Χρόνια Πολλά, SMS!

Goodbyte

Ήταν 3 Δεκεμβρίου του 1982 όταν ένας προγραμματιστής από το Newburry του Ηνωμένου Βασιλείου έστειλε ένα ευχετήριο SMS στο φίλο του, ευχόμενος “Merry Christmas” (Καλά Χριστούγεννα) από τότε χρειάστηκαν 7 χρόνια για να γίνει αυτό που είναι σήμερα.

O Neil Papworth, ο πατέρας της υπηρεσίας Short Messaging Servive ή εν συντομία SMS, έστειλε το προαναφερθέν μήνυμα στο φίλο του, Richard Jarvis υπάλληλο της Vodafone,

όταν δούλευε ως test engineer στην Sema Group. Αργότερα η Vodafone χρησιμοποίησε την υπηρεσία αυτή για να επικοινωνεί ενδοεταιρικά ως ένα απλό και διασκεδαστικό τρόπο.

Η πρώτη εμπορική χρήση του SMS έγινε από την εταιρία Aldiscon με την Telia το 1993 ενώ ακολούθησαν εταιρίες όπως η Fleet Call(τώρα Nextel) στις ΗΠΑ, BT Cellnet(τώρα O2 UK) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλες οι πρώτες υλοποιήσεις του SMS χρησιμοποιήθηκαν για να ενημερώνουν τους χρήστες για μηνύματα τηλεφωνητή.

Η πρώτη εμπορική χρήση όπως την γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων, έγινε από την Radiolinja (τώρα μέρος της Elisa) στην Φιλανδία το 1993. Τα περισσότερα GSM κινητά τηλέφωνα εκείνη την εποχή δεν είχαν την δυνατότητα αποστολής SMS και η Nokia ήταν η μόνη εταιρία που όλη η σειρά της του 1993 μπορούσε να στείλει και να λάβει SMS μηνύματα.

http://www.itu.int/net/pressoffice/stats/2011/02/index.aspx#.ULxoC4PFWE0

Η ανάπτυξη του SMS ήταν αργή, με τα ποσοστά του 1995 να είναι μόλις 0.4 SMS το μήνα ανά χρήστη , κυρίως λόγο των εταιριών και τη δυνατότητα αποστολής SMS μόνο προς το ίδιο δίκτυο. Μετά από βελτιώσεις, όπως την δυνατότητα αποστολής SMS προς άλλα δίκτυα, το 2000 έφτασε ο αριθμός αποστολής έφτασε τα 35 SMS το μήνα ανά χρήστη, ενώ τα Χριστούγεννα του 2006 πάνω από 205 εκατομμύρια μηνύματα είχαν σταλθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σήμερα τα SMS χρησιμοποιούνται για πολλούς σκοπούς, όπως η διαφήμιση, η ασφάλεια, η ενημέρωση και φυσικά η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων. Επίσης με την δυνατότητα επικοινωνίας online μέσω chat, βιντεοκλήσεων και VOIP κλήσεων η χρήση του SMS έχει μειωθεί.Εσείς πόσο χρησιμοποιείται το SMS;

Το παρόν άρθρο Χρόνια Πολλά, SMS! αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Goodbyte.

Keywords
Τυχαία Θέματα