Τα “φαντάσματα” που κρύβει το άτομο! [video]

17:15 4/8/2012 - Πηγή: GoodByte

Η κατανόηση των μηχανισμών μέσω των οποίων το άτομο “λειτουργεί” απασχολεί τους επιστήμονες για πάνω από έναν αιώνα, και αν και πολλά σημαντικά βήματα έχουν γίνει ακόμα δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε θεμελιώδη ερωτήματα.

Είναι γνωστό, πως ένα ατομικό σύστημα περιγράφεται από μια κυματοσυνάρτηση, η οποία ικανοποιεί ορισμένες εξισώσεις, τις εξισώσεις ιδιοτιμών. Αυτή η κυματοσυνάρτηση (συμβολίζεται συνήθως με Ψ) αποτελεί το πλάτος πιθανότητας ενός μετρήσιμου μεγέθους, δηλαδή το μέτρο αυτής υψωμένο στο τετράγωνο μας δίνει την πιθανότητα να μετρήσουμε μια τιμή ενός μεγέθους.

Τα παραπάνω

αποτελούν στην ουσία των μαθηματικό φορμαλισμό του προβλήματος και τα αποτελέμσατα που παίρνουμε είναι, μέχρι σήμερα, πέρα ως πέρα ακριβή!

Το πρόβλημα είναι πως ακόμα δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο αν αυτά τα “μαθηματικά” που χρησιμοποιούμε απεικονίζουν μια πραγματική κατάσταση ή, απλά,αν λειτουργούν για να αποδοθεί ένα μικρό κομμάτι της συνολικής εικόνας.

Το παρακάτω video-animation θα σας αποκαλύψει κύρια χαρακτηριστικά της κβαντικής συμπεριφοράς των ατόμων καθώς επίσης και κάποια από εκείνα που συνεπάγονται αυτής της συναρπαστικής θεωρίας!

Keywords
Τυχαία Θέματα