Ποιος θα πάρει τελικά το Νόμπελ;

Goodbyte

Το βραβείο Νόμπελ αποτελεί ίσως την ύψιστη διάκριση για έναν επιστήμονα, ένα “δωράκι” σε εκείνους που αφιέρωσαν και αφιερώνουν την ζωή τους στην Επιστήμη.

Και αν τα προηγούμενα έτη δεν υπήρχε συνήθως κάποιο ξεκάθαρο “φαβορί” στην διεκδίκηση του, φέτος τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα… ή μήπως όχι;

Στις 4 Ιουλίου ανακοινώθηκε η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs ή αλλιώς του “σωματιδίου του Θεού”, μια ανακάλυψη που σηματοδοτεί ουσιαστικά την εποχή μας και επιβεβαιώνει το ότι προχωράμε στον σωστό δρόμο.

Ως εκ τούτου, ο Peter Higgs, θεωρητικός φυσικός, αναμενόταν από τους περισσότερους να “το σηκώσει”, όμως οι δηλώσεις των κριτών των βραβείων κάνουν πλέον δύσκολα τα προγνωστικά.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ανακοινώσεις αυτές, τρία είναι στην ουσία τα θέματα προς εξέταση στην περίπτωση αυτή: το πρώτο είναι αν είναι ορθό να δοθεί το βραβείο μόνο στον Higgs, αφού η δικιά του θεωρητική έρευνα βασίστηκε σε προγενέστερους, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στα 40 χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι την ανακάλυψη πολλοί ήταν εκείνοι που ανέπτυξαν και άλλο την θεωρία. Δεύτερον, ποιος είναι αυτός που θα πρέπει να τιμηθεί; Ο θεωρητικός ή όλοι εκείνοι που δόμησαν το πείραμα στο Cern; Αυτό φαίνεται πως απασχολεί πολύ τους κριτές, αφού μην ξεχνάτε πως παίζονται και πολιτικά παιχνίδια πίσω από όλα αυτά.

Τρίτον, και κατά την προσωπική μου άποψη το σημαντικότερο, δεν ξέρουμε ακόμα αν πράγματι έχουμε βρει το σωστό σωματίδιο, αν και όλα μέχρι τώρα δείχνουν πως το βρήκαμε το άτιμο. Αυτό γιατί θα πρέπει να το “δούμε” πως συμπεριφέρεται με τα περισσότερα στοιχειώδη σωμάτια, κάτι που, εξαιτίας της μικρής χρονικής περιόδου που έχει μεσολαβήσει από τον ανακοίνωση, δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε.

Βέβαια, αυτό που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν όλων είναι πως ο Peter Higgs δεν είναι στο άνθος της νιότης του, έχει πατήσει τα 83, και, ρεαλιστικά μιλώντας, δεν ξέρουμε αν υπάρχει καιρός μπροστά του. Επιπλέον, ναι μεν μπορείς να πας και να τιμήσεις έναν Οργανισμό όπως το Cern με το Nobel, ηθικά όμως κάτι τέτοιο δεν το βλέπω σωστό, γιατί αν το πας έτσι τα μυαλά που βρίσκονται όλη τους την ζωή κλεισμένα σε ένα γραφείο και παίζουν με τις εξισώσεις δεν θα έχουν καμία ελπίδα από τώρα και στο εξής να λάβουν αυτή την διάκριση…

Αφήστε, λοιπόν, κύριοι κριτές τους Οργανισμούς να παίρνουν το Νόμπελ Ειρήνης ή κάτι άλλο τέλος πάντων, διότι, όσον αφορά την ουσία των βραβείων, πρέπει να τιμώνται πρόσωπα που χαρακτήρισαν το Σήμερα…

Αναμένουμε την επόμενη τρίτη το περίφημο “and the Nobel Prize goes to…” και ευελπιστούμε πως η συνέχεια θα είναι “Peter Higgs!”…!

Το παρόν άρθρο Ποιος θα πάρει τελικά το Νόμπελ; αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Goodbyte.

Keywords
Τυχαία Θέματα