Σημαντικό βήμα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου!

Ολόκληρη η ιατρική κοινότητα θεωρεί πως η θεραπεία της επάρατης νόσου, του καρκίνου, μάλλον κρύβεται στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

Αν και υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες θεραπείες από την στιγμή που θα διαγνωστεί καρκίνος σε έναν ασθενή, θεραπείες που σε σημαντικό ποσοστό μπορούν να “νικήσουν” την ασθένεια, όλα τελικά εξαρτώνται από το στάδιο που θα “βρούμε” τον καρκίνο. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η ανακάλυψη μεθόδων που θα καταστήσουν δυνατό το να τον βρούμε νωρίς, είναι το ίδιο σημαντική με τα βήματα που γίνονται για την θεραπεία του.

Ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου

της Οξφόρδης ανακάλυψε πως υπάρχει μια ιατρική χρωστική ουσία που είναι ικανή να “χρωματίζει” τους καρκινικούς όγκους που εμφανίζονται στον εγκέφαλο, κυρίως σε μια μορφή μετάστασης. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας κρίνεται ως ένα “τεράστιο βήμα προς την ζωή”, αφού, πέραν τον άλλων περιστατικών, περισσότερο από το 10% των ασθενών, που ξεπερνούν τον καρκίνο, τελικά εμφανίζουν όγκους μετά από καιρό στον εγκέφαλο,κάτι που συχνά είναι μη ιάσιμο.

Με την νέα αυτή “βαφή” ο ασθενής θα υπόκειται σε MRI εξέταση (μαγνητική τομογραφία δηλαδή) και θα αποκαλύπτεται η μορφή, το μέγεθος και άρα το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη μετάσταση. Το πλεονέκτημα της νέας αυτής “τεχνολογίας” είναι πως είναι ικανή να ανιχνεύει ακόμα και μικροσκοπικούς όγκους, τους οποίους σχετικά εύκολα μπορούμε να τους θεραπεύσουμε!

Φυσικά, όλα αυτά βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο οπότε για την χρήση αυτής της τεχνολογίας θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα βήματα. Όμως το σημαντικό είναι αυτό: Το καθοριστικό βήμα φαίνεται πως έχει γίνει!

Keywords
Τυχαία Θέματα