Το τέλος του Mir!

Ο ρωσικής κατασκευής διαστημικός σταθμός Mir αποτέλεσε “στέγη” για πολλούς αστροναύτες για περισσότερα από 15 χρόνια. Σαν σήμερα, η λειτουργία του τερματίστηκε με ένα εντυπωσιακό φινάλε.

Η παλιά κατασκευή σε συνδυασμό με τα προβλήματα που εμφάνιζε κατά καιρούς έκανε την συντήρηση του πλέον ασύμφορη, οπότε οι υπεύθυνοι της Ρωσικής Διαστημικής Οργάνωσης αποφάσισαν πως η αποστολή του πρέπει να λάβει τέλος.

Στις 23 Μαρτίου του 2001, με ειδικούς προωθητήρες ο Mir εισήλθε στην ατμόσφαιρα και κατά την διάρκεια της καθόδου του καταστράφηκε ολοσχερώς ή καλύτερα

σχεδόν ολοσχερώς, αφού τα κομμάτια του, που “επιβίωσαν”, κατέληξαν στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανάμεσα από Χιλή και Νέα Ζηλανδία.

Λόγω του μεγέθους της κατασκευής είχαν ληφθεί τα αναγκαία εκείνα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η ανθρώπινη ασφάλεια. Έτσι τα αεροπορικά δρομολόγια είχαν αλλάξει, τα πλοία είχαν αποσυρθεί, ενώ ακόμα και ο στρατός ήταν σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.

Το τέλος του διαστημικού σταθμού Mir έκλεισε έναν πολυετή κύκλο διαστημικής έρευνας, μα συνάμα άνοιξε έναν νέο ο οποίος υπόσχεται πολλά. Η τεχνογνωσία που αποκομίσαμε είναι τεράστια οπότε οι ελπίδες αλλά και οι απαιτήσεις είναι πολλές.

Όπως ανέφεραν σημαντικά στελέχη της όλης επιχείρησης: “Η “ζωή” και το έργο του Mir, ακόμα και το τέλος του, μπορούν να εμπνέουν για πολλά πολλά χρόνια!”.

Keywords
Τυχαία Θέματα