Ένας χρόνος χωρίς τον Steve Jobs.

Goodbyte

Κι όμως σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του ιδρυτή της Apple, του ανθρώπου που οραματίστηκε και δημιούργησε το iPod, το iPhone, το iPad, τον iMac, το Toy Story, τον NeXT, τις γραμματοσειρές, το παραθυρικό περιβάλλον, το mouse

και πολλά άλλα, του Steve Jobs.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε εμείς παραπάνω πράγματα για όσα κατάφερε αυτός ο μεγάλος άνθρωπος στα χρόνια της ζωής του. Μπορείτε να διαβάσετε 15 πράγματα που δεν ξέρατε για αυτόν, να δείτε τη χαμένη του συνέντευξη, να καταλάβετε γιατί μεγάλωσε τόσο πολύ την Apple, να παρακολουθήσετε τις 5 σημαντικότερες ομιλίες της ζωής του και φυσικά να διαβάσετε την επίσημη βιογραφία του, ένα βιβλίο που πραγματικά θα σας κάνει να γνωρίσετε όσο καλύτερα γίνεται τον πραγματικό Steve.

Ο πρώτος χρόνος χωρίς τον Steve Jobs στο τιμόνι της Apple (μετά το 1997 εννοείται), βρίσκει την εταιρεία φοβερά δυνατότερη από οικονομικής άποψης. Η αξία της στο χρηματιστήριο έχει σχεδόν διπλασιαστεί και οι μέτοχοι είναι χαρούμενοι όσο ποτέ, βλέποντας ένα δικό τους παιδί (οικονομολόγο), τον Tim Cook, να παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις και όχι τον ιδιόρρυθμο Steve Jobs.

Από την άλλη, οι καταναλωτές περίμεναν δύο σημαντικά προϊόντα μέσα στη χρονιά, το νέο iPad και το iPhone 5, τα οποία θα μπορούσαν να μετατρέψουν την Apple σε αντικείμενο λατρείας. Και τα δύο κυκλοφόρησαν και σημείωσαν και σημειώνουν σημαντικές πωλήσεις, χωρίς πάντως να ακολουθούν 100% τις προσταγές του Steve, για προϊόντα τέλεια μέχρι και την τελευταία τους βίδα.

Να θυμίσουμε ότι το iPad (2012) ενσωματώνει την καλύτερη οθόνη που έχουμε δει μέχρι στιγμής σε αυτό το μέγεθος, γεγονός πραγματικά επαναστατικό για την εποχή, όμως κατά τα άλλα υποφέρει από προβλήματα υπερθέρμανσης σε μεγάλη πίεση (πάντα ο Steve ήθελε τα προϊόντα να είναι κρύα!) και μεγάλωσε σε πάχος και βάρος.

Το iPhone 5 είναι το καλύτερο iPhone που κυκλοφόρησε ποτέ, όμως παραμένει ένα κανονικό iPhone, χωρίς εξάρσεις και χωρίς κάτι επαναστατικό που θα το διαχωρίζει από τον ανταγωνισμό (έχει τους Apple Maps, συγνώμη…). Σίγουρα θα πουλήσει εκατομμύρια και θα γεμίσει τα ταμεία της Apple ακόμα περισσότερο, όμως δεν έκανε το άλμα που θα περίμενε κανείς μετά και την αμφιλεγόμενη παρουσίαση του iPhone 4S.

O Steve Jobs πάντα έλεγε ότι η σημαντικότερη κληρονομιά που αφήνει πίσω του είναι η ίδια η Apple και η δομή της. Μια εταιρεία που πρέπει πάντα να διοικείται από οραματιστές και να κατασκευάζει προϊόντα 100% τέλεια. Ο Jony Ive αποτελεί τον μοναδικό πραγματικό συνεχιστή του Steve Jobs και θα πρέπει άμεσα να αναλάβει πλήρως τα ηνία της εταιρείας, αν δεν θέλουν εκεί στο Cupertino να καταντήσουν όπως η HP, το παράδειγμα της οποίας έφερνε πάντα ο Steve λέγοντας ότι “O Hewlett και ο Packard έφτιαξαν μια φανταστική εταιρεία. Εύχομαι όταν πεθάνω, να έχω καταφέρει να αφήσω την Apple σε καλύτερα χέρια για να μην καταντήσει ποτέ έτσι.”

Το παρόν άρθρο Ένας χρόνος χωρίς τον Steve Jobs. αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Goodbyte.

Keywords
Τυχαία Θέματα