MediaTek ΜΤ6589, το πρώτο τετραπύρηνο SoC σε αρχιτεκτονική Cortex-A7

Goodbyte

Πριν λίγες μάθαμε για την πιθανότητα της Sony να χρησιμοποιήσει SoC της MediaTek, μιας Ταιβανέζικής εταιρίας, που παράγει SoC για κινητά, tablets και άλλες συσκευές όπως Google TV κτλπ. και να λανσάρει φθηνά διπύρηνα κινητά μέσα στο 2013.

H MediaTek όμως χθες παρουσίασε το πρώτο τετραπύρηνο SoC της, σε αρχιτεκτονική Cortex-A7. Τα SoCs

της MediaTek μπορεί κανείς να τα βρει σε κινέζικά κινητά όπως αυτά που πουλάει το pandawill, καθώς και σε κινητά από γνωστές εταιρίες όπως το Acer Liquid Gallant Duo που κάναμε πριν από λίγες μέρες review και μπορείτε να το δείτε εδώ, το ZTE Grand X 3G αλλά μπορεί να τα βρει και σε tablets όπως το Vodafone SmartTab II, Lenovo IdeaTab A2107A κ.α.

Η αρχιτεκτονική Cortex-A7 είναι στα 28nm κάτι που την κάνει 5 φορές μικρότερη από την αρχιτεκτονική A8. Επίσης μπορεί μέσα στο ίδιο SoC να συνδυαστεί με μεγαλύτερους σε επεξεργαστική ισχύ αρχιτεκτονικές όπως την Cortex-A15, προσφέροντας όταν χρειάζεται τους κατάλληλους πόρους. Δηλαδή για απλά πράγματα θα χρησιμοποιείται η αρχιτεκτονική A7 ενώ όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν (πχ 3D gaming) μπορεί να ενεργοποιηθεί ο A15 και να πάρει τα ηνία.

Στην “ατόφια” μορφή του ο A7 (χωρίς κάποιου άλλου είδους αρχιτεκτονική να τον συντροφεύει) έχει ελαφρώς περισσότερες δυνατότητες από τα mid-range κινητά του 2011 που είχαν κόστος 200-350 ευρώ (πχ Xperia Neo V), ενώ καταναλώνει 60% λιγότερη ενέργεια. Ο MT6589 της MediaTek μπορεί να υποστηρίξει καταγραφή/αναπαραγωγή βίντεο σε ανάλυση Full HD (1920×1080 pixels) στα 30frames, κάμερα μέχρι 13Megapixel, ανάλυση οθόνης μέχρι 1920x1080pixels.

Επιπλέον είναι εφοδιασμένος για 3D δυνατότητες, καθώς μπορεί να δεχθεί 3D κάμερες και να μετατρέψει 2D περιεχόμενο σε 3D. Στο τομέα των γραφικών συνεργάζεται με τις Power VR της σειράς 5 από την εταιρία Imagination Technologies. Φυσικά από το SoC δεν θα μπορούσε να λείπει η συνδεσιμότητα γι’αυτό είναι εφοδιασμένο με WiFi b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, FM ραδιόφωνο ενώ μπορεί να δεχθεί 2 κάρτες SIM.

Η μικρή τιμή του MT6589 θα βοηθήσει να δούμε low και mid κατηγορίας smartphone να έχουν εκπληκτικές αποδόσεις, ενώ θα βοηθήσουν και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να ενταχθούν πιο γρήγορα στην κοινωνία των smartphones. Οι πρώτες συσκευές με το συγκεκριμένο SoC αναμένεται να κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα