Πως δημιουργήθηκε η Σελήνη;

Ο συνοδηγός μας στο μακρύ ταξίδι στο απέραντο διάστημα, η Σελήνη, έχει μελετηθεί από κάθε ανθρώπινο πολιτισμό εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια.

Έχει λατρευτεί σαν θεά, έχει εμπνεύσει, έχει προκαλέσει φόβο… και πολλές αμφιβολίες τελικά για το πως έχει στην πραγματικότητα δημιουργηθεί. Νέα μελέτη έρχεται να ταράξει τα μέχρι τώρα “πιστεύω” στης επιστημονικής κοινότητας.

Η ισχύουσα θεωρία διατείνεται πως κάπως έτσι γεννήθηκε η Σελήνη: Ένας άλλος πλανήτης στο μέγεθος του Άρη προσέκρουσε

στην Γη, πριν ακόμα γίνει απόλυτα στέρεος ο φλοιός της, και αποσπάστηκε ένα κομμάτι, το οποίο τέθηκε σε τροχιά και που, έπειτα από πολλές χιλιάδες χρόνια, θα ονομάζαμε εμείς Σελήνη. Το ουράνιο σώμα που προκάλεσε όλα αυτά καλείται Theia.

Το πρόβλημα αυτής της θεώρησης αποκαλύφθηκε πριν λίγο καιρό. Έστω ότι όλα αυτά ισχύουν. Τότε θα πρέπει σε βράχους της Σελήνης να βρούμε στοιχεία τα οποία θα μαρτυρούν πως όχι μόνο η Γη άλλα και κάτι άλλο μαζί θα τους δημιούργησαν. Σύμφωνα όμως με φασματοσκοπικές μελέτες που έγιναν σε ισότοπα του τιτανίου που βρέθηκαν μέσα σε βράχους της Σελήνης, τα αποτελέσματα έρχονται σε σχεδόν πλήρη συμφωνία με εκείνα που αφορούν βράχους της Σελήνης. Το πρόβλημα; Η ειδικοί υποστηρίζουν πως αναμενόταν μια διαφορά της τάξης του 40%!

Από τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς πως κάτι δεν έχουμε υπολογίσει καλά. Η νέα θεωρία λέει πως ίσως τελικά η Σελήνη να είναι ο πιο κοντινός μας “εξωγήινος”! Με απλά λόγια, ίσως αυτό το αιώνιο ‘αδελφάκι” μας να ήρθε και να μπήκε σε τροχιά γύρω μας χωρίς να έχουμε την οποιαδήποτε “συγγένεια”!

Όπως και να έχει, με τα μέσα που διαθέτουμε δεν μπορούμε να βγάλουμε απόλυτα συμπεράσματα. Ίσως αυτό να γίνει εφικτό κάποτε στο μέλλον. Ως τότε… ας απολαύσουμε το ταξίδι…!

Keywords
Τυχαία Θέματα