίο ενώνει την κεφαλή του κινητήρα με την πεταλούδα εισαγωγής. Σκεφτείτε ότι όσο εμείς πατάμε το γκάζι, ουσιαστικά τόσο ανοίγουμε αυτή την πεταλούδα. Το μήκος της πολλαπλής, καθώς και η διάμετρος των σωλήνων (αυλών) της επηρεάζουν σημαντικά την απόδοση ενός κινητήρα.

Ποια είναι η πολλαπλή εξαγωγής;
Μοιάζει με την πολλαπλή εισαγωγής αλλά λειτουργεί ακριβώς ανάποδα. Δηλαδή, ξεκινάει από την κεφαλή του κινητήρα μια σωλήνα (αυλός) για κάθε κύλινδρο (του κινητήρα) και προχωρώντας ενώνονται  σε μια σωλήνα, της οποία η συνέχεια είναι η εξάτμιση.

 Πως λειτουργεί το turbo;
Το turbo είναι το σύστημα αυτό που προκαλεί τη

Keywords
Τυχαία Θέματα